sreda, 4. april 2018.  17:12h
Pročitano 1427 puta

Obuke za preduzetništvo za osuđenike u Pančevu i Temišvaru

Osuđenici iz Okružnog zatvora u Pančevu i zatvora u Temišvaru u narednom periodu proći će obuku za proizvodnju suvog voća, povrća i lekovitog bilja kako bi po odsluženju zatvorske kazne bili osposobljeni da se bave preduzetništvom, rečeno je danas na predstavljanju projekta NECESINI za resocijalizaciju osuđenika.

Vuk Stanišić, Dejan Bakić, Kristijan Olaru Vuk Stanišić, Dejan Bakić, Kristijan Olaru Pančevo.MOJKraj.rs

Projekat čija je ukupna vrednost 210.000 evra realizuje se uz pomoć sredstava Evropske unije kroz IPA projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, a koji sprovode zatvori u Pančevu i Temišvaru.

Kroz ovaj projekat koji nosi naziv "Nova šansa za socijalnu inkluziju zatvorenika" po 20 osuđenika iz zatvora u Pančevu i Temišvaru već su prošli teorijsku obuku, a čim stigne oprema počeće i praktični deo obuke. Cilj projekta je da obezbedi resocijalizaciju zatvorenika i omogući im da se nakon izdržane kazne zaposle kroz preduzetništvo i na taj način smanji njihov povratak na krivična dela.

Dejan Bakić, upravnik pančevačkog zatvora kaže da je nabavljena oprema za sušenje i pakovanje voća, povrća i lekovitog bilja i izgrađeni su objekti na zatvorskoj ekonomiji u koje će oprema biti smeštena. Tada će početi i praktični deo obuke osuđenika.

Kroz ovaj projekta i mi i kolege iz Rumunije nabavili smo putem javne nabavke opremu od proizvođača u Srbiji, a oprema će zatim trajno ostati u oba zatvora i sušeno voće i povrće biće korišćeno u ishrani osuđenika u ovim ustanovama. Neposredno u našoj blizini završava se izgradnja modernog zatvora u kojem će moći da boravi 500 osuđenika tako da je korist od realizacije ovog projekta višestruka, kaže Dejan Bakić, upravnik pančevačkog zatvora.

Katalin Olaru, predstavnik Temišvarskog zatvora navodi da je Rumunija uspela da za poslednjih deset godina svede broj povratnika na izdržavanje kazni sa iznad 75 procenata na ispod 40 odsto. Kako kaže, zatvor na svojim poljoprivrednim dobrima odranije obučava štićenike da se bave poljoprivredom, a za ovaj projekat su zatvorenici pokazali veliko interesovanje.

Za uspeh je najvažnije odabrati ljude kojima je obuka važna, koji žele da nešto nauče, jer ukoliko nekoga naterate da je pohađa, a on to ne želi, neće biti nikakvih rezultata. Zato smo tražili one koji žele da rade i da nauče nešto, objasnio je Katalin Olaru, tim menadžer Temišvarskog zatvora.

Vuk Stanišić, vođa projektnog tima u Srbiji i zaposlen u KPZ Pančevu, kaže da će realizacija ovog projekta dati novu šansu osuđenicima, da po izlasku iz zatvora započnu svoj biznis. 

Ovaj projekat ima tri cilja: obuku 40 osuđenika, odnosno 20 u Temišvaru i 20 u Pančevu, u oblasti sušenja voća, povrća i lekovitog bilja. Drugi cilj je kreiranje odnosno potpuno opremanje dve radionice, u Temišvaru i Pančevu sa svom neophodnom opremom za obuku osuđenika u pripremi, sušenju i pakovanju voća, povrća i lekovitog bilja. Treći cilj ovog projekta je promovisanje ideje jednakih šansi za zapošljavanje bivših osuđenika. Prilikom odabira koji osuđenici će proći obuku vodili smo se principom dobrovoljnosti, ali i dužinom ostatka kazne. Mogu reći da je čak 60 odsto anketiranih osuđenika bilo zainteresovano da bude deo ove obuke, kazao je Stanišić.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat prvi je ovakve vrste u Srbiji i Rumuniji i koordinisan od strane organizacije "Centar za promociju doživotnog obrazovanja" iz Temišvara. 

Svi materijali, aktivnosti i konstrukcija radnog prostora proizvedeni su u saradnji sa stručnjacima i krajnjim korisnicima iz zatvora u Pančevu i Temišvaru.

Projekat je počeo u maju 2017. godine, a završiće se u avgustu ove godine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00