sreda, 28. mart 2018.  20:50h
Pročitano 807 puta

Predavanje osnovcima o medijima i zloupotrebama na internetu

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS), urednik-koordinator lista „Libertatea“ Valentin Mik i odgovorna urednica portala Pančevo MOJKraj.rs Violeta Jovanov Peštanac održali su učenicima OŠ "Žarko Zrenjanin" u Banatskom Novom Selu predavanje o značaju medija, medijskoj pismenosti, novinarskom kodekstu, lažnim vestima...

Predavanje o medijima u Osnovnoj školi u Banatskom Novom Selu Predavanje o medijima u Osnovnoj školi u Banatskom Novom Selu OŠ Žarko Zrenjanin, Banatsko Novo Selo

Valentin Mik rekao je da su mediji danas u razvoju i na internetu i na društvenim mrežama.

Svedoci smo razvoja medija i tehnologija. Svi vi koristite računare, telefone. Društvene mreže u Srbiji nisu priznate kao mediji, ali sve češće preuzimaju tu ulogu, rekao je Mik.

Violeta Jovanov Peštanac učenicima je govorila o vrstama medija, objasnila im zakonsku definiciju medija i govorila o tome kako mogu da prepoznaju lažne vesti na internetu.

Živimo u vremenu kada se brzo stvari menjaju i toliko ste obasuti informacijama da treba da razlikujete koje su informacije tačne, a koje nisu, rekla je Jovanov Peštanac.

Na pitanje Jovanov Peštanac da li veruju naslovima na internetu koje mediji objavljuju, a koji počinju sa „šokantno“, „skandalozno“, osnovci su rekli da ne veruju svim, ali da su takvi naslovi primamljivi i privlače pažnju.

Sve što se objavljuje na internetu podložno je zloupotrebama. Bitno je da razmišljate o tome što ste pročitali. Ne možete biti uvek sigurni da je to tačno i ne možete uvek imati poverenje u svaki medij, rekla je Peštanac i dodala da lažne vesti donose zarade svakim klikom na tu vesti.

 

0 ucenici na predavanju BNS

 

Violeta Jovanov Peštanac je govorila i o značaju novinarskog kodeksa i medijskoj pismenosti.

Mediji su važni za demokratski razvoj društva i novinari bi trebalo da se ponašaju u skladu sa etičkim standardima kako biste vi kao čitaoci imali tačnu, pravovremenu i objektivnu informaciju, rekla je ona.

Predavanju su prisustvovali učenici 5. i 7. razreda osnovne škole, kao i učenici 6. razreda - članovi novinarske sekcije koji pripremaju školski časopis na rumunskom i srpskom jeziku.

 

0 clanovi novinarske sekcije napredavanju

 

Članica ove sekcije, učenica šestog razreda Tamara Jokić rekla je UNS-u da se uključila u ovu sekciju jer joj novinarski poziv deluje zanimljivo i da za časopis piše intervjuje.

Članovi novinarske sekcije rekli su da školski časopis izlazi jednom godišnje i da pripremaju sledeći broj, koji će izaći u maju, povodom Dana škole.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/UNS/J.P.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00