petak, 2. februar 2018.  17:01h
Pročitano 1162 puta

Konferencija „Monitoring i evaluacija lokalnih usluga“ u Pančevu

Završna konferencija „Monitoring i evaluacija lokalnih usluga“ u gradu Pančevu održana je danas u Gradskoj upravi.

Završna konferencija „Monitoring i evaluacija lokalnih usluga“ u gradu Pančevu održana je danas u Gradskoj upravi Pančevo Završna konferencija „Monitoring i evaluacija lokalnih usluga“ u gradu Pančevu održana je danas u Gradskoj upravi Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Na konferenciji su predstavljeni rezultati Programa monitoringa i evaluacije nad lokalnim pružaocima usluga socijalne zaštite u gradu Pančevu.

Učesnike skupa pozdravio je gradonačelnik Saša Pavlov ističući da je naš grad jedan od socijalno najodgovornijih gradova u Srbiji što potvrđuju razvijene usluge socijalne zaštite i visina novčanih izdvajanja iz lokalnog budžeta za raznovrsne socijalne usluge koje su razvijane prethodnih godina. 

Grad Pančevo je prošle godine izdvojio 390 miliona dinara za usluge socijalne zaštite. Ove godine je budžet grada nešto manji, pa smo odvojili 350 miliona za razvoj ovih usluga, ali procena je da je taj iznos sasvim dovoljan. Korisnici socijalnih usluga neće osetiti ovo smanjenje u izdvajanjima, to se neće odraziti na kvalitet pruženih socijalnih usluga. Svaki put postupamo po preporukama Zavoda za socijalnu zaštitu bilo da inoviramo, uvodimo nešto novo u rad samih socijalnih ustanova ali i tako što pružamo materijalnu podršku. Grad Pančevo će sigurno ostati jedna od najodgovornijih lokalnih samouprava u pogledu pružanja socijalnih usluga, kazao je gradonačelnik Pavlov.

 

Cuckovic na konferenciji

 

Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada zapošljavanje i socijalne politike je podsetio da Grad Pančevo redovno izdvaja novac za monitoring i evaluaciju usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou i raspisuje konkurs na koji se redovno javlja pokrajinski Zavod za socijalnu zaštitu koji ima veliko iskustvo i dosta stručnjaka u toj oblasti.

Jako je bitno da se ukaže na kvalitet ali i nedostatke u socijalnim uslugama koje postoje na području Grada Pančeva, jer želimo da nivo socijalnih usluga unapredimo. Ova analiza nam je pomogla mnogo, jer su stručnjaci obišli sve naše socijalne ustanove i dali preporuke koje su nam pomogle da poboljšamo neke od usluga, kazao je Čučković.

Tatijana Grnčarski, direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu je rekla da je Pančevo jedinstveni primer u Srbiji, s obzirom na to da, od kada postoje usluge, na lokalnom nivou niko nije vršio stručni nadzor, niti monitoring, a još manje evaluaciju.

Da bi se unapredio kvalitet rada u lokalnim uslugama, mi moramo da pratimo taj rad. Kada lokalna zajednica opredeljuje određena sredstva, veoma je važno ispratiti kako se ona ulažu i da li je odgovoreno na potrebe građana. Grad Pančevo je jako lepo prepoznao potrebe svojih građana, ali nije suština samo u tome, nego unapređivati te usluge, njihov kvalitet, efikasnost i, posebno, ispitivati zadovoljstvo korisnika. Mi svi jesmo tu zbog korisnika, zbog njihovih potreba i samo ovaj kontinuirano rađen monitoring i evaluacija, mogu da daju dugoročne rezultate, prateći strateške pravce lokalnih samouprava, rekla je ona.

 

0 prisutni na konferenciji

 

Tokom 2017. godine rađen je monitoring usluga koje pruža Gerontološki centar, Sigurna kuća i Dom "Srce u Jabuci". Anđelija Đolović, savetnica u pokrajinskom Zavodu za socijalnu zaštitu podseća da je 2015. godine rađen monitoring svih ustanova socijalne zaštite na teritoriji Pančeva, a sada je u ove tri ustanove rad baziran na tome šta su od preporuka do sada primenili.

Dalje ostaje da se radi operacionalizacija svega toga. Mi smo najveći akcenat stavili na ono što su propustili prilikom procene korisnika, izrade individualnih planova, jer je to najvažnije za korisnike. Ove godine je kraj strategije, pa je preporuka i lokalnoj samoupravi da već počne da razmišlja o održivosti ovih usluga na osnovu naših preporuka, rekla je Anđelija Đolović.

 

IMG 20180202 101939

 

Zakon o socijalnoj zaštiti Republike Srbije od 2011. godine izričito definiše obavezu da je onaj ko ugovara i obezbeđuje usluge socijalne zaštite dužan da organizuje eksterni monitoring i evaluaciju kako bi korisnici imali što kvalitetnije usluge, ali i svi stručni radnici koji rade na pružanju usluga, stručnu podršku.

Grad Pančevo je 2015. godine prvi put sproveo Konkurs za izbor ustanove za monitoring i evaluaciju lokalnih usluga socijalne zaštite.

Organizatori današnjeg skupa bili su Grad Pančevo i Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu Novi Sad.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00