subota, 1. avgust 2015.  20:55h
Pročitano 2725 puta

Dan Paici: 2.500 km Dunavom u kajaku (FOTO GALERIJA)

U Pančevu je kratko boravio Dan Paici iz rumunskog grada Karansebeša, na svom neobičnom putovanju dugom više od 2.500 kilometara od izvorišta do ušća Dunava, u kajaku!

Dan Paici je već preveslao oko 1.500 kilometara Dunavom, ostalo je još oko 1.000 km do cilja Dan Paici je već preveslao oko 1.500 kilometara Dunavom, ostalo je još oko 1.000 km do cilja M.Ristić

Samo 8 ljudi u Srbiji je uspelo da prevesla Dunav od izvora do ušća (odjednom), a Dan će, kad stigne do cilja, biti tek četvrti Rumun kome je to pošlo za rukom.

Ova kajakaška regata čiji je deo i naš gost Dan Paici, organizuje se već 60 godina, od kraja juna do početka septembra. 

Većina učesnika vesla samo deo puta, tokom trajanja regate, u različitim zemljama i gradovima kroz koje protiče Dunav, priključuju se kajakaši, ali samo retki se usude na kompletan poduhvat.

Dan Paici je 20. juna krenuo od Ingolštata u Nemačkoj, na pola svog puta je svratio da obiđe prijatelje u Pančevu, a očekuje da će u gradić St. George u Rumuniji, gde se u Crno more uliva jedan od rukavaca Dunava, stići 2. septembra.

Osnovno pravilo je da se etape prevaljuju u kajacima i kanuima, uz pomoć veslanja. U zavisnosti od vremenskih prilika, kolika je vrućina i da li duva jak vetar dnevno pređemo između 40 i 60 kilometara. Računao sam da se u jednom satu može preći oko 7 kilometara, objašnjava nam Dan.

Iz bezbednosnih razloga putuje se samo danju, a učesnicima regate nije dozvoljeno da noć provedu na reci, nego prenoće na obali u improvizovanom kampu. Regata prolazi kroz deset, a zaustavlja se i boravi u sedam država. Na svom putu obilazi četiri glavna grada Evrope – Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd. U Beograd su učesnici regate stigli 30. jula, a petak, 31. jul, je bio slobodan dan koji je Dan iskoristio za posetu svojim prijateljima iz Rotari kluba “Mihajlo Pupin” iz Pančeva.

Volim da se družim s mojim prijateljima iz Pančeva. Sa njima je uvek prijatno. I ovo mesto uz reku je prijatno. Moram da vam otkrijem jednu tajnu – za ovih mesec i po dana govorim samo engleski i srpski, jer u ekipi ima i regataša iz Srbije. Bojim se da sam i zaboravio rumunski, uz smeh, na dobrom srpskom jeziku, govori nam gost iz Karansebeša.

U prvih nekoliko dana regate padala je kiša, a svih ostalih dana učesnike ove zanimljive turističke ekspedicije pratilo je lepo vreme. Dan nam otkriva da je veliki ljubitelj prirode – oprobao se u alpinizmu, skijanju, vozi motor, vesla rekama…

Radni vek proveo je u čeličani gde je radio kao inžinjer i kako kaže, toliko je bilo glasno, da se dešavalo da sopstvene misli ne čuje. Otkako je u penziji nastoji da nadoknadi vreme koje zbog posla nije mogao da provede u prirodi. Pre ove regate imao je prilike da učestvuje u kružnoj kajak turi “Istorija Banata”, veslao je oko 600 kilometara od Karansebeša, preko Begeja, Tise, Slankamena, Tekije, a tura je završena u Černoj reci.

Tada sam shvatio da uživam u miru i tišini, veliko zadovoljstvo pruža celodnevno veslanje i druženje sa ostalim zaljubljenicima u reku. Kad sam čuo za ovu regatu Dunavom nisam ni jednog časa imao dilemu, znao sam ne samo da ću učestvovati, nego sam i postavio cilj, da veslam do kraja, svih 2.500 kilometara, priča Dan Paici.

Od početka regate smenjuju se učesnici, na izvesno vreme priključuju im se kajakaši iz raznih zemalja i gradova kroz koje su do sada prošli. Dan nam otkriva da će u celoj grupi tek 15 ili 20 njih ići do cilja.

Najlepše je kad si na Dunavu, a sam sa svojim mislima. Ne opterećuje vas vreme, nigde ne žurite, a možete na miru da razmišljate o svom dosadašnjem životu. Za to ranije nisam imao dovoljno vremena, ispričao je Dan.

Na ovom putu vesla pod zastavom Rotari kluba iz Karansebeša sa kojim je zbratimljen pančevački Rotari klub “Mihajlo Pupin”.

Na putu kroz Srbiju učesnici regate boraviće u našoj zemlji 16 dana, zaustaviće se u 14 mesta i posetiti 13 gradova i opština. Za organizaciju Turističke dunavske regate u Srbiji zadužen je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije, u saradnji sa turističkim organizacijama gradova duž Dunava.

Nakon druženja sa prijateljima iz Pančeva i noćenja u svom šatoru na obali Tamiša, rano ujutru Dan Paici nastavio je svoj put, do Crnog mora.

Ovo je šezdeseta godina za redom da se održava Međunarodna turistička dunavska regata kajakom od izvora do ušća Dunava u trajanju od skoro dva i po meseca. Putovanje je započeto u nemačkom gradu Ingolštatu 20. juna i do 2. septembra najsmeliji kajakaši preveslaće tačno 2.515 kilometara Dunavom.

U organizaciji ove najveće i najduže rečne regate na svetu, koja okuplja učesnike ne samo iz podunavskih zemalja, već i sa vanevropskog područja, učestvuju Turističke organizacije Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije.

Autor:  V. Jovanov Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00