utorak, 13. februar 2018.  21:01h
Pročitano 1563 puta

Gradsko veće usvojilo Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu

Članovi Gradskog veća na današnjem zasedanju usvojili su lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2018. godinu, kao i izmene lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za 2017. godinu.

Detalj sa sednice gradskog veća Detalj sa sednice gradskog veća Pančevo.MOJKraj.rs

Gordana Ćirić iz Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj obrazložila je da neke mere koje su bile predložene za prošlu godinu, realizovane su krajem godine i nije bilo vremena za izmene.

U toku realizacije Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za prošlu godinu došlo je do promena u nekoliko poglavlja a koje su se odnosile na promenjene iznose novca za određene mere. Tako se iznos za Stručnu praksu sa pet miliona uvećava na 9,34 miliona dinara. Kod javnih radova iznos od 1,6 miliona uvećava se na 2,47 miliona dinara. Subvencije početnicima u biznisu – samozapošljavanje 8,5 miliona dinara umanjuje se na 4,6 miliona dinara, obrazložila je ona.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu predviđeni su iznosi sredstava za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, a od ove godine uvedene su i dve nove mere.

Jedna se odnosi na uvođenje ženskog preduzetništva za koje je izdvojeno milion dinara. Druga se odnosi na javne radove – razvoj usluge lični pratilac, odnosno obezbeđivanje ličnog pratioca u sklopu kojeg će 26 mladih ljudi pratiti decu sa smetnjama u razvoju. Za realizaciju ove mere aktivne politike zapošljavanja budžetom je obezbeđeno 3,7 miliona dinara, obrazložila je Ćirić.

Zanimanja koja su tražena a koji ih nema dovoljno na tržištu rada su ovlašćene računovođe, diplomirani farmaceuti sa položenim stručnim ispitom, diplomirani defektolozi, medicinske sestre, šivači konfekcije, obućari, autolakireri, informatičari, programeri, profesori matematike, hemije, fizike, profesori nemačkog jezika, zavarivači.

U ovoj godini za stručnu praksa Grad Pančevo će iz budžeta izdvojiti 6 miliona dinara, za javne radove 4,5 miliona dinara, za studentsku letnju praksu 700 hiljada dinara, za Sajam zapošljavanja 500 hiljada dinara. Nastavlja se i ove godine sa unapređenjem konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave i za ovu meru izdvojeno je 1,5 miliona dinara, za dodelu subvencija početnicima u biznisu kroz samozapošljavanje 4,7 miliona dinara, a za program za podršku početnicima u biznisu u vidu pravno-finansijskog savetovanja u poslovanju odvojeno je dva miliona dinara. Za realizaciju NIS šanse obezbeđeno je 6 miliona dinara.

U ovom dokumentu se navodi da su i dalje izrazito suficitarna zanimanja, odnosno da ih ima previše na tržištu rada a ne postoji potražnja za njima: maturanti gimnazije, pravni tehničari, ekonomski tehničari, poljoprivredni tehničari, diplomirani pravnici, diplomirani menadžeri, turistički tehničari, hemijsko-tehnološki tehničari, frizeri, sva zanimanja iz oblasti kulture i prosvete osim profesora matematike i fizike.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00