sreda, 28. februar 2018.  11:31h
Pročitano 1167 puta

Gradsko veće usvojilo Plan javnog zdravlja Pančeva za 2018. godinu

S obzirom da lokalne samouprave po Zakonu o javnom zdravlju imaju obavezu da donose i finansiraju programe iz oblasti javnog zdravlja na svojoj teritoriji, Gradsko veće usvojilo je Plan javnog zdravlja Pančeva na predlog lokalnog Saveta za zdravlje.

Gradsko veće usvojilo je Plan javnog zdravlja Pančeva za 2018. godinu Gradsko veće usvojilo je Plan javnog zdravlja Pančeva za 2018. godinu Pančevo.MOJKraj.rs

Ovim dokumentom predviđene su aktivnosti na unapređenju zdravlja stanovništva, unapređenju i bezbednosti životne i radne sredine i razvoj akcija za promociju zdravlja i zaštite životne sredine.

Dr Goran Simonović, predsednik Saveta za zdravlje Grada Pančeva istakao je neke od podataka o zdravstvenom stanju Pančevaca na osnovu analize zdravstvenog stanja stanovništva.

Među odraslima najzastupljenija su oboljevanja sistema za disanje, kardiovaskularnog sistema, kao i bolesti povišenog krvnog pritiska i mišićno skeletnog sistema, ali i šećerne bolesti. Zdravstveno stanje predškolske i školske dece karakterišu pre svega oboljevanja od bolesti disajnih puteva, dok su kod žena najizraženije bolesti reproduktivnih organa, rekao je dr Simonović.

On je istakao i da je istraživanje u okviru Zdravstvenog profila grada pokazalo da se aktivno sportom bavi jedva 4% stanovništva.

Uzroci mortaliteta su pre svega tumori, bolesti sistema za varenje i sistema za disanje. U skladu s analiziranim stanjem i vodeći se ozbiljnošću problema odnosno učestalošću oboljevanja i ugroženošću određenih grupa stanovništva sačinili smo Plan javnog zdravlja usmeren na prevenciju, kazao je dr Simonović.

Između ostalog, planom su predviđeni konkursi kojima se podstiče rekreacija, organizuje škola plivanja za mlađe osnovce, zatim organizovanje ginekološke i pedijatrijske zdravstvene zaštite u naseljenim mestima, zdravstveno-edukativna predavanja u vrtićima i osnovnim školama, merenje kvaliteta vazduha, javno zdravstvena kontrola školskih i predškolskih objekata...

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00