subota, 27. januar 2018.  09:50h
Pročitano 1674 puta

U Pančevu preostalo 32 radioaktivna gromobrana

Iako su zakonom zabranjeni i mogu biti opasni po zdravlje, radioaktivni gromobrani nalaze se na 632 objekta - stambene zgrade, fabričke hale i druge objekte širom Srbije. 

Radioaktivni gromobrani emituju zračenje koje može da ugrozi zdravlje. Skidanje, uklanjanje, skladištenje i postavljanje novog gromobrana košta oko tri hiljade evra. Radioaktivni gromobrani emituju zračenje koje može da ugrozi zdravlje. Skidanje, uklanjanje, skladištenje i postavljanje novog gromobrana košta oko tri hiljade evra. Novosti/ilustracija

Najviše ih ima u Kikindi (40), Bečeju (39) i Pančevu (32).

Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja sprovodila je prethodnih godina akciju uklanjanja ovih gromobrana, a zakonski rok za njihovo sklanjanje i zamenu gromobranima koji nemaju radioaktivni izvor istekao je 2014. Prema pisanju Novosti, i posle toga Agencija je, sopstvenim sredstvima u iznosu od dva miliona dinara, pomogla zamenu gromobrana na školama, vrtićima i drugim javnim ustanovama. 

Prema rečima Slađana Velinova, direktora Agencije, dok ispravni gromobrani nisu opasni za stanovništvo. Problem je kada se oni oštete, nakrive ili padnu, jer tako emituju zračenje koje može da ugrozi zdravlje.

Apelujemo na lokalne samouprave da se uključe u našu akciju i da pomognu uklanjanje radioaktivnih gromobrana. Većina opština ima samo po jedan ovakav gromobran i nije veliki trošak da plati njegovo uklanjanje, kaže Velinov, za "Novosti", i dodaje da je cena skidanja, bezbednog skladištenja i postavljanja novog, bezbednog gromobrana između 2.500 i 3.000 evra.

Ovaj posao može da radi samo Institut "Vinča" i još jedna licencirana privatna firma, a za bezbedno skladištenje zaduženo je JP "Nuklearni objekti Srbije".

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00