sreda, 11. april 2018.  20:05h
Pročitano 1503 puta

Okrugli sto o programima i uslugama podrške žrtvama nasilja u porodici

U organizaciji Centra za socijalni rad „Solidarnost“ i Sigurne kuće Pančevo, a uz podršku pokrajinskog Zavoda za socijalnu zaštitu u našem gradu održan je Okrugli sto na temu „Programi i usluge podrške žrtvama nasilja u porodici“.

Do sada je jedan Okrugli sto na temu programa i usluga podrške žrtvama nasilja u porodici organizovan u Somboru, danas u Pančevu, 24. aprila biće organizovan u Kikindi, a 15. maja u Novom Sadu Do sada je jedan Okrugli sto na temu programa i usluga podrške žrtvama nasilja u porodici organizovan u Somboru, danas u Pančevu, 24. aprila biće organizovan u Kikindi, a 15. maja u Novom Sadu Pančevo.MOJKraj.rs

Maja Dumnić, savetnica za socijalnu zaštitu u pokrajinskom Zavodu za socijalnu zaštitu podsetila je da sistem socijalne zaštite ima važnu ulogu u zaštiti, prevenciji i sprečavanju nasilja u porodici.

Prošle godine organizovali smo četiri okrugla stola koji su se bavili organizacijom rada Centara za socijalni rad u slučajevima nasilja u porodici. Ove godine ćemo takođe organizovati četiri okrugla stola u Vojvodini, na kojima ćemo pored toga što ćemo okupiti predstavnike Centara za socijalni rad, okupiće i druge relevantne predstavnike sistema. Pre svega smo želeli da uključimo Sigurne kuće na teritoriji AP Vojvodine, nevladine organizacije i udruženja građana, SOS telefone i druge koji pružaju usluge podrške žrtvama. Cilj nam je da regionalno okupimo predstavnike Južnobanatskog i Srednjebanatskog okruga, da razmenimo informacije koje usluge podrške se pružaju u lokalnim sredinama, šta je to od usluga što nam nedostaje, koje usluge je potrebno da se razviju jer je činjenica da nemamo dovoljno usluga, kaže Dumić.

0 maja dumnic a okrgulom stolu

 

Ona je dodala da su Centri za socijalni rad organ starateljstva i oni postupaju u okviru svojih nadležnosti, u skladu s porodičnim zakonom i protokolima. 

Međutim oni nemaju ni ljudske resurse, ni prostorne da rade dugoročno psihosocijalnu podršku s žrtvama porodičnog nasilja. Jako je važno da lokalne samouprave prepoznaju značaj i potrebu razvoja lokalnih usluga podrške žrtvama porodičnog nasilja. Mi ovim putem i pozivamo lokalne samouprave da izdvoje sredstva i da podstaknu razvoj ovakvih usluga u svojim lokalnim sredinama, kaže Maja Dumnić.

Na području Vojvodine prošle godine bilo je više od 6.600 prijava za nasilje u porodici. U Srbiji je za prvih 58 dana 2018. godine u porodičnom nasilju ubijeno osam žena. Poražavajuća je činjenica da se mnoge žrtve porodičnog nasilja vraćaju nasilniku zbog ekonomske nesigurnosti. Zato je na Okruglom stolu jedna od važnih tema bila ekonomsko osnaživanje žena.

Sanja Patalov, direktorka Centra za socijalni rad Pančevo podsetila je da naš grad ima prihvatilište za žrtve nasilja u porodici od 2012. godine. Na Okruglom stolu predstavljena je jedna od usluga koje Centar pruža – smeštaj u prihvatilište za žene s decom ili eventualno bez dece, s teritoriji Južnobanatskog okruga. 

U Prihvatilištu postoji i organizovana SOS linija – telefon za podršku žrtvama porodičnog nasilja, koja radi 24 časa. Poziv je poverljiv, besplatan i anoniman. Obučeni telefonski savetnici rade savetodavno s potencijalnim žrtvama koje se javljaju. Pružaju im podršku i takođe daju informacije o merama zaštite koje mogu primeniti i o pravima i načinima ostvarivanja njihovih prava. Broj SOS telefona je 0800-100-113.

Žene koje ne žele da se smeste u Sigurnu kuću imaju mogućnost direktnog individualnog rada sa našim stručnim radnicima iz Prihvatilišta koje se realizuje u prostorijama Centra za socijalni rad. Time žene dobijaju i podršku i produžen savetodavni rad, rekla je Patalov.

Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo aktivno radi na stvaranju uslova za otvaranje socijalnog preduzeća i trening centra u kom bi žrtve porodičnog nasilja, uglavnom žene, nakon sticanja potrebnih znanja i veština, dobile zaposlenje ili bile osposobljene da same pokrenu sopstveni posao. Na Okruglom stolu Pančevci su predstavili mere podrške i osnaživanja žena s krajnjim ciljem ekonomskog osnaživanja. 

 

0 sanja patalov direktorka centra za socijalni rad

 

U Sigurnoj kući u Pančevu od 2013. godine aktivno se radi na obezbeđivanju sredstava kako bi žene mogle da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju za neko drugo zanimanje. Nastojimo da podstaknemo žene na samozapošljavanje. Novija aktivnost koju smo realizovali je saradnja s Fondacijom B92 uz čiju pomoć će Centar za socijalni rad da pilotira uslugu ekonomskog osnaživanja, a pored toga stvoriće se i uslovi za razvoj i otvaranje socijalnog preduzeća i trening centra gde će žene sticati nova znanja i veštine koje će im omogućiti i da se same zaposle u tom preduzeću, objasnila je Sanja Patalov.

Do sada je jedan Okrugli sto na temu programa i usluga podrške žrtvama nasilja u porodici organizovan u Somboru, danas u Pančevu, 24. aprila biće organizovan u Kikindi, a 15. maja u Novom Sadu. Sa svakog od ovih skupova biće sačinjen izveštaj sa zaključcima i predlozima, zatim će oni biti objedinjeni i upućeni pokrajinskom Sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

 

0 svi ucesnici

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00