petak, 10. novembar 2017.  13:19h
Pročitano 677 puta

Gradsko veće usvojilo predlog trećeg rebalansa budžeta

Članovi Gradskog veća, između ostalog, usvojili su predlog trećeg rebalansa budžeta Grada Pančeva za 2017. godinu.

Na Gradskom veću usvojen je predlog trećeg rebalansa Grada Pančeva Na Gradskom veću usvojen je predlog trećeg rebalansa Grada Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

Nakon trećeg rebalansa budžet Pančeva trebalo bi da bude uvećan za 35 do 40 miliona dinara i iznosiće oko 5 milijardi i 950 miliona dinara. Na uvećanje sredstava uticali su najviše prihodi od poreza na zaradu, prenos apsolutnih prava, uplata dela dobiti gradskih preduzeća, kao i naknada za zaštitu životne sredine.

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika je obrazložio da su izvršene određene korekcije na prihodima i rashodima, određene prenamene kao i korekcije prema preporuci Državne revizorske institucije.

Kod prihoda koje standardno korigujemo svakim rebalansom uvećali smo porez na imovinu za oko 12 miliona dinara, po 6 miliona za fizička i pravna lica. Na treći ovogodišnji rebalans uticali su za nešto više od pet miliona miliona veći prihodi od poreza na samostalne delatnosti, 26 miliona više od prenosa apsolutnih prava, porez na poklon i nasleđe oko 500.000 dinara, naknada za zaštitu životne sredine 12 miliona i naknada za emisiju SO2 i NO2 i praškastih materija 8 miliona dinara. Ali najviše povećanje je od poreza za zarade, daleko više od onog što smo očekivali. U budžet je do sada upalaćeno čak za 110 miliona više nego što je planirano, obrazložio je Predrag Živković.

U odnosu na prethodne rebalanse ovaj put ima i dosta povećanja kod prihoda. 

Na žalost s druge strane svesni smo činjenice da se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta ne ostvaruje u onom iznosu u kom je planirana tako da smo ovu vrstu prihoda umanjili za oko pedeset miliona dinara. Isto tako primanja od prodaje zemljišta u korist gradova za ovu godinu po planu bilo je predviđeno oko 100 miliona dinara da se prihoduje. Vrlo verovatno će se taj program realizovati naredne godine tako da ovu vrstu prihoda ćemo predvideti budžetom za 2018. godinu, kada će se i ostvariti, kazao je on.

Prema njegovim rečima, prihodi klasične budžetske potrošnje iznose 44 miliona dinara 196 hiljada, kod prihoda po posebnim propisima imamo i smanjenja i povećanja tako da će do kraja godine biti ostvareno oko 23 miliona dinara. 

Primanja kod zaduživanja kod poslovnih banaka ostaju ista, onako kako su definisana drugim ovogodišnjim rebalansom, za sve tri godine koliko ih imamo u budžetu. Kod sopstvenih prihoda preko računa budžeta imamo uvećanje, najviše kod ustanova kulture u iznosu od 1.883.000 dinara, kaže Živković.

Nakon sprovedenih korekcija ovim rebalansom budžeta imamo uvećanje za 23.610.000 dinara, odnosno budžet grada Pančeva trećim ovogodišnjim rebalansom iznosi 5 milijardi i 948 miliona dinara.

Na rashodnoj strani, s obzirom da smo uradili dosta prenamena, spomenuću samo one očigledne i jako važne. Dodatnih 20 miliona dinara opredelili smo za JKP Zelenilo, a 23 miliona dinara za JKP ATP od čega je 15 miliona iz prihoda a 8 iz kreditnog zaduženja. JKP Mladost 7 miliona dinara, JP Glogonj 1 milion dinara. U pitanju su budžetski korisnici, kojima je neophodan novac kako bi nesmetano funkcionisali do kraja ove godine. Takođe je obezbeđeno dodatnog novca i za javne službe odnosno za oblast kulture, osnovno i srednje obrazovanje negde oko 13 miliona dinara, obrazložio je Predrag Živković.

Nakon što su rebalans usvojili članovi Gradskog veća, on će se naći i pred odbornicima u petak, 17. novembra.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00