četvrtak, 22. mart 2018.  15:15h
Pročitano 1237 puta

Izložba „Podvodni svet“ Alfreda Pezelja

Povodom Svetskog dana voda u holu Gradske uprave Pančevo svečano je otvorena izložba „Podvodni svet“ slikara Alfreda Pezelja.

Alfred Pezelj je detaljno objasnio šta se nalazi na svakoj slici i zašto je baš taj motiv izabrao za slikanje Alfred Pezelj je detaljno objasnio šta se nalazi na svakoj slici i zašto je baš taj motiv izabrao za slikanje Pančevo.MOJKraj.rs

Izložbu je otvorila Katarina Banjai, članica gradskog veća resorno zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost podsećajući na to da se 22. marta obeležava Svetski dan zaštite voda u želji da se istakne važnost zaštite voda, ukaže na nedostatak vode u mnogim krajevima sveta i na očuvanje resursa.

 

0 Katarina Banjai otvarnje izlozbe

 

Znate da postoje delovi sveta koji nemaju dovoljno vode. Na našu sreću mi imamo kvalitetnu vodu za piće i baš zbog toga trebalo bi prema njoj odgovorno da se ponašamo kako bi i druge generacije, koje će tek doći, imale istu priviligiju koju imamo mi. Svako od nas može da da veliki doprinos očuvanju vode na jednostavan ali efikasan način, štedeći vodu iz slavine. Na taj način štedimo vodu kao resurs ali smanjujemo i količinu otpadne vode, kazala je Banjai.

Alfred Pezelj, po struci je arhitekta, a sadašnji penzioner, ali se dugi niz godina veoma uspešno bavi slikarstvom i fotografijom. Alfred je rođen u Pančevu, gde se dvadesetih godina prošlog veka preselio njegov otac, inače moreplovac iz Kvarnerskog zaliva na Jadranu, da bi prešao da radi u tek formiranu Dunavsku flotu. Otuda ne čudi ljubav Alfredova prema reci, morima, podvodnom svetu i vodi. 

Motivi koje Alfred Pezelj obrađuje su predeli našeg Dunava i Tamiša, sa Jadranskog i Egejskog mora, planinski predeli Durmitora, ravnica našeg Banata, ali i prirodni fenomeni kao što su polarna svetlost i podvodni svet. Posebno se bavio kineskim akvarelom. Kako je na otvaranju izložbe rekao, druženja sa Indonežanima podstakla su ga da na internetu proučava podvodne lepote toplih mora. 

Naročito me je očaralo obilje oblika i intenzivnih boja podvodnog sveta. Tu sam našao izuzetne motive za stvaranje slika: opsenila me je reliktna vrsta Nautilus, čija se spiralna ljuštura tokom svog rasta oblikuje po strogom estetskom obrascu Zlatne spirale, što je varijanta Zlatnog preseka; ajkula je i danas inspiracija graditeljima podmornica, sa svojim savršenim telom ribe prilagođenim brzom kretanju i veštom manevrisanju; meduze svojim oblikom nežnom građom navode da ih poredimo sa balerinama mora; tu su i jarko crveni korali, jata raznobojnih riba, žuti morski konjići, morske sase među kojima u simbiozi živi ekskluzivna riba „klovn“... Sve mi je to bila izuzetna inspiracija, kazao je Pezelj.

 

Alfred pezelj na otvaranju izlozbe

 

Ovu izložbu, koja će biti postavljena do 31. marta, organizovali su Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a uz podršku Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva i pančevačkog Kulturnog centra. 

 

0 detalj s izlozbe podvodni svet

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00