nedelja, 22. april 2018.  10:05h
Pročitano 1366 puta

Danas se obeležava Svetski dan Planete

Svetski dan planete Zemlje obeležava se već 48 godina, svakog 22. aprila, u više od 150 zemalja širom sveta sa ciljem da se svetsko stanovništvo podseti i opomene na stanje planete na kojoj živimo. 

I ptice čiste I ptice čiste Autor fotografije: Željko Šepić

Svake godine je akcenat na jednom od gorućih problema koji nezaustavljivo uništava ekosistem. Ovoga puta, kao jedan od najvećih zagađivača prepoznata je plastika, odnosno ogromne količine plastične ambalaže i predmeta od plastike koje čovek baca u reke, jezera, bare, mora...

Pored ostalih štetnih posledica koje ovakvo gomilanje plastičnog otpada ima na ekosistem, odnosno, pored zagađivanja i naruživanja pejzaža, najtragičnije je masovno trovanje, povrede i uginuća morskih i rečnih životinja davljenjem plastičnim kesama, bocama i drugim odbačenim plastičnim otpadom. 

Grad Pančevo, kroz rad resora za ekologiju i zaštitu životne sredine godinama ulaže napore, kako u edukaciju građana, tako i u saniranje posledica zagađivanja, posebno kada je reč o pravilnom odlaganju plastičnog ambalažnog otpada.

Jedna od najvažnijih aktivnosti je ekološko opismenjavanje dece i mladih, odnosno sticanje korisnih ekoloških navika, kroz različite akcije, kao što je, na primer, “Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”. Zahvaljujući ovoj aktivnosti koju zajednički sprovode Gradska uprava grada Pančeva - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, JKP Higijena i JKP Zelenilo, učenici svih osnovnih i srednjih škola u Pančevu i okolnih naseljenih mesta prikupljaju ambalažni otpad i odlažu ga u namenske kontejnere. Školu koja sakupi najviše otpada, Grad Pančevo, na kraju svakog ciklusa, odnosno na kraju svake školske godine, a povodom Svetskog dana životne sredine, već četiri godine nagrađuje jednodnevnom ekskurzijom.  

Ove godine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je raspisao likovni konkurs na temu “Šuma čista – blista”, u kojem učestvuju svi osnovci, a autori najlepših crteža ići će na jednodnevnu ekskurziju na Čardak gde će se, pored ostalog, održati predavanje o načinima odlaganja plastičnog otpada i čuvanja prirode i vodotokova čistim. 

Lokalna samouprava Pančeva ovom problemu poseban značaj pridaje i kroz sufinansiranje projekata i projekata-manifestacija udruženja građana, a na osnovu konkursa iz oblasti ekologije.  Tako su u proteklom periodu finansijski podržani projekti udruženja građana čija je realizacija, pored ostalog, podrazumevala i čišćenje Tamiša i Ponjavice od plastičnog otpada. 

Takođe, Grad Pančevo će, kroz aktivnosti Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančevo i ove godine, dvanaesti put zaredom obeležiti Dan Dunava i devetu godinu zaredom organizovati Eko regatu Tamiš, a jedna od glavnih aktivnosti je upravo čišćenje priobalja reka od nagomilanog plastičnog otpada.

Pored svega navedenog, a povodom Svetskog dana planete Zemlje, JKP Zelenilo će, u saradnji sa Gradskom upravom grada Pančeva, organizovati zanimljivo dešavanje na omoljičkom trgu, ispred tamošnje Osnovne škole, a uz crvenolisnu bukvu. Za decu će biti organizovano predavanje o crvenolisnoj bukvi, o njenoj starosti i njenim posebnostima, a svi učenici trećeg razreda ove škole, za koje je i organizovana edukacija, na poklon će dobiti bojanke i majice sa motivom ovog zaštićenog drveta koje krasi centar Omoljice. 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00