ponedeljak, 27. novembar 2017.  10:16h
Pročitano 1912 puta

Severna industrijska zona glavni adut za investitore

Severna industrijska zona u Pančevu na 77 hektara potpuno je komunalno opremljena i spremna za potencijalne investitore.

Severna industrijska zona u Pančevu na 77 hektara potpuno je komunalno opremljena i spremna za potencijalne investitore Severna industrijska zona u Pančevu na 77 hektara potpuno je komunalno opremljena i spremna za potencijalne investitore

Na Gradskom veću prošle nedelje doneta je odluka da Pančevo bude potpisnik Sporazuma o saradnji radi zajedničkog nastupa na međunarodnim sajmovima koji imaju investicioni karakter. U pitanju je sporazum koji je Vlada Vojvodine ponudila lokalnim samoupravama koje imaju status grada u pokrajini.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da će glavni aduti našeg grada biti Severna poslovna zona, ali i ponuda za privatno-javnim partnerstvom u 4 komunalne oblasti. 

 

0 gradsko vece pvo 20 11

 

Kako je na sednici Gradskog veća kazao gradonačelnik Saša Pavlov, ovaj poziv Pokrajinske vlade za Pančevo dolazi u pravo vreme, kada je završena Severna poslovna zona i kada Pančevo može da predstavi 77 ha zemljišta koje je potpuno komunalno opremljeno i spremno za potencijalne investitore. 

Nadam se da će u trenutku predstavljanja biti i manje, jer su u toku pregovori sa potencijalnim investitorima i idu u dobrom pravcu, rekao je Saša Pavlov.

I Maja Vitman, gradska menadžerka kaže da je Pančevu jako bitna Severna poslovna zona kao grinfild investicija, ali i sve braunfild investicije koje imamo. 

Svojim dobrim geografskim položajem u odnosu na druge gradove u Srbiji, imamo izuzetno veliki potencijal i mogućnost. Ono što nam kvari sreću u celoj priči je činjenica da se nalazimo u prvoj grupi razvijenih gradova pa samim tim neke podsticajne mere su znatno niže u odnosu na neke druge gradove koji su možda kao prioritet našli investicije od stranih ulagača. Prethodna vlast se nije brinula o tome da stvori jedan pozitivni ambijent, kaže Vitman.

 

0 Maja Vitman

 

Ona podseća da Pančevo do sada nije imalo nijednu grinfild zonu u gradu. 

Mi smo uspeli praktično za dve godine, ulazeći u treću, da stvorimo mogućnosti za stvaranje jednog poslovnog ambijenta. Infrastrukturnim opremanjem i ulaganjima prvenstveno Grada koji je iz kreditnog zaduženja uspeo da stvori mogućnosti za neke buduće ulagače i investitore, da stvori mogućnosti da se takve investicije i dese. Urbanistički prvo smo planirali Severnu poslovnu zonu. Strateški je dobro isplanirana. Prvo su stvoreni uslovi da se ta parcela vrati u ruke grada kako bismo uopšte mogli da planiramo sve investicije. Poslednju, treću, fazu 7. Nove imamo ugovorenu s Upravom za kapitalna ulaganja gde Grad Pančevo učestvuje s 20% sufinansirajući vrednost tih radova. Ostatak sredstava dobićemo od Uprave za kapitalna ulaganja s kojima smo uspeli da u poslednjih godinu dana, otkako je promenjena vlast na nivou Pokrajine, stvorimo izuzetno dobru saradnju, kazala je Maja Vitman.

Grad Pančevo će na međunarodnim sajmovima predstaviti i ponude za privatno–javnim partnerstvom u četiri komunalne oblasti - daljinskom sistemu grejanja i izolacije energetski neefikasnih višeporodičnih objekata, izgradnji nedostajuće kanalizacione mreže i pronalaženju partnera za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnji mreže lokalnih puteva i projekat javnog osvetljenja.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00