utorak, 9. januar 2018.  22:07h
Pročitano 2318 puta

Kako se Božić obeležava u Dolovu

Dolovci su najveći hrišćanski praznik Božić obeležili u duhu tradicije poštujući stare običaje ali i sa nekim osobenostima koja su svojstvena samo za ovo mesto.

Ovo je četvrta godina za redom kako Dolovci u organizaciji Velike crkve odlaze po Badnjak Ovo je četvrta godina za redom kako Dolovci u organizaciji Velike crkve odlaze po Badnjak N.R.

Između ostalih običaja ove godine su se izdvojila dva dešavanja, koja po svom bogatsvu i masovnosti zaslužuju posebnu pažnju.

Prvi je organizovan odlazak, gotovo stotinak meštana, u obližnju Deliblatsku peščaru po Badnjak 6. januara. Tog badnjeg jutra vernici su se najpre oko 6 časova okupili u Velikoj crkvi gde je upriličena molitva. Nakon toga uputili su se put Peščare po Badnjak. Kolonu je predvodio traktor sa prikolicom u kojoj je bilo više desetina ljudi, na čelu sa sveštenikom velike crkve, Bojanom Gavrilovićem.

 

ODLAZAK PO BADNJAK. 4

 

Ovo je četvrta godina za redom kako Dolovci u organizaciji Velike crkve odlaze po Badnjak. Vremenski uslovi su im ove godine posebno išli na ruku pa je događaj posebno dobio na brojnosti.

Nakon pređenih desetak kilometara vozila su stigla u srce Peščare, a nakon kraćeg pešačenja pronađeno je i drvo koje je izabrano da bude ovogodišnji Badnjak.

 

ODLAZAK PO BADNJAK

 

U povratku, na ulasku u selo, donosioce Badnjaka sačekalo je nekoliko fijakera kao i nekoliko konjanika sa zastavama. Na jedan od fijakera postavljen je badnjak, a povorka je krenula seoskim ulicama do Velike crkve. Sve to pesmom su pratili i harmonikaši. Prolaznici su otpozdravljali, a oni stariji su se prisetili dana kada se tako išlo po Badnjak.

 

JAHAČI DRUGI DAN BOŽIĆA 2018. GOD.38

 

Konjanici su bili akteri i drugog zanimljivog običaja koji se odigrao u ponedeljak, 8. januara. Tog drugog božićnog dana, od ranih jutarnjih sati dolovačkim ulicama jezde konjanici na svojim ljubimcima.

Oko 11 časova oni su se okupili u centru sela a nakon toga i u porti Velike crkve, gde je upriličena molitva. Nakon toga oni su do kasnih večernjih sati „vijali“ Božić po ulicama i domovima.

 

JAHAČI DRUGI DAN BOŽIĆA 2018. GOD.54

 

Kapije kuća koje žele da prime i ugoste ove božićne jahače širom su otvorene toga dana. Pored jahača nađe se tu i poneki fijaker ili kola na kojima bude i harmonikaša.

Ovi dolovački običaji iz godine u godinu postaju sve masovniji, a posebno raduje činjenica da se u njih uključuje sve više mladih ljudi, pa i dece, koja će jednog dana nastaviti ovu lepu tradiciju.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00