subota, 25. novembar 2017.  22:51h
Pročitano 1254 puta

Pančevo se priključilo svetskoj kampanji borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” narandžastim reflektorima je osvetljena zgrada Narodnog muzeja Pančevo.

Povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” narandžastim reflektorima je osvetljena zgrada Narodnog muzeja Pančevo Povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” narandžastim reflektorima je osvetljena zgrada Narodnog muzeja Pančevo M.T.

Cilj kampanje je podizanje svesti i preduzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća za omladinu i kulturu kaže da su se priključili međunarodnoj akciji koja se održava u čitavoj Evropi i svetu.

Fasadu jednog od najlepših objekata u Pančevu, simbolično smo osvetlili narandžastom bojom, koja jeste boja ove međunarodne kampanje. Naš grad, kao ozbiljna, civilizovana, kulturna sredina zna da prepozna i odgovori na ovakav međunarodni poziv koji ima ozbiljnu reputaciju. Naravno da ćemo se svim silama boriti protiv nečega što bi trebalo da se iskoreni, kaže Nemanja Rotar, gradski većnik za kulturu i omladinu.

Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva ističe da je nasilje nad ženama uglavnom nevidljivo sve dok se, na žalost, ne desi tragičan ishod.

Da postoji nasilje, o tome bi trebalo da govorimo stalno, da podižemo svest ljudi da nasilje ne sme da se dešava. Fizičkom nasilju i najtežem vidu nasilja, odnosno lišavanju života svoje partnerke, dugotrajno prethode ostali vidovi nasilja kao što su psihološko, ekonomsko, seksualno... Žene trpe nasilje iz raznih razloga, možda pre svega zato što ne znaju šta je nasilje, što ne mogu da ga prepoznaju. Možda zato što ne znaju kome treba da se obrate, možda zbog toga što društvo vrlo često diskriminiše ženu koja je žrtva nasilja, ne podržava je. Postoje bezbrojni društveni stereotipi i obrasci koji ne pomažu ženi, a nasilniku pomažu da nastavi da istrajava u svom nasilju prema partnerki. Mi kao Grad Pančevo, Savet za rodnu ravnopravnost skupštine Grada Pančeva i ženska odbornička mreža dugi niz godina ukazujemo na ovaj vid diskriminacije ženskih i ljudskih prava, ali očigledno da je to nedovoljno i da u narednom periodu moramo da se tom temom bavimo, kaže Milica Todorović.

U toku ovih 16 dana kampanje organizovaće se niz akcija i aktivnosti koje bi trebalo da podignu svest o tome šta je nasilje, da ga ne treba trpeti, da smo obavezni da nasilje prijavimo i da ne smemo da ćutimo i tolerišemo dok se vrši.

Uloga institucija je da pomažu, da prepoznaju, a pre svega da ukazuju na to kako izgleda nasilje, kako se možemo od njega zaštititi, kako ga možemo sprečiti i sve ove kampanje koje se već dugo godina vode rezultirale su izmenama novog zakona o krivičnom postupku i on je zaista doneo pomak. Znamo da je preko 10.000 privremenih mera izrečeno u ovom kratkom periodu od nekoliko meseci, od juna kada se krenulo sa primenom ovog zakona. Dakle, institucije su formirane, sistem postoji, zakon postoji, ali na svima nama je da zajedno učestvujemo u ovoj velikoj borbi jer zaista će žene i devojčice biti oslobođene nasilja samo ako svi zajedno budemo na tome radili, naglašava Milica Todorović.

Centar za socijalni rad i Sigurna kuća organizovaće edukaciju na kojoj će se se u našoj lokalnoj zajednici okupiti svi koji imaju deo učešća u rešavanju ovog problema i podrške u slučajevima nasilja. Razgovaraće se i o tome na koji još način Grad Pančevo može da da dodatnu podršku i podsticaj i gde institucije treba da poboljšaju svoj rad.

Završna akcija će biti 9. decembra, dan uoči obeležavanja Mađunarodnog dana ljudskih prava, kad će u Gradskoj biblioteci biti otvoreno odeljenje na kom će biti dostupno stotinak publikacija, koliko je za sada prikupljeno, a koje podižu svest o rodnoj ravnopravnosti, ljudskim pravima, marginalizovanim grupama...

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00