ponedeljak, 18. decembar 2017.  19:00h
Pročitano 1461 puta

Kampanja: Saobraćajna nezgoda nije vest u kojoj želiš da čuješ poznato ime. Uspori!

Agencija za bezbednost saobraćaja i Dušan Borković, srpski automobilista, potpisali su danas Protokol o saradnji, u cilju predstojećih zajedničkih kampanja usmerenih ka edukativnim preventivnim aktivnostima za sve učesnike u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja i Dušan Borković, srpski automobilista, potpisali su danas Protokol o saradnji Agencija za bezbednost saobraćaja i Dušan Borković, srpski automobilista, potpisali su danas Protokol o saradnji FB Dušan Borković Page

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević tim povodom je navela da već četiri godine unazad Agencija vrši redovno praćenje indikatora bezbednosti saobraćaja vezanih za brzinu vozila.

U prethodnim godinama najviše prekoračenja zabeleženo je u naselju (oko 55% vozila prekoračuje brzinu), zatim na autoputevima (oko 40-45%), a najmanje na putevima van naselja (oko 35%).

Milošević je istakla činjenicu na koju ukazuju svetska istraživanja da smanjenje prosečne brzine vozila ima višestruki doprinos unapređenju bezbednosti saobraćaja. Recimo, smanjenje prosečne brzine za 5 km/h za posledicu ima smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa poginulima za 22%. Kampanje imaju za cilj da se stekne znanje, učvrste ili promene stavovi i/ili ponašanje vozača.

Svima nam je jasno da vozači, po pravilu, znaju ograničenja brzine na putu, ali značajno je da se sprovode kampanje koje će da unapređuju njihove stavove i ponašanja, tj. koje će povećati procenat vozača koji poštuju i prihvataju ograničenja brzine na putu.

Hvala Agenciji na tome što je u meni prepoznala prijatelja i nekog ko može da pomogne da se podigne svest o bezbednosti u saobraćaju. Koliko je to važna tema dovoljno govori podatak da u Srbiji imamo oko dva miliona automobila, i trećina stanovništva je za volanom. Iskoristio bih priliku da svi koji slave, ili idu na slave, da ne piju dok voze i da se ponašaju odgovorno u vožnji. Ceo život se trudim da na svom primeru pokažem koliko je važno poštovati saobraćajne propise i voziti po pravilima. Ulica nije trkačka staza, vozite oprezno, rekao je Borković.

 

0 ulica nije trkacka staza upspori

 

U okviru konferencije premijerno je prikazan promotivni spot na temu brzine sa sloganom "SAOBRAĆAJNA NEZGODA NIJE VEST, U KOJOJ ŽELIŠ DA ČUJEŠ POZNATO IME. USPORI“, u realizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, uz profesionalnu podršku našeg novinara Mladena Mijatovića koji se prisutnima obratio uz reči: "17 godina koliko sam svaki dan na ulici, izveštavam o saobraćajnim nezgodama. Snimio sam oko 1000 saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo mnogo poginulih osoba, a veliki broj među njima, na žalost, mladih osoba koji umesto da su postali uspešni sportisti, lekari, te osobe su prerano završile život zbog sopstvene nepažnje ili tuđe nepažnje.

Drago mi je da ABS kontinuirano radi na podizanju svesti svih nas učesnika u saobraćaju bez obzira u kojoj se kategoriji nalazimo, da li smo vozači, putnici, pešaci, sasvim svejedno. Ali zajedno, treba da damo svoj doprinos kako bi bili bezbedni u saobraćaju i kako bi naša država što pre dostigla nivo evropskih zemalja kada govorimo o bezbednosti saobraćaja", istakao je Mijatović.

Mladi vozači predstavljaju grupu vozača koja ima najveću sklonost ka činjenju ove vrste prekršaja.

Vozačko iskustvo je prepoznato kao značajan uticajni faktor kada je reč o prekoračenju brzine, tačnije sa porastom vozačevog iskustva verovatnoća prekoračenja brzine se smanjuje. Dakle, najveće prekoračenje brzine je primetno kod vozača koji imaju do dve godine vozačkog staža.

Agencija za bezbednost saobraćaja sve kampanje o bezbednosti saobraćaja koje implementira imaju za cilj da doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda.

Autor:  www.abs.gov.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00