subota, 28. april 2018.  08:37h
Pročitano 1138 puta

BUDI u Pančevu od 11. maja do 11. juna (VIDEO)

Pančevo će i ove godine biti centar  dečjeg sveta, i to od 11. maja do 11. juna kada se održava međunarodna manifestacija: Bijenale umetničkog dečjeg izraza.

Od 11. maja do 11. juna biće održan ovogodišnji 7. BUDI Od 11. maja do 11. juna biće održan ovogodišnji 7. BUDI

Tema 7. BUDI-ja je „Lepo se igraj!” i inspirisana je najčuvenijom igračkom koja potiče iz Danske – LEGO kockama. 

Tokom mesec dana BUDI će predstaviti više od 50 programa za decu (izložbe, koncerte, predstave, radionice, performanse, promocije knjiga, filmove, tribine, predavanja…). BUDI tradicionalno otvaraju gradonačelnik Grada Pančeva i ambasador zemlje gosta-domaćina. Ove godine predstavljamo Dansku i zajednički otkrivamo recept za srećnije detinjstvo. 

Program svečanog otvaranja 7. BUDI-ja odvijaće se na 3 lokacije, a osim nagrađenih radova sa međunarodnog BUDI konkursa za decu do 15 godina očekuju vas zanimljive izložbe, performansi, radionice, nastup dečjeg hora i najveselijeg bratsko-sestrinskog dua. Više informacija je u nastavku teksta, a sve vesti vezane za programe do kraja BUDI-ja možete pratiti na sajtu Kulturnog centra Pančeva i na FB stranici festivala jer nas očekuje još jedna nasmejana, vesela i uzbudljiva BUDI avantura. 

 

0 BUDI1

 

Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI), pokrenut 2006. godine, je jedinstvena manifestacija u Srbiji i svetu. BUDI traje mesec dana i posvećen je promociji dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Teme BUDI-ja tiču se ekologije, života u gradu i drugih važnih problema. Iako se ovo na prvi pogled može činiti preozbiljnim za najmađe stvaraoce, broj dece koja više od mesec dana stvaraju u okviru likovnih, filmskih, književnih, muzičkih i drugih radionica, kao i dela koja se tom prilikom realizuju, negiraju ovu pretpostavku. Rezultat BUDI-ja jeste gotovo neočekivano bogata dečja umetnička produkcija u najraznovrsnijim oblicima izražavanja. Time je postignut osnovni cilj „dečjeg” – pridavanje veća ozbiljnosti i značaja umetničkom izražavanju dece, kao omogućavanje uslova u kojima će moći da integrišu svoju maštu i istraže mogućnosti svog stvaralaštva. Pored toga, najmlađim posetiocima nudi se i bogat program gostovanja dečjih predstava, filmova, koncerata. Mnoštvo disciplina, zajednički projekti, međunarodna saradnja i druženje, glavne su odlike ovog događaja.

Jedan od osnovnih BUDI ciljeva jeste povezivanje dece različitih kultura sveta, a tome su mnogo doprinele zemlje – gosti-domaćini festivala. Dosad su se u ovoj ulozi pojavili Kuba (2006), Mađarska (2008), Japan (2010), Švedska (2012), SAD (2014) i Velika Britanija (2016). Vizija Bijenala umetničkog dečjeg izraza je da kroz umetnost, igru i kreativno stvaralaštvo doprinese interkulturalnom dijalogu među mališanima, razvoju njihovih kulturnih potreba i navika, umetničkog obrazovanja i kritičkog razmišljanja. Ideja ovog festivala je i kreiranje novog sistema vrednosti u kome se poštuju i tolerišu različitosti, a umetnost se voli i stvara. 

 

0 Laka gost BUDI ja

 

Program svečanog otvaranja 7. BUDI: „Lepo se igraj!”

Petak, 11. maj 2018. 

18h – Galerija savremene umetnosti / Vojvode Živojina Mišića 1
• Izložba: „Kockasti univerzum – LEGO u Srbiji”, Ana Dajić, Etnografski muzej u Beogradu, Klub ljubitelja LEGO kocaka „Skockani”
• Izložba: SPEKTRI, Centar za promociju nauke
• Performans: „Carevo novo odelo”, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ IV3, mentor: Predrag Starčević 

19h – SK12 / Dr Svetislava Kasapinovića 12

• Izložba nagrađenih radova sa međunarodnog konkursa 7. BUDI: „Lepo se igraj!”
• Izložba: LUDUS, Manja Lekić, Ksenija Marković
• Izložba dečjih radova, Mali Monmartr
• Izložba i radionice: BUDI LEGO graditelj, Beokocka
• Izložba plakata: „The bicycle exhibition”, Bicycle Innovation Lab – The Good City 
• Svečano obraćanje Gradonačelnika grada Pančeva, Saše Pavlova, i Ambasadora Danske u Srbiji, Nj.E. gospodina Andersa Kristiana Haugora

voditelji programa: Andrej Reljin Jevremović i Zoe Radovanović

• Koncert: Laka, Bosna i Hercegovina + specijalni gosti: Vokal Kids

• Koktel 

21h – Kafe Galerija / Dr Svetislava Kasapinovića 18

• Izložba: „Danski strip danas”, XIX Balkanska smotra mladih strip autora, selektor izložbe Marko Stojanović
• DJ set: Dirižabl, Ana Dajić

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00