četvrtak, 14. decembar 2017.  07:41h
Pročitano 1574 puta

Tribina „Uključivanje mladih iz osetljivih grupa u rad institucija i organizacija”

Tribina „Uključivanje mladih iz osetljivih grupa u rad institucija i organizacija” održana je u sredu, 13. decembra, u maloj sali Gradske uprave.

Tribina „Uključivanje mladih iz osetljivih grupa u rad institucija i organizacija” održana je 13. decembra, u maloj sali Gradske uprave Pančevo Tribina „Uključivanje mladih iz osetljivih grupa u rad institucija i organizacija” održana je 13. decembra, u maloj sali Gradske uprave Pančevo M.Manić

Učesnici tribine su bili Igor Milikić iz tima koji je sprovodio projekat „Uključivanje uživo” u Pančevu. On je pričao o tome kako je teklo sprovođenje projekta i o njegovim rezultatima. Siniša Velić iz Udruženja „Konekting” govorio je o omladinska politici i odnosu institucija i organizacija prema mladima, a Nataša Milojević iz „Ženske mirovne grupe” predstavila je primere dobre prakse u radu sa mladima iz osetljivih grupa.

Predstavljeni su rezultati dobijeni putem fokus grupa, u kojima se radilo istraživanje iskustava, stavova, problema i potreba mladih u Pančevu na temu obrazovanja, kulture, bezbednosti i učešću mladih u procesima donošenja odluka, koje je rađeno u okviru nacionalnog projekta „Uključivanje uživo”.

Želeli smo da ispitamo kakvi su njihovi stavovi, mišljenja i potrebe u Gradu Pančevu, tako da se naš lokalni tim time bavio. Dotakli smo se tema koliko su mladi uopšteno i mladi iz osetljivih grupa uključeni u rad organizacija i institucija, koji su naredni koraci da se, pre svega, institucije uključe i budu otvorenije za rad sa mladima. Među tih pedesetak ljudi koje smo okupili imali smo mlade iz različitih socijalnih stanja, različitog mesta prebivališta (da li žive u gradu ili selu), različitih nacionalnih pripadnosti, godina uzrasta, obrazovanja... , objašnjava Jovana Jankov, volonterka Kancelarije za mlade grada Pančeva.

Ona objašnjava da su srednjoškolci osetljiva grupa i da njihovo obrazovanje zavisi od same škole i zaposlenih u njoj, ne sistema generalno, jer sistemom nisu previše zadovoljni.

Mladi nisu dovoljno upoznati sa ustanovama kulture i njihovim besplatnim sadržajima, informišu se uglavnom putem interneta i društvenih mreža, a osećaju se nebezbedno, pre svega, u školi gde najviše vremena provode i na putu do kuće. Što se tiče političke uključenosti i uključenosti u organizacije, tj donošenja odluka u institucijama, želeli bi da budu uključeni ali ne znaju na koji način, da budu pitani da oni budu ti koji daju neki savet nekome ko je stariji od njih i ne veruju nekim donosiocima odluka, kaže Jovana Jankov.

Zorica Jovanović Ranković, koordinatorka Kancelarije za mlade, kaže da je ideja ovog projekta da se uspostavi saradnja između institucija kao što je Grad Pančevo i ostalih organizacija, da kroz projekat podrži mlade, u ovom slučaju mlade iz osetljivih grupa.

Jako je važno da se što više mladih uključuje u rad udruženja i organizacija civilnog sektora baš zato što je Kancelarija za mlade ustvari njihov servis. Kroz projekte i konkurse koje raspisujemo dolazimo do osnaživanja i podrške pogotovo mladima iz osetljivih grupa, ističe ona.

U narednom periodu radiće se na izradi Strategiju brige o mladima Grada Pančeva, koja će važiti od 2018. do 2022. godine.

Mi praktično pravimo sada novi Akcioni plan i novu Strategiju brige o mladima. Trenutno okupljamo tim za evaluaciju prošle strategije, a oformićemo tim za izradu nove početkom sledeće godine. Pozivam mlade da se uključe u izradu Strategije, jer je ona posvećena njima, kaže Zorica Jovanović Ranković.

Svi zainteresovani mogu da se lično prijave u Gradskoj upravi u Kancelariju za mlade na drugom spratu, u sobi 204, ili na broj telefona 308 795, kao i putem zvanične fejsbuk stranice Kancelarije za mlade ili na sajtu Grada Pančeva.

Nacionalni projekat „Uključivanje uživo” sprovodi Beogradski centar za ljudska prava, u saradnji sa NAPOR-om Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada, Krovnom organizacijom mladih Srbije i Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade u šest gradova/opština u Srbiji, a u Pančevu su se u njegovu realizaciju uključile „Ženska mirovna grupa Pančevo” i Udruženje „Connecting”.

 

0 potpis ispod teksta

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00