subota, 2. decembar 2017.  19:44h
Pročitano 1651 puta

Negovanje multikulturalnosti - specifičnost i ponos škole u Ivanovu

Jedno od najspecifičnijih mesta u Južnom Banatu po negovanju multikuluralnosti i višejezičnosti je selo Ivanovo, udaljeno oko 20 km od Pančeva. 

Školu u Ivanovu pohađa 70 učenika, odnosno devet predškolaca i 61 učenik u osam odeljenja Školu u Ivanovu pohađa 70 učenika, odnosno devet predškolaca i 61 učenik u osam odeljenja Komšijske Novosti

Bogatstvo suživota pripadnika više od 10 nacionalnih zajednica reflektuje i Osnovna škola “Moša Pijade”.

Prema rečima direktorke Sanje Simić Mijatović, u školskoj 2017/2018-toj godini, ovu školu pohađa ukupno 70 učenika, odnosno devet predškolaca i 61 učenik u osam odeljenja.

Nastava se izvodi na srpskom jeziku, ali s obzirom na etnički sastav ovog mesta, gde većinu stanovništva čine pripadnici mađarske i bugarske nacionalne manjine, u školi se izučavaju i bugarski, odnosno mađarski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao dva izborna predmeta, pišu Komšijske novosti.

U ovoj školskoj godini za učenje mađarskog jezika se opredelilo 33 učenika, a 14 za učenje bugarskog. 

S obzirom na to da su to male grupe učenika a da Ministarstvo, prema Pravilniku o cenama usluga, priznaje grupu sa najmanje 15 učenika, u ovoj školi su za potrebe učenja maternjeg jezika formirane mešovite grupe različitih razreda. 

Za bugarski jezik formirana je jedna grupa za sve učenike od 1. do 8. razreda. 

Za učenike koji su se opredelili za učenje mađarskog jezika sa elementima nacionalne kulture formirane su tri grupe, i to dve grupe za učenike nižih razreda i jedna grupa za učenike od 5. do 8. razreda.

Sam naziv ovih predmeta, maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, upućuje na to da se osim učenja jezika, gramatike i leksike, velika važnost pridaje i tome da decu učimo i negovanju kulture tog naroda, odnosno nacionalnih zajednica koje žive ovde, kaže direktorka ove škole Sanja Simić Mijatović.

Ona kaže da se zbog velikog broja mešovitih brakova, maternji jezik nacionalnih manjina sve manje govori u porodici i da je zbog toga škola ta koja poklanja veliku pažnju negovanju ovih jezika. 

 

0 sanja mijic mijatov direktorka os u ivanovu

Na slici: Sanja Simić Mijatović, direktorka OŠ Moša Pijade, Ivanovo  (foto: Komšijske novosti)

 

Simić Mijatović misli da je porodica ta koja treba da insistira od samog rođenja deteta na učenju jezika, kako bi im bilo lakše da nastave sa učenjem jezika u školi. 

Postoje i slučajevi gde, na primer, deca srpske nacionalnosti uče mađarski ili bugarski jezik, što ukazuje na visok stepen tolerancije i želje da jedni drugima budu što bliže i na takav način, rekla je direktorka.

Budući da u Ivanovu ima oko 1.000 stanovnika, prema rečima direktorke, škola je i najveći resurs ove sredine, te je ona i nosilac gotovo svih aktivnosti. Veliku pomoć i podršku ova škola ima od udruženja u selu, Udruženja banatskih Bugara “Ivanovo-Banat” i Mađarskog kulturno-umetničkog društva “Bonaz Šandor”, ali i od Doma kulture “Žarko Zrenjanin” kao i od članova Skupštine Mesne zajednice iz Ivanova.

Autor:  Valentin Mik/Komšijske novosti
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00