četvrtak, 15. mart 2018.  22:35h
Pročitano 2993 puta

Tržišna inspekcija kontroliše i prodavce robe na društvenim mrežama

Povodom  obeležavanja Svetskog dana prava potrošača u sedištu Južnobanatskog upravnog okruga organizovana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada tržišne inspekcije, ali važnost savetodavnog rada inspektora, uvedenog kao novina u Zakon o inspekcijskom nadzoru.

Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga i Biljana Dejanović, načelnica Odeljenja tržišne inspekcije u Pančevu Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga i Biljana Dejanović, načelnica Odeljenja tržišne inspekcije u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Svetski dan zaštite potrošača, 15. mart, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga i načelnica tržišne inspekcije iskoristile su da skrenu pažnju potrošačima kako da ostvare svoja prava. 

Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga istakla je da je zahvaljujući primeni seta zakona, pre svega, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o inspekcijskom nadzoru, smanjen broj neregistrovanih objekata i neprijavljenih radnika.

Značajni su benefiti primene ovih zakona, a glavni cilj je da potrošači i privrednici imaju stabilno, moderno privredno okruženje. Ovi zakoni uveli su u praksu najavu inspekcijskog nadzora, kontrolne liste, savetodavne posete. Privredni subjekti sada su sigurni da kada dođe inspektor, to neće biti zbog represije i kazne, već da će poseta biti savetodavna, sa željom da se nađe rešenje za eventualni problem, rekla je Lončar.

Ukupan broj izvršenih inspekcijskih nadzora u 2017. godini u Srbiji je 415.204, a od toga je neregistrovanih subjekata bilo 3.256. U 2016. godini broj inspekcijskih nadzora bio je 245.392 a broj neregistrovanih subjekata 3.656.

Podaci pokazuju znatno veći broj nadzora u 2017, ali i postepeno smanjenje neregistrovanih subjekata. Broj zatečenih radnika na crno bio je 20.674, a nakon toga 19.093 zasnovalo je radni odnos, kazala je Danijela Lončar.

Odeljenje tržišne inspekcije koje pokriva Južnobanatski okrug prošle godine imalo je 540 kontrola a više od 50 posto odnosilo se na primenu Zakona o zaštiti potrošača. Tržišna inspekcija je vršila nadzor i nad prodajom preko interneta koja je u porastu. Dvadesetak kontrolisanih firmi koje prodaju robu i putem interneta nisu kršile propise, međutim, Biljana Dejanović, načelnica Odeljenja tržišne inspekcije u Pančevu kaže da su im trenutno najveći problem neregistrovani prodavci koji robu prodaju isključivo preko društvenih mreža, a tada potrošač nije zaštićen.

Nudi se razna roba, takozvane firmirane patike, obuća, medicinski dušeci. Ljudi koji kupuju na društvenim mrežama moraju da znaju da ako takvu robu naruče od neregistrovanog trgovca, tu jedino što imaju tačno su brojevi mobilnih telefona. Oni pozovu mobilni, naruče robu, a do problema dolazi kada prodavac putem brze pošte dobije robu koju nije naručio ili ne izgleda onako kako je prodavac očekivao, kaže Dejanović.

Ipak, uz pomoć policije i određenih metoda u radu prošle godine u Pančevu i na teritoriji Južnog Banata tržišna inspekcija uspela je da pronađe nekoliko nelegalnih trgovaca koji su robu prodavali putem društvenih mreža, i u stanovima u kojima su živeli pronalazili su i oduzimali veću količinu robe.

I danas se najčešće inspekciji prijavljuju reklamacije na robu, ali se to dešava uglavnom nakon što trgovac odbije reklamaciju. Važno je da potrošači znaju da tada inspekcija nema nikakvu nadležnost, te je zato važno da slučaj prijave inspekciji pre nego što im trgovac odbije reklamaciju, objasnila je Dejanović.

Građani prijave tržišnoj inspekciji mogu da podnesu na više načina: preko pisarnice u Gradskoj upravi, lično u kancelariji tržišne inspekcije ili slanjem mejla.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

0 #1 Ciric Srbijanka 20-07-2018 13:31
Prinudjena sam da se obratim vama .Rekli su mi da je virpul najbolja i da spada u 46 HILJADE KOLIKO SAM PRETHODNU PLATILA.Kad su mi doneli nije bila ta nego druga manja nisu hteli da je vrate, ostavili su mi je u hodniku i otisli. Posle dva ipo meseca i ova je pocela da se sama ukljucuje da ne pere da se sama vraca kako ona hoce,bio je majstor i rekao mi je da vidi ali da nemoze da mi pomogne nista nego mora u servis da je rasture. Otisla sam kod sefa u sarajevskoj koji je bio neljubazan bacio mi je dokumntaciju i reko da ga ne zanima ,da nije on predhoni sef , i okrenuo ledja pricao kako sam dosadna i kako ga smaram . da nije on centar za socijalno. RACUN ; 51119923 NARUDZBA ; 205016581.ZA ULATU 45.990.OO KUPLJENA 19.2.2018 U 14;24 BI;21279.Zamolila bih da mi pomognete i da
izadjete i vidite sta sve rade i sta prodaju . S PUNIM POSTOVANJEM UNAPRED ZAHVALJUJEM.U NADI DA CETE MI POMOCI DA MI VRATE PARE ILI ZAMENE ZA DRUGU.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00