sreda, 5. avgust 2015.  19:49h
Pročitano 1007 puta

Počelo prijavljivanje za ovogodišnju šestu regatu “Tamiš”

Ovogodišnja šesta "Eko regata Tamiš" će se održati od 21. do 23. avgusta, na potezu od Pančeva do Opova, a prijavljivanje učesnika trajaće do 17. avgusta.

Prijavljivanje za učešće u regati trajaće do 17. avgusta Prijavljivanje za učešće u regati trajaće do 17. avgusta Grad Pančevo

Od ove godine zahvaljujući pančevačkoj regati, Tamiš je na potezu od Pančeva do Opova ušao u "Strategiju razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025".

Prošle godine tokom regate u vodama Tamiša u Opovu pronađena je nova vodena bio-vrsta Pectinatella magnifica iz porodice bryozoans (magnificent bryozoan).

Zainteresovani za učešće u regati trebalo da svoje prijave dostave u Gradsku upravu Pančevo, Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj, III sprat, kancelarija broj 306 svakog radnog dana od 8 do 15 časova ili telefonom na 013/308-881. Prijave su moguće i elektronskom poštom na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Udruženja građana i nautički klubovi potrebno je da formiraju svoje spiskove i dostave ih putem prijave, piše u pozivu Gradske uprave.

Milorad Timčenko, koordinator manifestacije kaže da regata ima za cilj podizanje svesti o zaštiti reka, razvoju turističko-ekoloških potencijala i dobijanju plovnog statusa za reku Tamiš do ustave u Opovu.

Eko-regata na Tamišu okuplja veliki broj ljubitelja prirode. Ploviće se tri dana, a u odlasku je u planu svraćanje u Jabuku, Glogonj, Sefkerin i Opovo – mesta kroz koja protiče Tamiš. Učesnici regate prespavaće u Glogonju i Opovu. Svaka mesna zajednica prirediće doček za učesnike regate, ali i prigodne svečanosti. S druge strane, oni koji su u čamcima, trudiće se da sačuvaju reku tako što će sakupljati otpad, najavio je Timčenko.

Važan deo Eko-regate čini deo programa u okviru koga učesnici pokazuju da je Tamiš interesantan za plovidbu. Od trećeg do 40. kilometra se plovi svake godine i na taj način dokazuje da je Tamiš plovan bar za plovila u klasi nautičkog turizma, koja najviše koriste pojedinci.

Šesta “Eko regata Tamiš” biće završena u kasnim popodnevnim satima 23. avgusta, povratkom regataša u Pančevo.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00