nedelja, 25. februar 2018.  19:49h
Pročitano 3102 puta

Francuski gimnazijalci obišli logor Stara svilara i Stratište u Pančevu

U Pančevu je danas boravila grupa od 60 gimnazijalaca i profesora iz francuske pokrajine Normandije, a obišli su nekadašnji logor Stara svilara i Stratište.

Francuski gimnazijalci ispred nekadašnjeg logora Stara Svilara u Pančevu Francuski gimnazijalci ispred nekadašnjeg logora Stara Svilara u Pančevu Dejan Valek

Ovo je već dvanaesti put da profesori gimnazije iz grada Kutansa u Francuskoj vode učenike na mesta stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu širom Evrope, a ove godine putuju Istočnom Evropom, čuvajući uspomenu na žrtve Holokausta.

Francuski đaci su drugi put u Pančevu, obišli su nekadašnji logor Stara svilara i Stratište, mesto na kome su nacisti streljali više od 10.000 civila.

Milan Jakšić, nekadašnji direktor Istorijskog arhiva u Pančevu i članovi Jevrejske opštine bili su domaćini francuskim gimnazijalcima i njihovim profesorima. Na Stratištu su se podsetili jevrejskih žrtava tako što su pročitali više od 500 imena ubijenih pripadnika ove zajednice.

Kristijan Savari, profesor Gimnazije u Kutansu smatra da će im to što će obići ta mesta i na njima pročitati imena žrtava pomoći da shvate šta se sve desilo. 

Sećanje nije samo spomenik, već mnogo više od toga, podsećanje na koji se način ta istorija dogodila, i da mladi koji obilaze takva mesta treba da nastave tu tradiciju, kaže Kristijan Savari za Radio-Televiziju Vojvodine.

 

0 logor svilara pvo 2018

Na slici: zgrada nekadašnjeg logora Stara svilara u Pančevu (foto: Dejan Valek)

 

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije kaže da jevrejska zajednica u Srbiji podržava ovakve akcije jer je važno da zapadni svet razume šta se ovde dešavalo u prošlosti.

Čini nam se da sećanje na žrtve Drugog svetskog rata u Evropi malo pada u drug plan. To nam verovatno donosi novo vreme, nove generacije. Međutim, to nije dobro zbog toga što se uči na greškama prošlosti. Prošlost se mora znati da se ne bi ponovo napravile iste takve greške kao što su bile one pre 70 godina, kazao je Sabadoš.

Ovo putovanje francuski gimnazijalci započeli su iz Sofije, a svoj put sećanja završiće u koncentracionom logoru muzeju Aušvic.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00