subota, 21. april 2018.  22:34h
Pročitano 1075 puta

Okrugli sto o ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja

Povodom Svetskog dana Roma, u Pančevu je danas održan Okrugli sto o ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja.

Okrugli sto o ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja u Pančevu Okrugli sto o ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Na Okruglom stolu govorili su Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica, Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Gordana Matović iz Nacionalne službe za zapošljavanje i Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja Gradske uprave Pančevo.

Problemi Roma su mnogobrojni. Postoje pomaci u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, ali na tome treba još mnogo raditi. Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica istakla je da Grad Pančevo daje ogroman doprinos kada je u pitanju romska zajednica, posebno u oblasti obrazovanja i zapošljavanja jer jedno bez drugog ne ide.

Obrazovanje je najsigurniji način da Romi izađu iz začaranog kruga siromaštva i bede. AP Vojvodina podstiče Rome studente kroz programe stipendiranja i niz drugih afirmativnih mera vezanih za obrazovanje. Postoje i programi za samozapošljavanje i zapošljavanje, ali i prekvalifikaciju i dokvalifikaciju pripradnika romske nacionalne zajednice kako bi lakše našli posao. Pančevo je primer dobre prakse u Vojvodini u oblasti podrške mladim Romima srednjoškolcima i studentima. Pohvalila bih i rad koordinatorke za romska pitanja Pave Novakov Čabrilovski koja pruža veliku pomoć u rešavanju problema Roma, rekla je Jelena Jovanović.

 

0 s okruglog stola u pvo

 

Milenko Čučković, član gradskog veća istakao je da Pančevo ima izrađenu Strategiju za integraciju Roma, kao i lokalni akcioni plan za integraciju Roma po kojem se obezbeđuju izdvajanja iz gradskog budžeta. Ove godine izdvojeno je sedam miliona dinara.

Sredstva su pre svega namenjena za nabavku udžbenika, zatim za nagrade vrlodobrim i odličnim učenicima koji su uspešno završili školu, kao i za izdavanje ličnih dokumenata koje pojedini Romi još uvek nemaju. Prošle godine u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja kroz stručnu praksu zaposlili nekoliko Roma, kao i kroz javne radove koje smo imali na području Grada. Sa time ćemo nastaviti i ove godine. Isto tako uz pomoć nemačke humanitarne organizacije Help angažovaćemo jedan broj Roma kroz grantove koji se dodeljuju uz mogućnost zapošljavanja nezaposlenih Roma, rekao je Milenko Čučković.

Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja i članica Udruženja "Implus", istakla je da je Dan Roma ove godine obeležen radno, u znaku obrazovanja, okruglim stolom na kojem se govorilo o ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja.

Predstavili smo koje sve pogodnosti pružaju Grad Pančevo i Nacionalna služba za zapošljavanje Romima da se lakše obrazuju i zaposle. Put za integraciju Roma je dug, zahteva dugoročnu podršku institucija sistema i donosilaca odluka i želja nam je da što više Roma završi fakultete i zasnuje radni odnos u skladu sa svojim znanjima i veštinama, kazala je Novakov Čabrilovski.

Gordana Matović, predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje na okruglom stolu predstavila je aktuelne konkurse za zapošljavanje, ali i za prekvalifikaciju i istakla da je važno da se Romi prilikom prijavljivanja na evidenciju prvenstveno izjasne da su Romske nacionalnosti, jer u tom slučaju mogu da računaju na više posticajnih mera podrške, i imaju prednost pri zapošljavanju i odabiru za prekvalifikaciju.

 

0 Dan Roma Pancevo Okrugli sto

 

Svetski dan Roma u Pančevu od ove godine uvršten je u kalendar manifestacija Turističke organizacije Vojvodine, a osim Grada Pančeva organizovanje Okruglog stola podržala je i pokrajinska Vlada.

Svetski Dan Roma obeležava se 8. aprila, a pošto je tog dana bio pravoslavni Uskrs u Pančevu je ovaj datum obeležen nešto kasnije.

Organizator Okruglog stola je Udruženje građana Impuls – romska integracija žena Pančevo.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00