ponedeljak, 4. decembar 2017.  20:14h
Pročitano 721 puta

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. decembar) obeležen je u našem gradu danas u dvorani „Apolo” Doma omladine, izložbom koju su pripremila udruženja koja okupljaju osetljive društvene grupe i predstavom „Romeo i Julija”, koju su izveli članovi Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba.

Predstavu „Romeo i Julija” su izveli članovi Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba Predstavu „Romeo i Julija” su izveli članovi Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba M.M.

Događaj je realizovan u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva i udruženja osoba sa invaliditeom, uz podršku Dobrile Jovanović, autorke radijske emisije „I mi smo tu”.

Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Pančeva kaže da ovo telo već dugi niz godina sarađuje sa udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom i da će i u narednoj usmeriti rad i aktivnosti upravo ka njima ali i uopšte udruženjima koja okupljaju marginalizovane grupe. Ona je naglasila da će Savet i Grad pokušati da utvrde šta je najpotrebnije u ovom trenutku za sva udruženja u cilju jačanja njihovih kapaciteta.

 

0 dobrila jovanovic na obelez

 

Pitanje invalidnosti je pitanje ljudskih prava kaže defektolog Dobrila Jovanović.

To jeste pitanje i medicine i socijalne zaštite, ali u prvom redu ljudskih prava. Mislim da smo mi radeći sve ove godine zajedno – struka, osobe sa invaliditetom i Gradska uprava – uspeli da neke predrasude razbijemo i da osobama sa invaliditetom više ne pristupamo iz pozicije sažaljenja. Ono što nam predstoji u narednom periodu jeste da implementiramo zakonsku regulativu za koju smo se borili sve ove godine. Imamo jako dobre zakone i oni su ’spušteni’ polako preko centara za socijalni rad i na lokalne samouprave, pa u narednom periodu planiramo da ’ubedimo’ odbornike i vlast da nam daju ono što nam pripada, objašnjava Dobrila Jovanović.

Nemanja Jović, član Udruženja „Na pola puta” kaže da u radnom centru prave dekupaž, nakit, rade na razboju, ali i da posećuju muzeje, pozorišta i druže se.

 

0 nemanja jovic na pola puta

 

Gordana Stričević iz Udruženja obolelih od mutipleskleroze, kaže da se članovi bave umetničkim radom, slikanjem, da jedni drugima daju podršku i da se međusobno savetuju o bolesti. Ona naglašava da se oboleli od multiple skleroze, kao i druge osobe sa invaliditetom koje su u kolicima, teško kreću po gradu zbog neadekvatnih uslova.

U kolicima sam 22 godine, bolujem od multipleskleroze. Bolest je nepredvidiva, sada smo na nogama, za pet minuta u kolicima. Po gradu jako teško funkcionišemo, imamo probleme jer nedostaju rampe, gradski prevoz nema specijalizovana vozila za transport osoba sa invaliditetom... U kolicima sam bila ne građanin drugog reda, nego gotovo da nisam bila građanin. Trebalo bi da Grad posveti više pažnje problemima osoba sa invaliditetom. Sud i jedan deo Bolnice su napravili rampe koje nam omogućavaju ulaz u zgrade, dispanzer za žene i Stomatologija su dobili lift... Znači, ima puno napretka, ali i puno promašaja, iskrena je Gordana Stričević.

Mirjana Adamov, predsednica Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba grada Pančeva kaže da je njihovim članovima potrebno da svakodnevno imaju aktivnosti, da izlaze i da se druže...

Mi smo tu da pomognemo, da ih uključujemo u društvene aktivnosti i evo sad smo odigrali ovu predstavu u čiju pripremu su oni sebe dali maksimalno. Naši članovi su mlada i odrasla lica, imamo svakoga dana radionice. Sve to nam omogućava Grad, objašnjava Mirjana Adamov.

 

0 slike mnro

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00