subota, 9. decembar 2017.  09:37h
Pročitano 862 puta

Zimi su u Pančevu povećane koncentracije čestica zbog privatnih ložišta

Svima je poznato da je Pančevo ranijih godina imalo problem sa povećanim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu, ali to sada nije slučaj, jer je kvalitet vazduha znatno poboljšan, ocenjuje za naš portal Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj u Pančevu.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj Pančevo.MOJKraj.rs

Najpoznatiji neprijatelj čistog vazduha u Pančevu bio je benzen, ali se njegove vrednosti već nekoliko godina kreću ispod dozvoljenih graničnih vrednosti. Ovo je rezultat velikog napora kako lokalne zajednice, ministarstva, tako i odgovornog poslovanja fabrika Južne industrijske zone, kaže ona.

Ono što ostaje da se rešava, kako vazduh u Pančevu ne bi bio treće kategorije, jesu povećane koncentracije čestica. 

Sa ovim problemom susrećemo se u zimskom periodu i to je rezultat loženja čvrstog goriva za zagrevanje prostorija. Osim kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha (9 mernih  mesta), vrši se monitoring svih činilaca životne sredine, odnosno monitoring površinskih voda, podzemnih voda, zemljišta, polena i buke, kaže Banjai

Sumirani podaci ovih ispitivanja nalaze se u Izveštaju o stanju životne sredine na teritoriji grada Pančeva koji se izrađuje svake godine i koji usvaja Skupština grada.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/M.P.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00