petak, 10. novembar 2017.  15:20h
Pročitano 1149 puta

Otvoren “Park primenjenih znanja i veština Spartakus”

Povodom proslave dana Mašinske škole Pančevo gradonačelnik Saša Pavlov otvorio je u dvorištu škole „Park primenjenih znanja i veština Spartakus“.

Park Spartakus je u Mašinskoj školi otvoren povodom Dana škole, koja u Pančevu postoji 71. godinu Park Spartakus je u Mašinskoj školi otvoren povodom Dana škole, koja u Pančevu postoji 71. godinu Pančevo.MOJKraj.rs

“Park primenjenih znanja i veština Spartakus“ je naučno-obrazovni poligon koji je nastao zahvaljući spoju kreativnosti znanja i veština koje su učenicima Mašinske škole Pančevo preneli profesori i ujedno pokazatelj, koliko stečena znanja u srednjoj školi mogu biti primenjiva u praksi. 

 

Парк Спартакус3

 

Gradonačelnik Saša Pavlov kazao je da su ovakvi i slični projekti, uvek imali podršku lokalne samouprave.

Na ovaj način dobijamo pravu dimenziju nečega što već više godinama zagovaramo a to je dualno obrazovanje. Videli smo mnoštvo nekih izuma profesora i učenika koji su vrlo primenljivi i veoma inovativni na jednom tehnološko zahtevnom i visokom nivou. Iskreno se nadam da Mašinska škola na ovome neće da se zaustavi. Ovakav vid saradnje srednje škole i potencijalnih investitiora i domaće privrede je ključ uspeha, ocenio je Saša Pavlov.

Mr Milorad Ilić, direktor škole kaže da je Park Spartakus u Mašinskoj školi otvoren povodom Dana škole, koja u Pančevu postoji 71. godinu i da za sada u njemu postoji desetak materijalnih eksponata. 

To su naši projekti i imamo naše tehnologije po kojima smo poznati. Tehnologije su bitne za razvoj privrede grada. To je pre svega programiranje numeričkih mašina, programiranje robota, mehatronika, projektovanje na računaru i 3 D štampa gde smo lideri u Srbiji. Onda smo došli na ideju da sve to upakujemo u jednu obrazovnu celinu da može da se koristi ne samo za naše učenike nego za učenike iz cele Srbije. Mi smo na turističkoj mapi, očekujemo dolazak učenika iz cele Srbije, rekao je mr Milorad Ilić.

 

0 predstavnici grada i drugi gosti naproslavi masinske skole

 

Otvaranju parka „Spartakus“ prisustvovali su mnogobrojni gosti - predstavnici vladinog Sektora za inovacije i tehnologiju, Ministarstva obrazovanja nauke i tehnologije, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine.

Radovan Živković iz Ministarstva obrazovanja nauke i tehnologije kazao je da je ideja stručnog obrazovanja ono što se u Pančevu i desilo. 

Spoj teorije i prakse, spoj obrazovnih institucija, partnera i privrede. To je ono čemu se teži svuda u svetu a što je Pančevo u svom skromnom obimu već ostvarilo, rekao je Radovan Živković.

Svi su dobrodošli u „Park primenjenih znanja i veština Spartakus“ u Mašinskoj školi Pančevo. U dvorištu škole nalaze se sprave na kojima đaci vežbaju primenom osnovnih zakona mehanike i pomoću računara, a deo eksponata je u holu škole i učionicama.

 

0 gosti u masinskoj skoli razgledali su park i vetrogenerator u okviru njega

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00