utorak, 17. april 2018.  20:13h
Pročitano 1482 puta

Konferencija "Odgovorno upravljanje otpadom" u Beogradu

Konferencija "Odgovorno upravljanje otpadom" održaće se u velikoj sali Privredne komore Srbije u Beogradu, 20. aprila sa početkom u 10 časova. 

Konferenciju će otvoriti ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.  

Na konferenciji će učestvovati više od 100 predstavnika i predstavnica privrede, civilnog sektora, lokalnih samouprava, akademske zajednice i stručnjaka iz oblasti upravljanja otpadom. 

Konferenciju zajednički organizuju, povodom Dana planete Zemlje, Udruženje industrije otpada Hrabri čistač, Srpska asocijacija ambalažnog otpada, Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" i Savez ekoloških udruženja "Zelena lista Srbije" uz podršku Ekostar pak d.o.o i CSOnnect programa Regionalnog centra za životnu sredinu, koji finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju - SIDA. 

Stručna diskusija u okviru tri panela obuhvatiće goruće probleme u oblasti upravljanja otpadom: upravljanje ambalažnim otpadom, rešavanje istorijskog zagađenja, kao i uspostavljanje sistema upravljanja komunalnim otpadom. 

Tokom konferencije učesnici će kroz diskusiju dati odgovore na pitanja: Kako unaprediti pravni, institucionalni i fiskalni okvir da bi upravljanje otpadom postalo odgovorno i održivo?; Kako obezbediti efikasnu primenu načela “zagađivač plaća”, namensko trošenje sredstava za zaštitu životne sredine i kontrolu ulaganja u sistem upravljanja otpadom?; Finansijske procene neophodnih investicija za rešavanje problema istorijskog zagađenja i iskustva iz prošlosti?; Zašto je komplikovan popis lokacija na kojima ima istorijskog zagađenja?; Kako  razvoj javne svesti o upravljanju otpadom vratiti među prioritete i pojasniti ekonomsku dobit od prevencije nastajanja zagađenja i pravilnog upravljanja otpadom?

Konferencija je zvaničan početak saradnje organizatora i učesnika na unapređenju sistema upravljanja otpadom u Republici Srbiji.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00