četvrtak, 1. mart 2018.  21:08h
Pročitano 1760 puta

Značaj civilne zaštite sve veći

Svečanom sednicom proširenog sastava Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga danas je u Gradskoj upravi u Pančevu obeležen 1. mart, Svetski dan civilne zaštite.

Detalj sa svečane sednice Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga Detalj sa svečane sednice Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga Pančevo.MOJKraj.rs

Bila je to još jedna prilika da se javnosti ukaže na značaj civilne zaštite u preventivi i odbrani od posledica vanrednih situacija kao što su elementarne nepogode, poplave i veliki požari.

 

0 stab civilne zastite svi

 

Nenad Kalapiš, načelnik Sektora za vanredne situacije Pančeva, istakao je da su u zadnjih deset godina sve češće nagle vremenske promene, što često iziskuje potrebe da se proglasi vanredno stanje. 

U tom vanrednom stanju prvenstvenu ulogu ima profesionalna jedinica, ali se pojavila potreba za angažovanjem i rezervnog sastava. Zato se 2012. godine počelo s formiranjem specijalizovanih jedinica civilne zaštite, kazao je Kalapiš.

Ove godine izvršena je obuka dve specijalizovane jedinice: voda za zaštitu od požara i voda za pružanje prve pomoći. 

Odziv na ove obuke bio je reprezentativan što je pokazatelj da se budi građanska svest i društvena odgovornost ljudi što je i najbitnije za delovanje u vanrednim situacijama. Saradnja s lokalnom samoupravom, sa javnim preduzećima i ustanovama, mnogo je konstruktivnija u poslednjih nekoliko godina nego što je bila ranije, naglasio je Kalapiš i dodao da će u narednom periodu biti završena obuka još četiri voda specijalizovanih jedinica kako bi se dodatno unapredio sistem civilne zaštite.

 

0 kalapis i loncar

 

Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga kaže da je država jasna u stavu da važnost i ulogu civilne zaštite podigne na mesto koje zaslužuje i ulaže maksimalne napore u organizovanju, pripremanju, obuci pripadnika civilne zaštite. 

Radimo na formiranju jedinica civilne zaštite u gotovo svim lokalnim samoupravama. Radi se na tome ozbiljno, dileme o važnosti i ulozi civilne zaštite nema. Imali smo dve vanredne situacije prošle godine na teritoriji Južnobanatskog upravnog okruga. Jedna je bila u junu u Uljmi kada su to mesto zadesile poplave. Tada su profesionalne jedinice maksimalno odradile svoj deo zadatka. Bilo bi mnogo lakše da smo tu imali jaču potporu civilne zaštite. To su momenti kada vidimo kolika je važnost civilne zaštite, kazala je Lončar.

Ona je podsetila i na drugu vanrednu situaciju u opštini Alibunar, u mestu Nikolinci zbog problema s vodom koja je takođe uspešno prevaziđena. Načelnica Lončar je posebno istakla i saradnju s vojskom.

 

0 stab civ zast desna stra

 

Južni Banat ima jednu blagodet i prednost u odnosu na neke druge Upravne Okruge. Konkretno, Grad Pančevo na svojoj teritoriji ima tri kasarne. Tu je i 333. inžinjerijski bataljon koji je nama u vanrednim situacijama životno važan. Na ovoj sednici imamo i predstavnike vojske, što pokazuje da sistem fukcioniše, da su svi subjekti koji mogu da pomognu u datim situacijama na jednom mestu, da operativno rade i da su operativno dostupni jedni drugima, kazala je Danijela Lončar.

Okrug će nastaviti da pomaže u formiranju civilne zaštite i već na sledećoj sednici Saveta Upravnog okruga jedna od tačaka dnevnog reda biće civilna zaštita zbog situacije i iskustava koje smo imali u prethodnoj godini. Svim lokalnim samoupravama biće upućen apel da svako na svojoj teritoriji pomogne u formiranju jedinica civilne zaštite.

Međunarodni dan civilne zaštite se obeležava od 1990. godine sa željom da se skrene pažnja na važnost i ulogu civilne zaštite i organizovanja stanovništva kao podrške profesionalnim jedinicama, u situacijama koje se dešavaju sve češće i pogađaju ljude, imovinu i imaju ozbiljne posledice. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00