nedelja, 21. januar 2018.  11:54h
Pročitano 4182 puta

Vazduh Pančeva i dalje najviše zagađuju industrija, individualna ložišta i saobraćaj

Plan kvaliteta vazduha je osnovni dokument za upravljanje kvalitetom vazduha na lokalnom nivou, a odbornici su ga usvojili na prvom ovogodišnjem zasedanju Skupštine, 12. januara.

Izvori zagađenja vazduha u Pančevu mogu se svrstati u tri kategorije: specifično zagađenje od industrije, individualna ložišta i saobraćaj Izvori zagađenja vazduha u Pančevu mogu se svrstati u tri kategorije: specifično zagađenje od industrije, individualna ložišta i saobraćaj Pančevo.MOJKraj.rs

Ovim dokumentom omogućava se praktično rešavanje problema kvaliteta ambijentalnog vazduha u zonama gde mere koje su donete na nacionalnom nivou često ne mogu da doprinesu realizaciji postavljenih ciljeva i dostizanju odgovarajućeg kvaliteta ambijentalnog vazduha na lokalnom nivou.

Vazduh u Pančevu je kao i ranijih godina najopterećeniji suspendovanim česticama PM 10. Merenja gradskog monitoringa za kontrolu kvaliteta vazduha pokazuju da je vazduh, na teritoriji grada Pančeva, od 2006. godine, od kad se merenja čestica PM10 sprovode, pa do danas, najopterećeniji suspendovanim česticama PM10, ali je broj prekoračenja ovim zagađujućim materijama u 2013. i 2014. godini bio manji u odnosu na ona merenja iz ranijih godina.

Obrazlažući Plan kvaliteta vazduha za Grad Pančevo, Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj istakla je da se izvori zagađenja vazduha u Pančevu mogu svrstati u tri kategorije, a to su specifično zagađenje od industrije, individualna ložišta i saobraćaj.

Industrija grada Pančeva smeštena je u šest mešovitih industrijskih zona (Luka Dunav, Mali Rit, Staklara Utva, Južna industrijska zona, Kudeljarski nasip i Nova Utva) i na nekoliko pojedinačnih lokaliteta.

Stanovništvo Pančeva je 30-35% obuhvaćeno daljinskim sistemom grejanja, dok preostali deo stanovništva koristi individualne načine zagrevanja. Prema vrsti goriva u upotrebi su prirodni gas, mazut, lož ulje i ugalj, navodi se u Planu kvaliteta vazduha u Pančevu.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj podseća da je prošle godine započeto subvencionisanje, kao pomoć građanima, za uvođenje tipskog gasnog priključka, kako bi ih podstakli da se opredele za grejanje na gas. 

Zamisao je da se ova aktivnost sprovodi svake godine u kontinuitetu kako bi se smanjile koncentracije čestica u vazduhu tokom zimskog perioda, jer nam je to glavni problem tokom zime, kada je kvalitet vazduha u pitanju. U 2017. godini u budžetu je za ovu namenu opredeljeno dva miliona dinara, a svako domaćinstvo koje je želelo da se priključi na gasnu mrežu dobilo je od grada 50.000 dinara. S obzirom da se ova aktivnost pokazala kao pozitivna i da su utrošena sva sredstva, ove godine ćemo nastaviti s tom praksom, kaže Banjai.

U urbanoj sredini saobraćaj predstavlja značajan izvor zagađujućih materija, a u izduvnim gasovima motornih vozila ima oko 180 organskih komponenti.

Najpoznatiji neprijatelj čistog vazduha u Pančevu bio je benzen, ali se njegove vrednosti već nekoliko godina kreću ispod dozvoljenih graničnih vrednosti. Ovo je rezultat velikog napora kako lokalne zajednice, ministarstva, tako i odgovornog poslovanja fabrika Južne industrijske zone, kaže Katarina Banjai.

Ono što ostaje da se rešava, kako vazduh u Pančevu ne bi bio treće kategorije, jesu povećane koncentracije čestica. 

Sa ovim problemom susrećemo se u zimskom periodu i to je rezultat loženja čvrstog goriva za zagrevanje prostorija. Osim kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha (na 9 mernih  mesta), vrši se monitoring svih činilaca životne sredine, odnosno monitoring površinskih voda, podzemnih voda, zemljišta, polena i buke, kaže Banjai.

U ovom dokumentu pominje se i problem neprijatnih mirisa u urbanim sredinama, za koji se navodi “da je veći nego što očekujemo”, ali se i dodaje da mirisni parametri nisu deo zakonske regulative.

Predlog mera za poboljšanje kvaliteta vazduha u Pančevu je zasnovan kako na strateškim dokumentima koje je usvojio Grad Pančevo tako i na akcionim planovima najvećih emitera iz industrijske zone. Grad Pančevo je do sada donosio niz dokumenata od posebnog značaja za poboljšanje kvaliteta vazduha. Posebno po značaju trebalo bi izdvojiti Strategiju razvoja grada Pančeva od 2014 do 2020. u kojoj je definisano 11 strateških prioriteta od kojih je jedna Zaštita životne sredine i kvalitet vazduha kao njen sastavni deo. 

U Planu kvaliteta vazduha na teritoriji Pančeva nabrojan je niz mera koje se planiraju u narednom periodu radi unapređenja kvaliteta vazduha u našem gradu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00