subota, 16. decembar 2017.  22:58h
Pročitano 1341 puta

Na Stratištu održana državna ceremonija u znak sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodio je 16. decembra državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodio je 16. decembra državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodio je 16. decembra državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu www.minrzs.gov.rs

Ceremonija je održana u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa „Stratište“ u Jabuci kod Pančeva.

Današnji dan Srbija je posvetila stradalim Romima, koji su za vreme Drugog svetskog rata na prostoru Srbije kontinuirano, sistematski i planski ubijani od strane nacističke okupacione vlasti. Stradali su jednako kao i Srbi, Jevreji, i ostali građani tadašnje Jugoslavije, koje su fašisti osudili na smrt samo zbog njihove boje kože, vere, jezika ili nacije, rekao je u svom obraćanju na svečanosti državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

Stanković je prilikom svog obraćanja poručio da Srbija raznim podsticajima želi da popravi ekonomsku situaciju, socijalno stanje i status Roma u društvu i da edukacijama utiče na podizanje svesti o značaju obrazovanja kod pripadnika romske populacije, a kroz stipendije omogući njihovo nesmetano školovanje, i pri tom naglasio da je cilj države Srbije da Romima obezbedi posao i veće plate, a ne socijalnu pomoć i veća socijalna primanja, da proširi nivo zdravstvene zaštite i da sveobuhvatnim delovanjem utiče na bolje i efikasnije uključivanje Roma u društvo i društvene tokove.

Stanković je dodao da „Srbija poštuje sve svoje žrtve i sve žrtve koje su stradale od strane Vermahta i njihovih saveznika tokom Drugog svetskog rata i da je naš zadatak da kao deo moderne i civilizovane Evrope nikada ne dozvolimo da se genocid od strane fašista, njihovi brojni zločini i masakri zaborave“.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov i zamenik predsednika Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Srbije Jelena Jovanović.

Vence su pored državnog sekretara položili i odali počast stradalima gradonačelnik grada Pančeva, predstavnici Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Srbije, Diplomatskog kora u Republici Srbiji, udruženja i građani.

U okviru državne ceremonije izveden je umetnički program u kojem su učestvovali Beogradski kamerni hor, sa dirigentom gospodinom Vladimirom Markovićem, tamburaški orkestar i umetnici - glumica Ljiljana Dragutinović i glumac Ivan Jevtović.

Organizator državne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Pančevom.

Zašto se obeležava Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja 16. decembra jeste sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. godine određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome - Zigeunerlager.

Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Češko-Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor "Crveni krst" u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/www.minrzs.gov.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00