četvrtak, 21. decembar 2017.  12:55h
Pročitano 1288 puta

Nataša Milojević: Osobe sa smetnjama su u riziku da im se oduzme poslovna sposobnost

Nataša Milojević, aktivistkinja „Ženske mirovne grupe” (ŽMIG) i psihološkinja sa dugogodišnjim iskustvom u pružanju podrške deci i mladima sa smetnjama za uključenje u obrazovni sistem i život zajednice, na tribini „Uključivanje uživo”, održanoj 13. decembra, u maloj sali Gradske uprave, pričala je o radu svoje organizacije, izazovima i značaju saradnje sa institucijama i predstavila primere dobre prakse kad je reč o uključivanju mladih iz osetljivih grupa.

Mladi su osetljiva grupa zato što im je potrebna podrška u obrazovanju i u raznim drugim oblastima kako bi ostvarili neke životne ciljeve, kaže Nataša Milojević Mladi su osetljiva grupa zato što im je potrebna podrška u obrazovanju i u raznim drugim oblastima kako bi ostvarili neke životne ciljeve, kaže Nataša Milojević ŽMIG FB Page

Mladi su osetljiva grupa zato što im je potrebna podrška u obrazovanju i u raznim drugim oblastima kako bi ostvarili neke životne ciljeve, kaže Nataša Milojević.

Mladi sa teškoćama u organizaciji ŽMIG su uključeni u njen rad zajedno sa svojim vršnjacima, dobijaju vršnjačku podršku i podršku omladinskih radnica.

Omladinu, u većini slučajeva, gotovo da niko ništa ne pita u školi, pa ni u porodici. E sad zamislite na koje probleme tek nailazi grupa mladih koja zaista ima velike teškoće da se uključi u neke redovne životne tokove. Psihološkinja sam po obrazovanju i sve vreme se bavim uključivanjem dece i mladih sa smetnjama u redovno obrazovanje i život zajednice i, na neki način, mladima sam počela da se bavim kroz aktivnosti organizacije „9. maj”. Sada zakon omogućava da se uključe u redovno obrazovanje, ali kad završe školu, mladi ostaju u kućama. Naravno, ima organizacija koje se bave osobama sa smetnjama u razvoju, ali naša je ideja da ne organizujemo posebne aktivnosti za njih, već da ih uključimo u rad svih mladih u okviru vršnjačkog okruženja i redovnih aktivnosti. Jeste izazov pomoći im da ne budu samo prisutni, već i da preuzmu aktivnu ulogu u svemu tome, kaže Milojević.

Osobe sa smetnjama, u vreme kada iz perioda mladosti kreću ka zrelom dobu, ukoliko izostanu različite vrste podrške, su u riziku da im se oduzme poslovna sposobnost.

A to znači da nemate pravo da odlučite gde ćete da živite i s kim, nemate pravo da zasnujete bračnu zajednicu, da glasate, da rađate dete i nemate pravo da raspolažete imovinom. Postajete građani ne drugog reda, nego više niste građani. U svetu su smislili mehanizam da te osobe dobiju podršku, na neki način ’pravno čekiranu’, socijalnu podršku koja pomaže da se njihove potrebe i želje uvaže i da im pomognu u procesu donošenja svojih odluka, a ne da ih neko drugi donosi umesto njih. Shvatili smo da bismo sa njima samo malo više i struktuiranije tebalo da radimo, jer svi mladi, ustvari, stalno prolaze kroz proces donošenja odluka, ali pri tome imaju mrežu podrške koja je prisutna – porodica, drugari, organizacije civilnog društva za koje čuju ili ne čuju, kaže ona.

Projekat „Podrška u donošenju odluka kao alternativa starateljstvu” ŽMIG je sproveo uz finansijsku podršku organizacije „Inicijativa za pomoć osobama sa intelektualnim poteškoćama” iz Beograda.

U jednom momentu smo shvatili da ne znamo dovoljno o njihovim potrebama i željama, pa smo radili taj projekat kojim smo ispitali njihove potrebe i želje u svakodnevnom životu. Rezultati pokazuju da, pored porodica koje su jako podržavajuće, ipak često umesto njih odlučuje neko drugi – od toga gde će da idu, dokle da ostanu, a o zapošljavanju skoro da nema govora..., kaže Milojević.

Do mladih iz osetljivih grupa je teško doći, a raditi sa njima je veliki izazov.

Najbolje se uči, savladavaju životne veštine i osamostaljuje kada si učesnik u redovnim životnim tokovima. U organizaciji ŽMIG su sada mladi koje mi znamo od malena. Naša organizacija nema kapaciteta da proširi i da poziva ljude iz drugih organizacija i razmenjuje informacije sa njima. Škole su zatvorenog sistema, a samo pojedine nisu. Sa osobama iz osetljivih grupa zaista moraju da se ostvaruju lični kontakti, pa ćete tako videti, u odnosu na njihove potrebe i želje, u koje aktivnosti žele da se uključe, zaključila je Nataša Milojević.

 

0 potpis ispod teksta

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00