četvrtak, 23. novembar 2017.  20:53h
Pročitano 3043 puta

Predavanja srednjoškolcima o značaju davalaštva krvi

Rezerve krvi u Službi za transfuziju u Pančevu ovom trenutku su stabilne. 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi danas je prvi put organizovana u Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla u Pančevu Akcija dobrovoljnog davanja krvi danas je prvi put organizovana u Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla u Pančevu R.R.R.

Lečenje bolesnika koji su zavisni od komponenata krvi odvija se nesmetano, saznajemo u ovoj Službi Opšte bolnice Pančevo.

Dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije kaže da su najveći doprinos stabilnim rezervama krvi dali naši sugrađani koji redovno daju krv, kako samoinicijativno, tako i u organizovanim akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

 

1 dr radmila rajlic cas ucenicima o davalastvu

 

I ove jeseni stručni tim Transfuzije obišao je sve srednje škole u Pančevu. Održana su predavanja na temu "Motivacija mladih za dobrovoljno davanje krvi". 

Posle predavanja, organizovane su akcije dobrovoljnog davanja krvi u kojima su do ovog trenutka učestvovale Mašinska škola (21 dobrovoljni davalac krvi), Gimnazija "Uroš Predić" (44 dobrovoljna davaoca krvi), Gimnazija iz Bele Crkve (24 dobrovoljna davaoca krvi), Tehnička škola "23. maj" (43 dobrovoljna davaoca krvi), Ekonomska škola "Paja Marganović" (35 dobrovoljnih davalaca krvi), Medicinska škola (42 dobrovoljna davaoca krvi), Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" (34 dobrovoljna davaoca krvi).

 

0 vodic za davaoce us kolama

 

Ekipa transfuzije i volonteri Crvenog krsta u saradnji sa profesorom Nikolom Ćebićem i menadžmentom škole, danas su  prvi put organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostoru Elektrotehničke škole (do sada su se akcije dešavale u Transfuziji). 

Prof. Nikola Ćebić je dugogodišnji saradnik Crvenog krsta i Transfuzije, humanista po opredeljenju - višestruki je davalac krvi, koji je i danas na akciji to potvrdio poklonivši jednu jedinicu krvi, i tim gestom sigurna sam, ohrabrio je svoje učenike da i oni mogu isto. Kao takav, prepoznao je još jednom značaj vršnjačke podrške koja kod mladih stvara veći osećaj sigurnosti - kada se akcija dešava u njihovoj školi, i lakše se opredeljju za ovaj humani gest - dobrovoljno davanje krvi, kaže dr Railić Ristovska.

 

20171123 100347

 

Učenik Aleksa Stefanović IV-4, prvi put je dao krv jer je kaže želeo da učini dobro delo.

I otac i sestra su dobrovoljni davaoci, zbog njih sam se i ja opredelio da budem human, kazao je Aleksa Stefanović.

Vojin Jusić Bikar IV-4 kaže da je dao krv za ljude kojima je potrebna baš njegova krvna grupa.

Moja porodica zajedno, dva puta godišnje, daje krv, ispričao je ovaj mladić.

Petar Vićentić IV-3 je rekao da prvi put daje krv zato što zna da je nekome potrebna. 

U mojoj porodici ja sam prvi davalac, i nadam se da će se ostali članovi moje porodice ugledati na mene, kazao je on.

Jelena Đukić IV-8 - volonterka Crvenog krsta na akciji, inače je učenica Tehničke škole "23. maj", danas je na akciji u Elektrotehničkoj školi dala krv i rekla da u njenoj porodici samo ona i tata daju krv. 

Tata je bio moj uzor!, rekla je Jelena.

 

0 davanje krvi ekonosmaska skola

 

Osoblje Transfuzije i Crvenog krsta Pančevo zahvaljuju se svim humanim ljudima u našem gradu, koji su odvojili deo svog slobodnog vremena i jedan delić sebe, za dobro svih onih koji su teško bolesni i kojima je krv bila neophodna u lečenju u prethodnom periodu.

Pozivamo sve sugrađane, koji to mogu, da se pridruže porodici humanih ljudi u našem gradu i dobrovoljno daju krv. Podsećam, da biste zadovoljili na laboratorijskom i lekarskom pregledu, prethodno veče lezite na vreme, odmorite se, kako bi nivo hemoglobina bio zadovoljavajući. Pre davanja krvi uzmite lagani obrok, dovoljno tečnosti. Ponesite sa sobom lični dokument i dođite u Transfuziju da date krv, radnim danom od 7 do 15 časova i subotom od 8 do 13 časova, zaključila je dr Radmila Railić Ristovska, transfuziolog šef odseka bazične transfuzije.

 

0 davanje krvi u transfuziji

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/R.R.R.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00