četvrtak, 22. mart 2018.  14:11h
Pročitano 1638 puta

O Dunavu i zagađenju voda u OŠ Đura Jakšić

U Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Pančevu organizovano je predavanje povodom Svetskog dana voda.

Učiteljica III-2 Gorica Rakidžić pripremila je za đake uvodno predavanje o Svetskom danu zaštite voda i lepotama Dunava Učiteljica III-2 Gorica Rakidžić pripremila je za đake uvodno predavanje o Svetskom danu zaštite voda i lepotama Dunava Pančevo.MOJKraj.rs

Zavod za javno zdravlje Pančevo organizovao je nastavu za učenike trećih i četvrtih razreda o posledicama zagađenja voda, posebno toka Dunava. 

Učiteljica III-2 Gorica Rakidžić pripremila je za đake uvodno predavanje o Svetskom danu zaštite voda i lepotama Dunava.

 

1 os djura jaksic djaci pazljivo slusaju

 

O vodi i zaštiti vode u nižim razredima uči se u dva predmeta, u Prirodi i društvu, i Svetu oko nas. Kada god govorimo o neživoj prirodi ili čoveku kao delu prirode moramo da spomenemo vodu, osobine vode, važnost. Što se tiče samih ekoloških sadržaja, provlače se kroz sve predmete jer nam je važno da kod dece izgradimo ekološku svest, da smo deo prirode i da smo mi kao najrazumnija živa bića na Planeti vezani za neživu prirodu i da ona zavisi od nas, kaže Rakidžić.

Kako kaže, ideja je da se ovim programom isprati reka Dunav od izvora do ušća, jer povezuje deset država, a prolazi i kroz Pančevo, čime bi deca ujedno stekla i neka druga znanja, ali i najvažnije, da su ljudi deo prirode i u obavezi da brinu o njoj.

 

3 mirjana iz Zavoda i uciteljica

 

Mirjana Ostojin iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo kaže da nema zdravlja bez zdrave životne sredine i zato im je ideja da uvek to povežu u predavanjima.

Ideja je da na jedan, za decu prihvatljiv način, slikovito, na eksperimentima pokažemo kako svako od nas, svaki pojedinac, porodica, škola, firme, država, utičemo na vodu koja kruži oko nas. Rešili smo da to pokažemo na primeru Dunava, kakav je uticaj svih nas na tu veliku reku ali i na Crno more u koje se Dunav uliva, kao i uticaj na ceo ekosistem i Planetu, obrazložila je ona.

Mirjana Ostojin je organizovala eksperiment kako bi pokazala deci zašto je voda važna i kako je zagađujemo, koristeći obrazovni program “Dunavska kutija”, napravljen još pre deset godina, a namenjen deci od 9 do 12 godina.

U okviru eksperimenta formirali smo ekosistem Dunava i pričali kako utičemo na reku, tako što smo prikazati zemlje kroz koje Dunav protiče. Onda smo formirali otpadne vode. Prehrambenim bojama imitirali smo otpadne vode i ulivali ih u ime svake zemlje kroz koje Dunav protiče u jednu zajedničku reku. Kada su se sve ove boje pomešale na kraju dobili smo tamno sivu, braon boju. Suština je bila da deca vide koliko zagađen i muljav Dunav stiže do Crnog mora, objasnila je Ostojin.

Na kraju je bio organizovan interaktivni kviz u kojem su deca organizovana u grupama i uz pomoć tableta i mobilnih telefona pokazala šta su naučila o Dunavu, zagađenju vode i načinima za odgovorniji odnos prema vodi.

 

0 djaci os djura jaksic prate predavanje

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00