četvrtak, 5. april 2018.  13:23h
Pročitano 2246 puta

Rotari klub "Mihajlo Pupin" iz Pančeva deo globalne akcije ozelenjavanja planete

Rotari klub Mihajlo Pupin iz Pančeva danas je zasadio 15 mladica javora i jarebike na keju, u Parku prijateljstva, i time se uključio u globalnu akciju ozelenjavanja planete.

Članovi Rotari kluba Mihajlo Pupin na keju u Pančevu zasadili su javor i jarebiku u okviru globalne akcije ozelenjavanja planete Članovi Rotari kluba Mihajlo Pupin na keju u Pančevu zasadili su javor i jarebiku u okviru globalne akcije ozelenjavanja planete Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju je ekološka, globalna akcija, nastala na inicijativu ovogodišnjeg guvernera Rotarija, Australijanca Jana Rajzlija. On je kao svoj cilj postavio da tokom njegovog mandata, u toku jedne rotarijanske godine, svaki član Rotarija u celom svetu zasadi jedno drvo. 

Dragan Milosavljević, predsednik Rotari kluba Mihajlo Pupin Pančevo podseća da u celom svetu ima 1.200.000 članova rotary klubova te je plan guvernera vrlo optimističan i podrazumeva da se zasadi toliko stabala.

 

0 dragan predsednik kluba

 

Rotari klub Mihajlo Pupin Pančevo ima 15 članova. Na keju u Parku prijateljstva zasađeno je 15 sadnica javora i jarebike. Na ovaj način dali smo svoj doprinos ozelenjavanju planete. Akcija u Pančevu je namenski urađena na keju, u saradnji sa JKP Zelenilom, jer je ceo ovaj potez gde smo zasadili naše sadnice planskom dokumentacijom predviđen da bude Park prijateljstva koji će se vremenom dodatno obogatiti stazama, klupama i igralištima za decu. Na ovaj način ostavili smo svoj trag i doprinos pretvaranju ledine u park u kojem će naša deca i unuci uživati u hladu krošnji sada zasađenih stabala, kaže Milosavljević.

 

0 rotari klub pvo sadi drvo

 

Plan guvernera Rajzlija je već sada premašen, jer su neki klubovi u Srbiji i drugim delovima sveta zasadili i veće površine drvećem. 

Drveće igra suštinsku ulogu u prečišćavanju vazduha i pomaže smanjenju zagađenja vazduha. Šume i parkovi imaju biološku funkciju vršenja razmene kiseonika i ugljen dioksida,  regulišu temperaturu vazduha, povećavaju vlažnost vazduha, apsorbuju prašinu i čađ.

Naučno je dokazano da 1ha rastinja apsorbuje 8kg ugljen dioksida. To je količina koju za isto vreme stvori 200 ljudi.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00