subota, 1. avgust 2015.  18:42h
Pročitano 2548 puta

Likovni i literarni konkurs povodom Svetske nedelje dojenja

Povodom Svetske nedelje dojenja, koja je počela danas, u Srbiji je raspisan konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova na temu “Neka i mame koje rade doje”.

Rok za dostavu likovnih i literarnih radova je 25. septembar Rok za dostavu likovnih i literarnih radova je 25. septembar ZZJZPA

Zavod za javno zdravlje Pančevo uključen je u ovu akciju, zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje Srbije.

Konkurs je deo kampanje Nacionalna nedelja dojenja i namenjen je deci iz predškolskih ustanova i učenicima osnovnih škola u Srbiji. 

Predškolske ustanove bi trebalo da pošalju po tri najbolja likovna rada, a osnovne škole po tri najbolja likovna i literarna rada na adresu okružnih instituta ili zavoda za javno zdravlje sa naznakom „Konkurs – Svetska nedelja dojenja”, najkasnije do petka, 25. septembra. 

Predškolske ustanove i osnovne škole sa teritorije Južnog Banata radove mogu slati do 25.septembra na adresu:

Zavod za javno zdravlje Pančevo
Pasterova 2
2600 Pančevo

Najuspešniji radovi na temu „Neka i mame koje rade doje” na okružnom nivou biće dostavljeni Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” do 2. oktobra.

Dr Mica Sarić Tanasković, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo kaže da će žiri sastavljen od likovnih pedagoda i stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja odabrati najbolje radove dece predškolskog uzrasta i učenika na republičkom nivou, a najbolji radovi  će biti objavljeni na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.  

Ovom kampanjom želimo da još jednom skrenemo pažnju zdravstvenoj i široj javnosti koliki je značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj, zaštita i unapređenje zdravlja i deteta i majke, ali i da naglasimo značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama, porodiljama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje. Podrška dojenju na radnom mestu znači podršku majkama koje doje i to od strane poslodavca, kao i svih članova porodice, prijatelja, lokalne i šire društvene zajednice, kaže Sarić Tanasković.

Ove godine, Svetska nedelja dojenja, od 1. do 7. avgusta, koju koordinira Svetska alijansa za akciju dojenja posvećena je zajedničkom globalnom akcijom za podršku ženama da doje na radnom mestu. Bez obzira da li je žena zvanično zaposlena u državnoj ili privatnoj firmi ili radi u kućnim uslovima, potrebno je da ima mogućnost da doji bebu.

Tema Svetske nedelje dojenja za 2015. godinu odnosi se na zaposlene žene dojilje i podseća na kampanju Svetske nedelje dojenja iz 1993. godine kada je tema bila Majka-frendli inicijativa na radnom mestu. Mnogo je postignuto tokom poslednje 22 godine globalne akcije podrške ženama u dojenju na radnom mestu, posebno usvajanje revidirane Konvencije o zaštiti materinstva 183 Međunarodne organizacije rada sa mnogo jačim pravima majke, i više akcija za unapređenje nacionalnih zakona i praksi u državama. 

Na nivou radnog mesta, takođe smo videli više akcija promocije dojenja ili prijatna radna mesta za dojilje uključujući nagrade poslodavaca za dojenje, kao i veću svest o pravima žena koje doje na radnom mestu, piše u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Innocenti deklaracija za zaštitu, promociju i podršku dojenju iz 1990. godine prepoznala je da dojenje obezbeđuje idealnu ishranu za bebe i doprinosi njihovom zdravom rastu i razvoju. I pored 25 godina napornog rada ostalo je mnogo toga da se uradi, posebno na četvrtom cilju Innocenti deklaracije: da pozove vlade da „donesu zakon za zaštitu prava zaposlenih žena koje doje i uspostavljanje uslova za njegovo sprovođenje”.

Svetska alijansa za akciju dojenja poziva na zajedničku globalnu akciju za podršku ženama da doje na radnom mestu, bez obzira da li je žena zvanično zaposlena u državnoj ili privatnoj firmi ili radi u kućnim uslovima; donošenje i implementaciju zakona o zaštiti materinstva i propisa od strane vlada, u skladu sa Konvencijom o zaštiti materinstva Međunarodne organizacije rada uključivanje ciljnih pokazatelja dojenja u održivi razvoj ciljeva.

Za kampanju “Svetske nedelje dojenja 2015” Svetska alijansa za akciju dojenja i njeni partneri na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou imaju za cilj da osnaže i podrže sve žene da na odgovarajući način kombinuju rad sa gajenjem dece, posebno dojenjem.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00