utorak, 28. novembar 2017.  21:35h
Pročitano 932 puta

Koordinisana akcija o prevenciji nasilja u porodici

Centar za socijalni rad "Solidarnost" i Autonomni ženski centar organizovali su u Gradskoj upravi treći seminar iz ciklusa "Nasilje u porodici - institucionalna zaštita". 

Jeca Nedeljkov, saradnica Autonomnog ženskog centra kaže da je veoma korisno što je seminar organizovan u vreme 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama u porodici Jeca Nedeljkov, saradnica Autonomnog ženskog centra kaže da je veoma korisno što je seminar organizovan u vreme 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama u porodici Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Tema seminara bila je koordinisana akcija u lokalnoj zajednici u prevenciji nasilja. 

Seminaru su prisustvovali predstavnici različitih institucija: pravosuđa, Doma zdravlja, besplatne pravne pomoći, Nacionalne službe za zapošljavanje, obrazovanja, lokalne zajednice, Saveza za rodnu ravnopravnost.

Jasna Vujičić, rukovodilac Sigurne kuće u Pančevu kaže da je važno da se napravi plan kojim će se pokazati da i ono što je do sada rađeno može da se radi bolje i više.

Pančevo važi za grad u kojem je grupa za koordinaciju i koordinisana akcija učvršćena, ali svaki put možemo više. Upravo odziv predstavnika različitih institucija je pokazatelj i odgovornosti i spremnosti da uradimo više.Sledi primena naučenog nakon tri meseca intezivnog rada. Imali smo ispred sebe sjajne edukatorke, osobe koje su u temi, one koji poznaju i prepoznaju problematiku, koji su nam preneli znanje. Ovladali smo određenim veštinama i ostaje da to sada uradimo na delu, kaže Jasna Vujičić.

Jeca Nedeljkov, saradnica Autonomnog ženskog centra kaže da je veoma korisno što je seminar organizovan u vreme 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama u porodici.

Važno je da ovih 16 dana aktivizma budu podsticaj lokalnim zajednicama da unaprede svoj rad. To je upravo tema seminara - kako u lokalnoj zajednici profesionalci koji rade u institucijama koje su zadužene za sprečavanje nasilja u porodici mogu da unaprede svoj rad i to je individualizovano. Mi ne namećemo šta treba da urade, kazala je Nedeljkov.

U prvom delu seminara edukatori su podsetili predstavnike institucija na obavezu da budu povezani i da se koordinišu. U drugom delu seminara učesnici procenjuju šta je to šta žele da unaprede i prave početne korake unapređenja zaštite.

Seminar je jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta "Dodatno osposobljavanje stručnih radnika za rad sa žrtvama porodičnog nasilja", koji finansira pokrajinski Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Jedna od aktivnosti je bila i likovna radionica sa decom koja su smeštena u Sigurnoj kući.

Jeca Nedeljkov kaže da su ih podsetili na čemu treba da počiva njihova saradnja i koordinacija: na uvažavanju, poverenju svih, na jednakosti svih bez obzira na društvenu moć koju neka institucija ima ili nema i da odluke donose zajedno, da nesporazume rešavaju konstruktivno na neagresivan i nenasilan način i kako da svoje akcije i nove, inovativne predloge za unapređenje prezentuju javnosti.

Jasna Vujičić iz Sigurne kuće kaže da su radili u različitim tehnikama i bavili se pravima deteta, kako oni to vide i šta znači pravo na obrazovanje, pravo na zdravstveno osiguranje i lečenje. 

U pitanju je tridesetak radova koji imaju simboliku. Ramovi su u obliku kućice, ceo ram su sami osmislili od štapića koje su bojili, crteže su nacrtali zajedno sa koleginicama iz Sigurne kuće. Na takav način im pomažemo da budu deo socijalne sredine, da budu prihvaćeni i da ne budu drugačiji od ostalih, objašnjava Jasna Vujičić.

Svi zainteresovani izložbu moći će da pogledaju do kraja nedelje u holu Gradske uprave Pančevo.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00