subota, 23. decembar 2017.  09:55h
Pročitano 2252 puta

Hraniteljstvo zahteva veliko davanje

O hraniteljstvu se retko piše u medijima, i iako kod nas ima dugu tradiciju, o njemu se ipak malo zna. Pančevo ima tradiciju zbrinjavanja dece kroz hraniteljski smeštaj još od 1921. godine.

Kod nas, u hraniteljskim porodicama, zbrinuta su deca od rođenja, pa dok traje potreba za takvom vrstom pomoći i podrške Kod nas, u hraniteljskim porodicama, zbrinuta su deca od rođenja, pa dok traje potreba za takvom vrstom pomoći i podrške www.pixabay.com

Od 2004. godine razvijaju se novi standardi hraniteljstva koji se i dan danas neguju kroz regrutovanje novih hraniteljskih porodica i negovanja postojećih porodica.

Sanja Patalov Stojanović, direktorka Centra za socijalni rad u Pančevu kaže da se u našem gradu intenzivno radi na održavanju ovog oblika smeštaja dece koja su u stanju socijalnog zbrinjavanja kako bi bili uvek spremni da deci ponude dom u hraniteljskoj porodici, a ne u Domu za nezbrinutu decu.

Kod nas, u hraniteljskim porodicama, zbrinuta su deca od rođenja, pa dok traje potreba za takvom vrstom pomoći i podrške. I nakon završetka školovanja i hraniteljskog smeštaja mladi imaju mogućnost da koriste uslugu „Stanovanje uz podršku“, koju finansira Grad Pančevo kao što finansira i uslugu „Urgentnog smeštaja dece“, koja se razvija od 2004. godine, kaže Patalov.

 

0 0 1 sanja patalov direktorka Centra za socijalni rad

Na slici: Sanja Patalov Stojanović, direktorka Centra za socijalni rad "Solidarnost" u Pančevu

 

Ona dodaje da je Centar za socijalni rad ostavio prostor da očuva hraniteljstvo u pravom smislu njegovog značaja što govori u prilog tome da je veći broj dece i zbrinut u porodicama koje su oni regrutovali.

Bavimo se i smeštajem dece koja ostvaruju svoje potrebe i na drugačiji način i dece koja koriste druge vrste usluga ovog grada kao što je razvojno zabavište, dnevni boravak „Neven“, Udruženje „Na pola puta“ i drugi, kaže ona.

Trenutno je 163 dece na hraniteljskom smeštaju. Aktivnih hraniteljskih porodica koja trenutno imaju decu na smeštaju je 88, a ukupan broj aktivnih hraniteljskih porodica je 109.

Kako naša sagovornica dalje objašnjava, u prethodnom periodu obučeno je više od 130 porodica za hraniteljstvo, od toga i porodice kod kojih su deca s poteškoćama i smetnjama u razvoju kojih je trenutno 28. To se zove specijalizovano hraniteljstvo.

Tokom godine, u Centru za socijalni rad, bar jednom se organizuje obuka koja je neophodna da bi budući hranitelji stekli konačni status podobnosti za bavljenje hraniteljstvom. Sticanje podobnosti je duži proces koji zahteva određeno vreme trajanja kako bi se svi zakonom predviđeni uslovi ispunili, kaže Sanja Patalov.

Služba koja se bavi hraniteljstvom u okviru Centra za socijalni rad u Pančevu trudi se da ovu instituciju hraniteljstva održi kroz aktivnu i otvorenu saradnju i podršku hraniteljskim porodicama i deci na smeštaju, kroz psihosocijalne, savetodavne vidove podrške, kroz razne radionice edukativnog i kreativno-relaksirajućeg karaktera.

 

lidija panajotovic stojan pandilovski i sanja patalov

Na slici: Lidija Panajotović, Sanja Patalov i Stojan Pandilovski

 

Psiholog Stojan Pandilovski i pedagog Lidija Panajotović nosioci su razvoja hraniteljstva u Pančevu i u potpunosti su posvećeni potrebama ne samo dece tokom smeštaja već i završetku korišćenja ove usluge. Oni su značajne i dominantne figure u životima dece i mladih od prvih faza životnog ciklusa sve do sazrevanja i njihovog daljeg osamostaljivanja. To se isto odnosi i na formiranje podobne hraniteljske porodice koja prolazi kroz različite faze sazrevanja i različite faze spremnosti za prihvat dece različitog uzrasta, pola, nacionalnosti, različitih razvojnih i uzrastnih problema pružajući im podršku na tom putu sazrevanja kroz višedecenijski rad sa njima. Neke od tih porodica, nakon dugogodišnjeg rada stekle su i uslov za uvećanje penzijskog osnova.

Sanja Patalov kaže da je angažovanje ovih stručnih radnika hraniteljske službe ključno u organizaciji i realizaciji dodele novogodišnjih paketića.

Lidija Panajotović, pedagog, podseća da je tradicija da deca koja su zbrinuta u hraniteljske porodice dobijaju novogodišnje paketiće koje organizuje njihova služba za hraniteljstvo uz veliku podršku donatora iz Pančeva.

Od 2011. godine zahvaljujući tadašnjoj direktorki Kulturnog centra Pančevo Jasmini Večanski i donatorima organizujemo svečanu dodelu novogodišnjih paketića u toj ustanovi. Svu decu na hraniteljstvu uspevamo da obradujemo odgovarajućim novogodišnjim poklonima i paketićima u skladu s uzrastom, a deca u Kulturnom centru mogu da pogledaju i novogodišnju predstavu za decu i da se slikaju s Deda Mrazom. To uvek bude veoma emotivno za sve, kaže Lidija Panajotović.

 

0 1 lidija panajotovic

Na slici: Lidija Panajotović, pedagog Centra za socijalni rad Pančevo

 

Kako ona kaže, deca možda ni ne znaju koja su njihova prava i šta im pripada, i verovatno bi želela da njihova prava porodica ima istu moć kao i hraniteljska, odnosno da bude funkcionalna, puna ljubavi i razumevanja.

Organizovanje ovakvih svečanosti na kojima ćemo deci priuštiti neki svetli trenutak za pamćenje važan je i iz razloga da deca na hraniteljskom smeštaju i samo hraniteljstvo postaju vidljivi za javnost. Javnost ne zna da postoje hraniteljske porodice, ne zna da postoji veliki broj dece smešten u takvim porodicama. Zato nam je važno da ova deca dobiju priliku da novogodišnji paketić dobiju kao i većina dece u Pančevu, uz Deda mraza i prigodan program. Svaki paketić ima ime i prezime, svaki paketić ima svoju priču, odgovarajuću igračku prema uzrastu, prema očekivanju i potrebama deteta. Tog dana je toliko radosti i sreće u Kulturnom centru i svima su nam srca ispunjena ushićenošću. I to je dan kada se sva braća i sestre iz mnogočlanih porodica nađu zajedno na istom mestu. Imamo situacije da su deca iz višečlanih porodica smeštena u različitim hraniteljskim porodicama u različitim mestima, kada se tog dana okupe, kaže Lidija Panajotović.

Kako dodaje, hraniteljstvom ne može svako da se bavi. Da bi neko bio hranitelj potrebno je da ispuni jako puno uslova i da je spreman da daje – vreme, pažnju, ljubav, brigu. Hraniteljstvo je pre svega jedno veliko davanje, kažu naši sagovornici iz Centra za socijalni rad. 

I ove godine, zahvaljujući humanim i dugogodišnjim donatorima koji imaju razumevanje i razvijen osećaj potrebe da se pomogne ovoj deci, Centar za socijalni rad uspeće da obraduje svu decu zbrinutu u hraniteljskom smeštaju. Prigodan novogodišnji program i dodela paketića biće organizovana u sredu, 27. decembra u 12 sati u Kulturnom centru Pančevo.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00