petak, 13. april 2018.  22:34h
Pročitano 1291 puta

Obuke u okviru projekta Eko Tamiš - novi turistički proizvod

U Privrednoj komori u Pančevu, na konferenciji za novinare, predstavljene su realizovane i planirane aktivnosti u vezi sa obukama u okviru projekta „Eko Tamiš-novi turistički proizvod”, koji finansira EU u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija.

Na konferenciji su govorili Marko Ćulibrk, direktor RPK Južnobanatskog upravnog okruga, Delija Barbu, direktorka Asocijacije za promociju turizma i razvoj u Timišu i Ljiljana Konevski, predsednika Pokreta gorana i centra volontera Pančevo Na konferenciji su govorili Marko Ćulibrk, direktor RPK Južnobanatskog upravnog okruga, Delija Barbu, direktorka Asocijacije za promociju turizma i razvoj u Timišu i Ljiljana Konevski, predsednika Pokreta gorana i centra volontera Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Na konferenciji su predstavljeni do sad realizovani treninzi koji su bili organizovani za lokalne samouprave i treninzi za animatore u turizmu. 

Takođe su najavlјeni treninzi u narednom periodu, koje će biti organizovani na više lokacija, a odnose se na promovisanje razvoja lokalnih mikro preduzeća. 

Na konferenciji su govorili Marko Ćulibrk, direktor RPK Južnobanatskog upravnog okruga, Delija Barbu, direktorka Asocijacije za promociju turizma i razvoj u Timišu i Ljiljana Konevski, predsednika Pokreta gorana i centra volontera Pančevo. 

Marko Ćulibrk je istakao da se jedan od specifičnih ciljeva projekta odnosi na jačanje kapaciteta zainteresovanih strana u turizmu da prepoznaju i odgovore na zahteve i rastuće potrebe turista i posetilaca turističkih mesta na ovom području.

U ovom projektu pružamo priliku različitim stejkholderima u sektoru turizma, sa obe strane granice, da aktivno učestvuju u procesu podizanja nivoa znanja i veština koja će im omogućiti da u što većoj meri iskoriste potencijal reke Tamiš za unapređenje socioekonomskog razvoja Banata. Privredna komora južnobanatskog upravnog okruga nosilac je aktivnosti organizacije treninga sa srpske strane, kazao je Ćulibrk.

On je objasnio da su treninzi interaktivni, uključuju vežbe i primere iz stvarnog života, zasnovani su na najboljim međunarodnim praksama i širokom spektru znanja stručnjaka iz različitih oblasti – komunikacija u turizmu, promocioni alati, koncept turističkog proizvoda, izvori finansiranja i drugi.

Učešće polaznika je besplatno. Njima su obezbeđeni odgovarajući tematski materijali i sertifikati o pohađanju obuka. Do sada su organizovana dva treninga za animatore u turizmu i trening za predstavnike lokalnih samouprava, kazao je Ćulibrk.

U Kovačici i Zrenjaninu organizovane su obuke za animatore u turizmu za po 20 polaznika iz Pančeva, Kovačice, Kovina, Zrenjanina, Opova, Sečnja i Kikinde, a do kraja projekta planiran je i jedan zajednički trening za srpsko-rumunske polaznike, u avgustu ove godine.

Projekat se sprovodi od juna 2017. do decembra 2018. godine, a realizuju ga Pokret gorana i centar volontera Pančevo, Privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga, Asocijacija Miltonija iz Temišvara u Rumuniji i Asocijacija za promociju turizma i razvoj na Tamišu iz Temišvara.
Vrednost kompletnog projekta je 974 hiljade evra.

U Kovačici je održan trening za predstavnike lokalnih samouprava za 20 polaznika iz Pančeva, Kovačice, Zrenjanina, Opova, Sečnja, Kovina, Vršca i Alibunara, a takođe je planiran i jedan zajednički susret predstavnika iz Rumunije i Srbije u junu ove godine.

Na konferenciji je najavljeno da će u narednom periodu biti organizovane obuke za promociju lokalnog mikro biznisa u Kovačici i Zrenjaninu (od 19. do 21. aprila), u Pančevu od 25. do 27. aprila i još jedan krajem maja ili početkom juna.

U avgustu ili septembru biće organizovana i jedna obuka za prateće delatnosti u turizmu kao što su transport, zdravstvena zaštita i bezbednost.

Osim prelepih predela duž obale Tamiša ono što čini bogatstvo ove reke je bogata flora i fauna. Stručnjaci kažu da na srednjem Potamišju živi više od 150 ptičjih vrsta, i to bi mogla biti prava atrakcija za svetske posmatrače ptica. Interesantan je za lovce, ribolovce, rekreativce ali nedovoljno iskorišćen. Na tome se sada intenzivno radi u okviru zajedničkog projekta Srbije i Rumunije. Promovišu se turistički potencijali, konkretne lokacije i na koji način bi one mogle da se iskoriste.

 

0 culibrk i konevski

 

Aktivnost našeg dela projekta jeste postavljanje mobilijara duž reke Tamiš, a on se ogleda u postavljanju raznih tabli za usmeravanje, putokaza, klupa, osmatračnica za ptice, osvežavanje mesta za pecanje, kaže Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo.

Potencijali Tamiša malo su iskorišćeni sa obe strane. Rumunski partneri imaju iste aktivnosti kao i partneri sa srpske strane.

Uradili smo dosta do sada. Projekat smo promovisali i na Sajmu turizma u Rumuniji i tada je bilo dosta pitanja i velikog interesovanja. Želimo da Tamiš bude reka koja povezuje ljude i to ne samo iz Srbije i Rumunije, već da to bude nešto po čemu će naš region biti poznat u Evropi. Tamiš može biti interesantan za turiste, mi radimo na tome ali za to je potrebno vreme, kaže Delija Barbu, direktorka Asocijacije za razvoj turizma županije Timiš-iz Temišvara.

Tokom leta biće organizovane tamiške regate i nekoliko promotivnih vožnji duž celog toka. Urađen je i elektronski vodič sa mestima koja bi trebalo obići duž te reke.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00