petak, 1. decembar 2017.  10:51h
Pročitano 2534 puta

Sve izraženiji manjak vozača autobusa, prevoznici jedva održavaju vozni red

Poslednjih meseci sve je izraženiji manjak vozača autobusa širom Srbije, a komunalna preduzeća za prevoz putnika jedva uspevaju da održe predviđeni vozni red.

I u Autotransportnom preduzeću Pančevo sve je izraženiji problem manjka vozača, a ukoliko se ovaj trend nastavi, neće moći da odgovore zahtevima putnika I u Autotransportnom preduzeću Pančevo sve je izraženiji problem manjka vozača, a ukoliko se ovaj trend nastavi, neće moći da odgovore zahtevima putnika Pančevo.MOJKraj.rs

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru ne mogu da angažuju nove vozače, a iz tih preduzeća sve više vozača daje otkaz i odlazi da radi u inostranstvu, uglavnom u Sloveniju, Slovačku, a sve više i u Nemačku i druge zemlje Evropske unije.

Problem je veoma složen i rešenje zahteva određeni vremenski rok i konkretne odluke države, a preduzeća za prevoz putnika više ne mogu čekaju, jer ukoliko se nešto hitno ne preduzme, više neće imati ko da vozi autobuse.

I u Autotransportnom preduzeću Pančevo sve je izraženiji problem manjka vozača, a ukoliko se ovaj trend nastavi, neće moći da odgovore zahtevima putnika.

Nebojša Gajić, direktor JKP ATP kaže da trenutno, sa Javnim komunalnim preduzećem „Autotransport Pančevo“ Pančevo 151 vozač ima potpisan Ugovor o radu. 

Od početka godine firmu je napustilo 11 vozača. Brojno stanje, u ovom trenutku, je zadovoljavajuće za realizaciju postojećeg obima rada u međumesnom i gradskom saobraćaju. Međutim, najveći problem da se rad organizuje u skladu sa propisima je veliki broj istovremenih izostanaka sa posla zbog privremene sprečenosti, odnosno bolovanja vozača. U prvih 9 meseci ove godine, vozači su koristili bolovanje u ukupnom trajanju od 12.624 sata dok se porast broja zaposlenih koji su na bolovanju beleži od marta ove godine. To znači da je od marta prosečno 10 vozača mesečno istovremeno van rasporeda rada, objašnjava direktor Gajić.

Zima sama po sebi donosi otežane uslove rada, zastoje u saobraćaju, i druge probleme što će dodatno otežati organizaciju rada i nesmetan prevoz putnika.

 

1 nebojsa gajic

Na slici: Nebojša Gajić, direktor JKP Autotransport Pančevo

 

Direktor Gajić dodaje da je za nastupajući zimski period uobičajeno nešto veće odsustvo zaposlenih i zbog bolesti, pretpostavka je da će im ta činjenica zadati dodatne probleme u organizaciji rada.

Poslovodstvo je, u granicama svojih ovlašćenja, još 3. maja ove godine uputilo zahtev posredstvom kabineta Gradonačelnika grada Pančeva i dostavilo molbu za popunu slobodnih i upražnjenih radnih mesta Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Komisiji za pribavljanje saglasnosti kojim je, uz opširno obrazloženje istaklo neophodnost prijema 10 izvršilaca sa srednjim obrazovanjem na neodređeno vreme na poslovima vozača ali do današnjeg dana nije dobilo nikakav odgovor. Ukoliko zakonska regulativa koja ograničava broj zaposlenih u javnom sektoru ostane na snazi a vozači i dalje budu napuštali firmu može doći do smanjenja kvaliteta pružene usluge u vidu smanjenja broja polazaka na gradskim i međumesnim linijama, zabrinut je Nebojša Gajić.

Osnovni razlog napuštanja firme od strane vozača je relativno niska zarada u odnosu na ponude koje dobijaju od strane drugih poslodavaca sa tržišta Evropske unije.  

Kako pojedini mediji prenose, u Hrvatskoj vozači autobusa zarađuju više od 800 evra, već u Sloveniji ta brojka je dvaput veća, a u nekim evropskim zemljama i više od 2.500 evra.

Direktor Gajić je svestan da plate zaposlenih ne mogu biti više jer je trenutno u primeni Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava tako da povećanje plata kako voznog osoblja tako ni drugih zaposlenih gotovo nije moguće. 

Čak i da je moguće povećanje plata voznog osoblja, postavlja se realno pitanje koliki broj prevoznika ima finansijsku mogućnost da to realno i sprovede. Prihodi prevoznika direktno su zavisni od cene karte i broja putnika. Povećanje cene karte moglo bi da se odrazi i na smanjenje broja putnika, odnosno na smanjenje ukupnih prihoda i opet nemogućnost prevoznika da isplati više zarade. Problematika je vrlo kompleksna i najmanje se odnosi na poslovodstvo preduzeća i osnivača i zahteva sistemsko angažovanje mnogo šireg spektra učesnika u rešavanju ovih problema, a ne samo poslodavca i osnivača, zaključuje Nebojša Gajić, direktor JKP ATP-a Pančevo.

Prema informacijama dostupnim Poslovnom udruženju „Srbijatransport“ u delatnosti drumskog saobraćaja zaposleno je oko 40.000 radnika, od kojih su više od 30.000 profesionalni vozači. Broj izdatih kartica za digitalne tahografe dostigao je broj od 35.000 komada, što ukazuje da je oko 5.000 vozača svoj angažman pronašlo u zemljama Evropske unije, najčešće Sloveniji.

 

Od Nove godine još lakše do posla u EU za vozače autobusa

Treba imati u vidu da se strategijama i aktima EU od 1. januara 2018. godine predviđaju veoma fleksibilne procedure koje na pojednostavljen način omogućavaju građanima van EU zasnivanje radnog odnosa na deficitarnim radnim mestima u EU. Profesija vozač je u ovom trenutku jedno od deficitarnih zanimanja.

Pored svakodnevnih nastupa u medijima, u kojima se iznose podaci o problemima sa nedostatkom vozača autobusa, koji u bliskoj budućnosti mogu dovesti i do nemogućnosti obavljanja poverene komunalne delatnosti, direktori najvećih srpskih saobraćajnih preduzeća preko svog Poslovnog udruženja „Srbijatrasport“ podneli su i nekoliko konkretnih predloga nadležnim institucijama.

Poslovno udruženje drumskog saobraća „Srbijatransport“ je najstarije i najrespektabilnije udruženje transportne privrede Srbije. Osnovano je 5. decembra 1951. godine i više od 65 godina posluje kao dobrovoljno i samostalno udruženje privrednika u drumskom saobraćaju. Članovi poslovnog udruženja u ovom trenutku pokrivaju više od 65% transportnih kapaciteta.
Februara 2013. godine Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike utvrdilo je reprezentativnost „Srbijatransporta“ u delatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju  i ostali prevoz putnika u drumskom saobraćaju za teritoriju Republike Srbije. 

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dana 15. septembra podneta je inicijativa da se preko Ministarstva prosvete formira više odelenja u srednjim školama za školovanje vozača, C, E i D kategorije. Istovremeno, predloženo je i da Ministarstvo odbrane razmotri mogućnost formiranja većeg broja auto jedinica za obuku vozača C, D i E kategorije.

Agenciji za bezbednost saobraćaja podneta je 30. oktobra Inicijativa sa predlogom za rešavanje problema nedostatka profesionalnih vozača C, D i E kategorije sa predlogom da se preispita starosna granica propisana Zakonom o bezbednosti saobraja kojim bi starosna granica za polaganje D kategorije bila spuštena sa 24 na 21 godinu.

Nacionalnoj službi za zapošljavanje, takođe je podnet predlog 20. oktobra da razmotri i organizuje prekvalifikacija nezaposlenih lica na njihovoj evidenciji, čime bi se doprinelo smanjenju stope nezaposlenosti, imajući u vidu činjenicu da je danas jako mali broj vozača evidentiran kao nezaposlen na evidenciji Nacionalne službe. 

Takođe, izuzetno visoka prosečna starost vozača u drumskom saobraćaju, koja iznosi oko 55 godina, i činjenica da je u Srbiji registrovano oko 11.000 autobusa i oko 140.000 teretnih vozila, nameće obavezu da institucije sistema pristupe sistemskom rešenju problema.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00