utorak, 28. novembar 2017.  19:34h
Pročitano 994 puta

Akcija „Sprečimo nasilje nad romskim devojčicama“

U Jabuci je 28. novembra održana javna akcija “Sprečimo nasilje nad romskim devojčicama” u okviru koje su aktivistkinje više romskih udruženja delile letke sa informacijama o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati ali i konkretnim informacijama o tome gde potražiti pomoć ukoliko ste žrtva nasilja.

U Jabuci je 28. novembra održana javna akcija “Sprečimo nasilje nad romskim devojčicama” u okviru koje su aktivistkinje više romskih udruženja delile letke U Jabuci je 28. novembra održana javna akcija “Sprečimo nasilje nad romskim devojčicama” u okviru koje su aktivistkinje više romskih udruženja delile letke U.R.D.

Slične akcije narednih dana biće održane i u Opovu, Pančevu i Novom Sadu, kao deo obeležavanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Akcije u okviru kampanje sprovodi Romska ženska mreža Banata i udruženja - Udruženje Roma Novi Bečej, Romski ženski centar "Rromnjako Ilo" Zrenjanin, Udruženje Roma "Danica" Pančevo i Romkinje za Romkinje Novi Sad.

 

0 akcija jabuka romi

 

Ujedinjene Romkinje za bolji položaj celokupne zajednice

Udruženje Roma Novi Bečej organizovalo je 22. novembra Aktivistički sastanak kao završnu aktivnost projekta „Romkinje ustaju - Jačanje aktivizma i rodne ravnopravnosti u Vojvodini“, u hotelu Stari Banat u Opovu.

Projekat je imao za cilj da unapredi kapacitete romskog ženskog pokreta u Vojvodini da mogu kvalitetnije i bolje da zastupaju romska ženska prava i rodnu ravnopravnost na lokalnom i pokrajinskom nivou i postakne Romkinje na ženski romski aktivizam u Vojvodini.

 

0 miljana i druge romkinje

 

Udruženje Roma Novi Bečej kao nosilac projekta smatra da je aktivizam mladih Romkinja veoma važan u cilju razbijanja predrasuda o romskim zajednicama i jačanja borbe protiv ranih, ugovorenih brakova devojčica. Aktivistički sastanak projekta će obezbediti informacije o postignutim rezultatima, preprekama na koje je projekat sa svojim korisnicima naišao u procesu pristupa pravdi i smanjenju diskriminacije. 

Govornice su na konferenciji govorile o svom aktivizmu i učešću na aktivističkoj školi, o svakodnevnom nasilju nad ženama i Instanbulskoj konvenciji i odgovornostima države kao i preporukama za dalji rad.

 

0 romkinje u opovu

 

Govornice su bile Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Pančevu, Danica Jovanović, predstavnica Romske ženske mreže Banata, Lepa Mlađenović, feministkinja, mentorka RŽC Romnjako Ilo, Vesna Ćerimović, Udruženje Roma Novi Bečej, Zorica Šurlan, Romkinje Romkinjama Novi Sad i aktivistkinje koje su učestvovale na aktivistkičkoj školi: Miljana Čabrilovska, Tamara Ristić i Natalija Ignac.

Preporuke koje su dobijene sa ovog sastanka jesu da treba mnogo više raditi na pitanju seksualnog nasilja i uznemiravanja, više razraditi temu i plan za izlazak iz nasilja, da je potrebno više jačati kapacitete aktivistkinja za veštine komunikacije i davanje feed back-a. Aktivistkinje su se takođe dogovorile da je potrebno više jačati njihovo učešće u javnom i političkom životu.

 

0 romkinje opovo sve

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00