subota, 24. mart 2018.  21:45h
Pročitano 3197 puta

Sećanje na početak NATO agresije 1999. godine u Istorijskom arhivu (VIDEO)

U Istorijskom arhivu Pančeva večeras je otvorena izložba „Milosrdni anđeo nad Pančevom”, koju čine 26 fotografija i 50 snimaka na video-prikazu fotografa Zorana Jovanovića. 

Jedna od izloženih fotografija na izložbi, koju je fotoreporter poklonio Istorijskom arhivu Pančevo Jedna od izloženih fotografija na izložbi, koju je fotoreporter poklonio Istorijskom arhivu Pančevo Zoran Jovanović Mačak

Izložba je simbolično počela zvukom sirene za uzbunjivanje u 20:04, u vreme kada su pre 19 godina prvi projektili, odmah na početku NATO agresije, pali na teritoriju Pančeva.

 

0 otvaranje izlozbe u arhivu

 

Dušan Milovanović, v.d. direktora Arhiva na otvaranju izložbe potsetio je da je NATO agresija trajala 78, a Pančevo je bilo raketirano 24 dana. Uz vojne ciljeve meta su bila i fabrička postrojenja "Utve", "Petrohemije", "Azotare" i "Rafinerije". 

Stradanje Pančeva i njegove okoline kroz objektiv ovekovečio je Zoran Jovanović Mačak i svoju kolekciju fotografija poklonio Pančevu i Istorijskom arhivu, rekao je Milovanović.

Fotograf Zoran Jovanović kaže da njegova izložba "Milosrdni anđeo nad Pančevom 1999." nije samo prisećanje na to turobno vreme, već i upozorenje da nam posledice bombardovanja prete i danas.

Kolekciju fotografija odlučio sam da poklonim Istorijskom arhivu i na taj način otvorim legat u kojem će se nalaziti zabeleženi najznačajniji momenti iz naše novije istorije. Na ovaj način fotografije postaju deo opšte i zvanične istorije dokumentovane kroz zbirku fotografija, kazao je Jovanović na otvaranju.

 

0 Izlozba u arhivu

 

Postavku čini 26 fotografija, izrađenih klasičnim laboratorijskim postupkom. Na izložbi, kao eksponati našle su se i četiri stranice "Novosti", tri iz tog perioda, i jedna odnedavno sa tekstovima i fotografijama o porastu obolevanje od malignih bolesti, kao direktnoj posledici "Milosrdnog anđela".

Izložba će biti otvorena tri meseca. 

Zoran Jovanović Mačak od 1994. godine zaposlen je kao fotoreporter u dnevnom listu „Večernje novosti“.

 

0 Pancevo Kosac 9 jun 1999 nagradjena za fotografiju godine u listu Novosti 1999 autor zoran jovanovic macak0 Pancevo Nato 010 1999 fotografija zorana jovanovica iz sklonista

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00