sreda, 6. decembar 2017.  09:28h
Pročitano 1019 puta

Pomaci na unapređenju životne sredine u Pančevu

Grad Pančevo nastoji da svake godine realizuje više aktivnosti koje će imati pozitivan uticaj na životne sredinu.

Grad Pančevo nastoji da svake godine realizuje više aktivnosti koje će imati pozitivan uticaj na životne sredinu, kaže Katarina Banjai članica gradskog veća za ekologiju Grad Pančevo nastoji da svake godine realizuje više aktivnosti koje će imati pozitivan uticaj na životne sredinu, kaže Katarina Banjai članica gradskog veća za ekologiju Pančevo.MOJKraj.rs

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj podseća da je prošle godine započeto subvencionisanje, kao pomoć građanima, za uvođenje tipskog gasnog priključka, kako bi ih podstakli da se opredele za grejanje na gas. 

Zamisao je da se ova aktivnost sprovodi svake godine u kontinuitetu kako bi se smanjile koncentracije čestica u vazduhu tokom zimskog perioda, jer nam je to glavni problem tokom zime, kada je kvalitet vazduha u pitanju. Ove godine u budžetu je za ovu namenu opredeljeno dva miliona dinara, a svako domaćinstvo koje želi da se priključi na gasnu mrežu dobija od grada 50.000 dinara. S obzirom da se ova aktivnost pokazala kao pozitivna i da su utrošena sva sredstva, sledeće godine ćemo se potruditi da izdvojimo veća sredstva za ovu namenu, kaže Banjai.

Ove godine izdvojena su veća sredstva za uređenje parka prirode “Ponjavica”?

Da, to je zaštićeno prirodno dobro, između Omoljice i Banatskog Brestovca, na kojem je ustanovljen treći stepen zaštite, s tim što ostrvo na Ponjavici pripada prvom stepenu zaštite zbog retkih vrsta ptica koje ga naseljavaju. Veliki broj aktivnosti i planova je realizovano u ovoj godini i cilj nam je da ovo prirodno dobro, koje je ranijih godina bilo zapušteno, postane primaljiva turistička ponuda grada.

Sličan cilj Grad Pančevo ima i za hrastovu šumu kod Dolova?

Da, u hrastovoj šumi kod Dolova stabla su stara više od jednog veka. Za ovu godinu planirana je izrada plana detaljne regulacije, kao preduslov za uređenje ovog prostora. Ja se iskreno nadam da će se i ovaj prostor urediti i postati primamljivo mesto za boravak u prirodi.

 

katarina banjai clan veca

Na slici: Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju u Pančevu

 

Dokle smo stigli na polju upravljanja komunalnim otpadom?

Što se tiče upravljanja komunalnim otpadom, otpočeli smo rešavanje problema sa kojima se susreću sve opštine i gradovi. U Pančevu je izgrađena sanitarna deponija za deponovanje komunalnog otpada, ali isto tako postoji nesanitarna deponija, kao i divlje deponije u naseljenim mestima gde se otpad ranije odlagao, a na nekim mestima se i sada odlaže. Do sada su očišćene divlje deponije u naseljenim mestima Jabuka i Dolovo i jedna polovina u Banatskom Novom Selu. Sa ovim aktivnostima nastavićemo i sledeće godine. U samom gradu postoji tzv. stara deponija za koju ćemo uraditi Prethodnu studiju opravdanosti za Projekat zatvaranja i rekultivacije, kako bismo pronašli najprihvatljivije ekološko rešenje za njenu sanaciju.

Grad Pančevo veliki akcenat stavlja i na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije?

Prošle godine u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija IPA 2007-2013. godine, u Pančevu je na toplani Kotež izgrađeno solarno polje površine 900 metara kvadratnih za proizvodnju sanitarne tople vode, koju koriste stanovnici MZ Kotež. Ove godine nastavljamo saradnju sa Rumunijom u okviru projekta pod nazivom “Energetska efikasnost-preduslov za bolju životnu sredinu”. U gradu Pančevu je realizacijom projekta planirano da se uradi zamena stolarije, izolacija zidova i krova i nov sistem grejanja i hlađenja objekta Hale sportova.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00