nedelja, 29. april 2018.  07:28h
Pročitano 1150 puta

U Sremskim Karlovcima organizovana obuka za novinare o pitanjima životne sredine

Trodnevna obuka za novinare koji izveštavaju o životnoj sredini organizovana je u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački od 25. do 27. aprila.

Trening za novinare je održan u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački od 25. do 27. aprila Trening za novinare je održan u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački od 25. do 27. aprila Pančevo.MOJKraj.rs

Trening su organizovali Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) kancelarija u Srbiji i Pokret gorana Vojvodine u okviru CSConnect programa.

 

0 zorica korac i nikola blagojevic

 

Novinari lokalnih i nacionalnih medija imali su prilike da u razgovoru s predstavnicima REC-a Ružom Radović, Ivanom Stjelja, Ivanom Tomašević i Zoricom Korać, kao i Nikolom Blagojevićem iz Pokreta gorana saznaju nešto više o CSOnnect programu i aktivnostima na polju zaštite životne sredine ovih organizacija.

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine i Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” govorili su na temu Izveštavanje zasnovano na činjenicama: izvori informacija o životnoj sredini, izvori informacija o zdravlju i životnoj sredini, prikupljanje i proveravanje informacija. Od njih su novinari saznali gde se sve i kakve baze podataka nalaze i kome se sve mogu obratiti za pojašnjenje izveštaja i podataka u tim bazama.

 

0 dejan lekic

 

Dejan Lekić, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine, istakao je da je od izuzetnog značaja medijsko izveštavanje o ovoj oblasti. 

Medijski izveštaji na temu ekologije uglavnom su senzacionalistički, međutim, iako stanje u ovoj oblasti nije kataklizmično, nije ni dobro, rekao je Lekić.

On je dodao da je neophodno izdvojiti mnogo više novca kako bi se dostigli evropski standardi u očuvanju životne sredine.

Predavači iz državnog sektora uglavnom su ukazivali na zadovoljavajuće stanje životne sredine u Srbiji, sa čime se nisu složile nevladine organizacije.

 

0 ocd na seminaru

 

 

Novinari su imali prilike da od predstavnika organizacija civilnog društva čuju nešto više o iskustvima s terena i pojedinim temama koje retko završavaju u medijima, a od velikog su značaja za životnu sredinu.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj CEKOR ističe da su male hidroelektrane dodatni problem, jer su, tvrdi, beskorisne i nekvalitetne, ali i da u Srbiji postoji problem u izveštajima javnih institucija. 

Projekti iz ove oblasti povezani su sa finansijskim malverzacijama. Zaštite životne sredine nema u Srbiji jer nije uspostavljen sistem za monitoring i ne može se „ući“ u poglavlje 27 dok se monitoring ne uspostavi. U Srbiji nema kredibilnih rezultata o zagađenju vazduha, vode i zemljišta, rekao je Kalmar.

0 kieran cooke i novinari

 

Za praktični rad s novinarima bio je zadužen Kieran Cooke, novinar iz Irske, s ekološkog portala Climate News Network koji je izneo neka svoja iskustva u oblasti ekologije, ali i savetima pomagao mlađim novinarima u kreiranju njihovih novinarskih priča.

U okviru seminara jedan dan je bio namenjen radu u grupama na različite teme, gde su novinari u razgovoru sa predstavnicima organizacija civilnog društva i gostujućeg predavača iz Irske kreirali plan za novinarsko istraživanje o određenim temama u svojim sredinama.

 

0 aleksandar djordjevic birn

 

Da bi novinarske teme bile što bolje vizuelno prikazane i obogaćene pravim ilustracijama ali i potkrepljeni adekvatnom dokumentacijom, predavanje su održali novinari Dino Jahić iz CINS-a i Aleksandar Đorđević iz BIRN-a.

Teme iz oblasti energetike i zaštite životne sredine su veoma važne za građane Srbije, rekao je Dino Jahić iz CINS-a dodajući da su često nerazumljive običnim čitaocima, ali kada se uradi dobar grafički ili video prikaz to postaje jasnije.

On je novinarima predstavio više besplatnih alata za izradu grafikona, videa i drugih ilustracija, jer je u eri novih medija veoma je važno poznavati oruđa za vizuelizaciju poruka i informacija koji su na raspolaganju novinarima pri izveštavanju o životnoj sredini.

Sve novinarske priče bez ljudi sa terena i sagovornika su suvoparne,  kaže Aleksandar Đorđević novinar BIRN-a koji je prvenstveno predstavio DATA novinarstvo, tehnike i značajne internet adrese na kojima se nalaze različite baze podataka na osnovu kojih se može doći do dobrih novinarskih priča.

Nakon prikupljanja podataka potrebno je zatim pronaći adekvatne sagovornike koji bi novinarsku priču upotpunili.

 

0 ekoloski novinari u sremskim karlocima

 

Nikola Blagojević iz Pokreta gorana Vojvodine za novinare je organizovao šetnju Sremskim Karlovcima i upoznavanje sa znamenitostima ovog gradića.

Za novinare je organizovan i izlet katamaranom po Dunavu, do Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit" kako bi se upoznali s njegovim osobenostima i nastojanjima članova Pokreta gorana Vojvodine da ga zaštite od uništavanja.

 

1a nikola blagojevic

 

Tokom trodnevnog seminara novinarke i novinari imali su prilike da slušaju o informacijama značajnim za temu životne sredine i zdravlja, o iskustvima gostujućeg predavača novinara iz Irske i o inicijativama organizacija civilnog društva u okviru CSOnnect programa. Sve ovo za cilj je imalo da se unapredi znanje novinara u oblasti zaštite životne sredine i iniciraju novinarske istraživačke priče koje će se baviti ekologijom i zaštitom životne sredine.

 

1 novinari na katamaranu po dunavu

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00