sreda, 28. februar 2018.  17:07h
Pročitano 1178 puta

Predstavnici institucija završili obuku iz energetske efikasnosti

Obuka u oblasti energetske efikasnosti za predstavnike institucija kojima Grad Pančevo plaća račune za struju, vodu i grejanje održana je juče i danas u Pančevu, u prostorijama Tehničke škole “23. maj”.

U Pančevu je završena obuka za popunjavanje SEM baze u cilju prikupljanja podataka o godišnjoj potrošnji primarne energije U Pančevu je završena obuka za popunjavanje SEM baze u cilju prikupljanja podataka o godišnjoj potrošnji primarne energije Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju su krajnji korisnici kojima se ovi računi plaćaju iz gradskog budžeta kao što su škole, vrtići, ustanove kulture, domovi kulture u naseljenim mestima, mesne zajednice.

Biljana Đordan, energetski menadžer Grada Pančeva kaže da je obuka organizovana u manjim grupama do 15 polaznika, a obučeno je oko 70 ljudi.

Oni su na ovoj obuci naučili da popunjavaju SEM bazu koju sam do sada ja za njih popunjavala. U pitanju je baza Sistema energetskog menadžmenta u kojoj se nalaze podaci o godišnjoj potrošnji primarne energije. U njoj mora biti evidentiran svaki račun i to će ubuduće raditi ovi ljudi koji su prošli obuku, za svoje institucije, objasnila je Đordan.

Unošenje svih stavki iz računa za struju, grejanje, vodu omogućiće Gradskoj upravi Pančevo da počne da prati precizno potrošnju svih energenata na nivou svakog objekta.

Osim mene, to će pratiti i donosioci odluka. Moći će da vide da li je neki objekat energetski totalno neefikasan, da li je dobar, srednji. Na osnovu tih podataka i analiza će se donositi odluke da li negde prioritetno da se uradi fasada, prozori, šta nije prioritetno i slično a sve u cilju da se poveća energetska efikasnost objekata u Pančevu, objasnila je Biljana Đordan, energetski menadžer Grada Pančeva.

Memorandum o saradnji u oblasti energetske efikasnosti između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i lokalne samouprave – Grada Pančeva svečano je potpisan 26. februara u Pančevu, a jedna od stavki iz tog dokumenta je obuka krajnjih korisnika, što je sprovedeno u prethodna dva dana.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00