nedelja, 9. avgust 2015.  13:26h
Pročitano 5843 puta

EKSKLUZIVNO: Zatekla sam haos i dug od sedam miliona evra u Pančevu

Apoteka Pančevo duguje više od sedam miliona evra dobavljačima i dve plate zaposlenima, ali je Jelena Eror, v.d. direktora ove Ustanove uverena da za šest meseci može da Apoteke postavi na zdrave noge. Za otplatu nasleđenih dugovanja, uz razumevanje dobavljača, biće potrebno ipak mnogo više, oko četiri godine, ukoliko Grad pomogne, rekla je ona u ekskluzivnoj izjavi za Pančevo MOJKraj.rs

Jelena Eror, v.d. direktora Apoteka Pančevo Jelena Eror, v.d. direktora Apoteka Pančevo V. Jovanov Peštanac

Jelena Eror je za vršioca dužnosti direktora Apotekarske ustanove Pančevo izabrana na sednici Skupštine grada 2. jula, nakon što je dotadašnja direktorka Branka Milojević, protiv koje je podneta krivična prijava razrešena dužnosti. Kako Eror kaže primopredaje dužnosti nije ni bilo, jer je bivša direktorka odmah otvorila bolovanje.

Nije imao ko da me dočeka i izvrši primopredaju. U prostorije sam ušla sa zamenikom gradonačelnika i po stanju koje smo tog trenutka zatekli, odmah smo pozvali budžetskog inspektora, zatim inspektore RFZO-a kako bi oni vodili tu primopredaju. Ta opšta primopredaja izvršena je tog dana gde smo evidentirali da nedostaje dokumentacija, nije postojala ni delovodna knjiga koja je najvažnija u svakom preduzeću. Zato i ne mogu da kažem da je to bila prava primopredaja, rekla je Jelena Eror.

Odmah nakon toga po nalogu v.d. direktorke formirana je centralna popisna komisija, koja joj je izveštaj dostavila u roku od sedam dana.

Izveštaj ni malo nije bio sjajan. Sačekao me je dug prema dobavljačima u iznosu od 744 miliona dinara. Najviše dugujemo najvažnijim strateškim dobavljačima. Ni lager koji me je sačekao nije dobar, jer je samo 40% zatečenog na lageru prava apotekarska roba, a 60%  nije primarna apotekarska roba. Sačekale su me enormne količine bebi flašica, bebi opreme, gelova za tuširanje, kao i neke druge robe za apoteke, ali u abnormalnim količinama, priča Eror.

Poručila gaze za narednih 35 godina

Kao primer, ona je navela da su gaze i komprese, koji se prodaju u apotekama, zatečene u visini 35-ogodišnjih zaliha. Ta količina je naručena nekoliko dana pre dolaska nove direktorke u Apotekarsku ustanovu, iako je u tom trenutku na lageru već bilo godišnje zalihe na stanju.

Kao što je pre mesec dana i obećano, Grad je stao iza Apoteke i novog menadžmenta, a prema rečima naše sagovornice shvatili su veličinu problema sa kojim se susreću, pre svega jer je u pitanju primarni nivo zdravstvene zaštite. Apoteke su neophodne građanima Pančeva i južnobanatskog okruga, jer i pored velikog broja privatnih apoteka, postoje program koje rade samo državne apoteke. U suprotnom bi pacijenti bili upućeni u Beograd ili Novi Sad, a najčešće su u pitanju teški bolesnici. RFZO nije sklopio ugovor sa privatnim apotekama tako da one nemaju mogućnost izdavanja određenih pomagala koje se u Apoteci Pančevo izdaju na nalog.

Mora se održati ovaj primarni nivo zdravstvene zaštite. Grad je to prepoznao i izašao je u susret Apoteci. Poslednjih sedam dana vršimo pregovore sa dobavljačima, u kojima učestvuje i Grad koji je kao osnivač, njima bio i garant tih pregovora. Očekujemo pomoć grada u narednih mesec dana kroz niz aktivnosti koje je njima Apoteka predložila, rekla je Eror.

Postoji samo jedan zakonski modul na osnovu kojeg bi Grad mogao da pomogne Apoteci. To je član 13a Zakona zdravstvene zaštite koji kaže da osnivač, u ovom slučaju Grad, Apoteci može da pomogne samo ako Ustanova dođe u problem u smislu prinudne naplate i neke izvršne sudske isprave, bilo da je u pitanju sudsko poravnanje ili izvršitelj ili nešto od tih izvršnih sudskih presuda.

Eror kaže da jedino tada Grad može da pomogne, a pošto se vodi i veliki broj sporova, neki će vrlo brzo doći u status te izvršne sudske isprave. Ukoliko se to desi Grad će odreagovati, kako ne bi došlo do blokade računa Apoteke.

Tužilaštvo i policija rešavaju aferu "Apoteka" u Pančevu

Afera zloupotrebe u Apotekarskoj ustanovi Pančevo uskoro bi trebala da dobije sudski epilog, a policija po nalogu tužilaštva radi na dopuni krivičnog postupka, koji je protiv nedavno smenjene direktorke Branke Milojević pokrenut još u martu. Više o tome pročitajte OVDE

Sastanak sa tužiocem imala već prvog dana

Jelena Eror je po dolasku zatekla velike nepravilnosti koje su joj odmah bile uočljive, ali kako kaže njen zadatak je da pokuša da Apoteku izvuče i postavi na zdrave noge, a da ljudi koji budu tu radili budu ponosni zbog toga.

Izašla sam u susret svim organima, i policiji i javnom tužilaštvu. Već prvog dana sam imala sastanak sa javnim tužiocem gde sam izrazila svu moju dobru volju da pomognem. Izaći ćemo u susret sa svom dokumentacijom koju trenutno imamo u Apoteci, pomoći ćemo da se rasvetli sve što im se čini sumnjivo, ukazaćemo im na ono što nam se učini sumnjivim. Važna im je podrška Apoteka, a imaju je bar što se tiče novog rukovodstva i mene lično, rekla je Eror.

I pored svih problema, Apoteke su danas snabdevene lekovima. Direktorka kaže da je omogućeno kontinuirano snabdevanje i pacijenti mogu naći sve lekove u apotekama, osim onih koji su i inače deficitarni.

Smatrali smo da je to bilo najbitnije uraditi. Imamo viška zaposlenih, moramo da promenimo politiku poslovanja u smislu da Apoteka mora da se izdržava od razlike u ceni koju napravi. Razlika u ceni mora da finansira sve troškove, a na prvom mestu plate. Iskoristićemo svakako situaciju da realno sagledamo koliki je višak radnika i kako ga rešiti. To ćemo sve uraditi sa osnivačem jer Apoteka ne može sama to da rešava, ali na putu smo da ga rešimo, kaže Eror.

apoteka 550

Zatvorena apoteka Makedonija na Misi

Na dan stupanja naše sagovornice na dužnost v.d. direktora, Apoteka je imala 21 ogranak, ali zbog nerentabilnosti u ovih mesec dana Apoteka Makedonija na Misi je po Odluci Upravnog odbora zatvorena.

Ona je postojala šest meseci i za to vreme nije mogla da postigne ni približno dovoljni promet kako bi bila održiva. U tom delu Pančeva već postoji jedna državna apoteka tako da smo smatrali da nije potrebno izvršiti taj dodatni trošak. Želimo da uštedimo svugde gde možemo. To je jedan od načina, da se zatvore nerentabilni objekti koji nisu primarni u datom okruženju. Nećemo ići u zatvaranje objekata koji su po selima, to nam ni zakon ne dozvoljava, ali oni koji su u gradu ili su u delovima grada gde već postoje naše apoteke, nije racionalno da ih ima dve, objašnjava Jelena Eror.

Za rešenje nagomilanih problema u Apotekarskoj ustanovi Pančevo postoje samo dva rešenja. Prvi je da Apoteka ode u likvidaciju, kao jedino zakonski moguće rešenje ili da Grad na neki način pomogne Apoteci, a to će biti moguće primenom člana 13a Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Mislim da je dobro što su svi naši dobavljači izašli u susret Apoteci i lokalnoj samoupravi i odlučili da zajedno sa nama naprave plan otplate postojećih dugovanja, gde će lokalna samouprava biti garant tog plana. Samim tim više ne pričamo o prvoj mogućnosti, odnosno o likvidaciji, priča Eror.

apoteka unutra 550

Procena direktorke je da će Apoteka izaći iz dugovanja za neke četiri godine, gde bi u naredne dve budžetske godine Grad trebalo da im pomogne. Kako i sama kaže, dugovanja su zaista velika, ali i pored toga, Apoteka bi mogla da stane na zdrave noge za šest meseci.

Biznis plan koji smo napravili, ako se sve bude odvijalo onako kako je u njemu predviđeno, očekujemo zdravu Apoteku za tih šest meseci, tvrdi Eror.

Naša sagovornica smatra da je u ovom trenutku Apoteci najvažnija podrška i građana, za koje se nada da će prepoznati interes da apoteke i dalje postoje, da ne bi bilo monopola samo privatnih apoteka, tako i državnih organa.

Lokalna samouprava nas veoma podržava u nameri da “ozdravimo” Ustanovu, i ako tako bude i na dalje, Apoteku zaista čeka svetla budućnost. Ipak, imaćemo taj negativni trend, odnosno deo zaposlenih ćemo morati da otpustimo uz sve pravne i zakonske osnove uz pomoć Apoteke i Grada koju budemo mogli da im pružimo u tom trenutku, kako bismo imali tu zdravu priču za šest meseci, o čemu smo govorili, kaže ona.

Kadrovskim planom Ministarstva zdravlja predviđeno je najviše 131 radnik, a po proračunima naše sagovornice, možda i manje. U Apoteci je trenutno zaposleno 179 ljudi. Jelena Eror naglašava da je nedomaćinsko poslovanje u toj kući bilo takvo da je u junu, pred dolazak nove direktorke, primljeno sedam novih ljudi, uprkos problemima u kojima se i tada nalazila Apoteka.

U narednom periodu intenzivno će se raditi na racionalizaciji kadra, zaliha, ogranaka odnosno apoteka koje ne funkcionišu dobro. To znači da će se u Apoteci u narednih šest meseci sprovesti celokupna reorganizacija, a sve to biće moguće i uz razumevanje dobavljača, zaključila je Jelena Eror u ekskluzivnom intervjuu za Pančevo MOJKraj.rs.

 

Autor:  V. Jovanov Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(14 glasova)

Komentari  

+8 #1 Taras Buljba 09-08-2015 15:05
Hapsi Vućiću samo hapsi :lol:
Odgovori
+1 #2 Bugi 45 10-08-2015 14:19
Voleo bih da mi pojasnite, sta znaci da GRAD STANE IZA APOTEKE? Utvrdite stanje, ko je i sta ukrao, njemu uzmite sve sto ima i eto para nazad. Kakve su to gluposti sa tim da grad stane iza apoteke, jer je neka lopurda krala za sebe!? Sve ih pohapsite, sve im uzmite, ostavite ih na ulici, pa da vidite da li ce neko da krade opet...
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00