četvrtak, 2. novembar 2017.  21:29h
Pročitano 2615 puta

Nakon tehničkog prijema zgrade za socijalno stanovanje biće raspisan konkurs za prve stanare

JP „Gradska stambena agencija“ Pančevo završila je građevinsko-zanatske radove na izgradnji višeporodičnog stambenog objekta u Čumićevoj ulici broj 52 u Pančevu.

Stanove i stambenu zgradu danas su obišli gradonačelnik Saša Pavlov, član gradskog veća za stambeno komunalnu delatnost Mišo Marković, direktorka JP GSA Zdenka Jokić, Živojin Đujić, Petar Ličina i direktor GD "Graditelj" Beograd Boris Anakijev sa saradnicima Stanove i stambenu zgradu danas su obišli gradonačelnik Saša Pavlov, član gradskog veća za stambeno komunalnu delatnost Mišo Marković, direktorka JP GSA Zdenka Jokić, Živojin Đujić, Petar Ličina i direktor GD "Graditelj" Beograd Boris Anakijev sa saradnicima Pančevo.MOJKraj.rs

Završeni su i radovi na sređivanju partera, dvorišta i potrebnih parking prostora.

U toku je tehnički pregled objekta i priprema dokumentacije za tehnički prijem i upotrebnu dozvolu zgrade.

Stanove i stambenu zgradu danas su obišli gradonačelnik Saša Pavlov, član gradskog veća za stambeno komunalnu delatnost Mišo Marković, direktorka JP GSA Zdenka Jokić, Živojin Đujić, Petar Ličina i direktor GD "Graditelj" Beograd Boris Anakijev sa saradnicima.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov kaže da završetak ove stambene zgrade puno znači za Grad Pančevo, a posebno za naše sugrađane.

Ovo je jasan pokazatelj da Pančevo misli i na svoje sugrađane koji pod tržišnim uslovima ne mogu da dođu do svog krova nad glavom. Ovo je investicija Grada Pančeva i Gradske stambene agencije, podržana i sa 9 miliona i od Ministarstva građevinarstva i infrastrukture. Obišli smo zgradu, u toku je tehnički pregled, pa će uslediti priprema dokumentacije za tehnički prijem nakon čega ide upis u Katastar, pa obezbeđenje zgrade, pa se nadam da će Komisija za dodelu stanova već početkom 2018. godine moći da raspiše i sprovede konkurs za dodelu ovih stanova, kazao je Saša Pavlov.

 

0 izgled stana iznutra

 

Zgrada ima osam stambenih jedinica i priključena je na gradski toplovod. Nakon dobijanja upotrebne dozvole JP „Gradska stambena agencija“ Pančevo će izvršiti uknjižbu objekta u Katastru nepokretnosti i osiguranje građevinskog objekta od potencijalne štete. 

Zdenka Jokić, direktorka JP GSA podsetila je da su Zakonom o održavanju stambenih zgrada propisani uslovi za sve ono što predstavlja javno dobro odnosno gradsku imovinu, više neće moći da se otuđuju stanovi jer bi se onda taj projekat održivosti stanovanja prekinuo.

Ovi stanovi će biti spremni, tek kad budu potpuno obezbeđeni, odnosno nakon uknjižbe ići će se na osiguranje zgrade. Nakon toga ćemo raspisati konkurs. Planiramo kao Gradska stambena agencija, pošto ona vrši sve administrativne stambeno-tehničke poslove za komisiju za davanje u zakup gradskih stanova da konkurs pokrenemo 2018. godine, možda već i krajem januara. Uslove propisuje Odluka o davanju u zakup gradskih stanova koja je trenutno na snazi. Oslonac za sve kriterijume daje pre svega Zakon o stanovanju, odnosno Zakon o socijalnom stanovanju. To je program u davanje u zakup na određeno vreme do pet godina, svim našim sugrađanima koji žive duže od pet godina na teritoriji Pančeva i ispunjavaju još set drugih uslova. Na primer, da nemaju drugu imovinu upisanu na sebe ili nekog svog člana porodičnog domaćinstva, da imaju dovoljno sredstava da mogu da plaćaju zakupninu koja je neprofitna, objasnila je Zdenka Jokić.

 

0 terasa stana

 

Zakup po značajno nižim cenama od tržišnih

Direktorka Gradske stambene agencije kaže da u ovom trenutku ne znaju osnovicu dok ne budu dobili dokumentaciju o tome kako će Poreska uprava da odredi osnovicu za ovu zgradu.

Nakon toga idu koeficijenti koje je propisalo Ministarstvo građevinarstva, amortizacija i drugi koeficijenti koji ulaze u cenu, ukupan zakup ne bi trebalo da bude veći od 70% cene zakupa na tržištu. Koliko je to tačno ne mogu još da kažem. U ovoj zgradi imate osam stanova, od kojih je jedan jednosoban, tri su jednoiposobna stana, ostali su dvoiposobni, tako da će biti različita cena zakupa po kvadratu, ili kako Gradska uprava proceni da je osnovica. Ono što je bitno reći je da će biti zakup niži za minimum 40% cene ovakvih stanova i ovakvog kvaliteta na tržištu u Pančevu. Ova zgrada će imati grejanje preko gradske toplane, ima svoj hidrocil, ima priključak SBB-a, ima svoj sistem zaštite i mora da ima cena koja mora da pokriva dalje održavanje i troškove, kazala je Zdenka Jokić.

Radove na izgradnji objekta u vrednosti od 26.529.315,44 dinara sa uračunatim PDV-om izvela je građevinska firma GD „Graditelj“ AD Beograd.

 

0 kupatilo u stanu

 

Zdenka Jokić, direktorka GSA je naglasila da je ovo preduzeće prvi put sarađivalo s GD “Graditeljem” i da su veoma zadovoljni saradnjom sa njima.

Moram da pohvalim ove izvođače radova jer smo imali izvrsnu saradnju. Mnoge probleme su sami rešavali na licu mesta, kako ne bi trpela gradnja i sami radovi, i vrlo vrlo smo zadovoljni sa njima, kaže Jokić.

Višeporodična stambena zgrada u Čumićevoj ulici br. 52, namenjena je programu socijalno dostupnog stanovanja kroz davanje u zakup pod neprofitnim uslovima na određeno vreme, najviše do pet godina.

 

0 cumiceva zgrada nova

 

Pravo učešća na konkursu imaće građani Pančeva koji na tržištu ne mogu da obezbede stanove za sebe i članove svog porodičnog domaćinstva. Stanovi se daju u zakup po raspisanom i sprovedenom konkursu koji raspisuje Komisija za davanje u zakup gradskih stanova grada Pančeva. Za raspodelu 8 stanova u zgradi u Ul. Čumićeva br. 52 u Pančevu, JP “Gradska stambena agencija“ Pančevo planira raspisivanje konkursa početkom 2018. godine.

U planu izgradnja stambene zgrade i u Svetozara Miletića

JP Gradska stambena agencija se finansira iz nekoliko izvora, osnovana je od strane Grada Pančeva da se bavi neprofitnim stanovanjem i Grad Pančevo im je poverio upravljanje gradskim stambenim fondom, izgradnju i upravljanje zgradama namenjenim socijalnom stanovanju.

Mi smo ove godine u budžetu kao GSA odvojili 20 miliona dinara. Već smo izvršili parcelacije i imamo idejno rešenje za novu zgradu u Ulici Svetozara Miletića. I tu očekujemo pomoć Grada ali i Vlade Republike Srbije za nedostajuća sredstva. Procenjujemo da bi bilo potrebno desetak miliona na ovih dvadeset već odobrenih Planom i Programom i od strane Skupštine Grada Pančeva, kaže Zdenka Jokić.

Gradska stambena agencija inače ima problema oko naplate zakupa u stanovima na Strelištu, dok su zakupodavci novijeg datuma, od pre dve godine, uredne platiše.

Što se tiče stanova u Ulici Maksima Gorkog, gde je zgrada završena pre dve godine i kada su ključevi uručeni korisnicima, naplata je dobra. U recimo 90% slučajeva je uredna. Imamo pojedinačne slučajeve, teške, gde se radi o teško bolesnima ili o gubitku posla, i tražimo rešenje. Gradska stambena agencija neće nikoga ostaviti na ulici ali pokušava s Gradom da nađe rešenje šta sa slučajevima kada naši sugrađani plaćaju zakup uredno, do pojave nekih vanrednih okolnosti. Zakon je predvideo osnivanje nekog Fonda za stambeni dodatak, a u zavisnosti od mogućnosti budžeta taj Fond bi trebalo da pokriva isključivo samo takve slučajeve koji su u vanrednom problemu. Za sve ostale je iseljenje, izvršenje, kako već Zakon nalaže, obrazložila je Zdenka Jokić.

U Habitatovoj zgradi na Strelištu JP Gradska stambena agencija ima velikih problema oko naplate zakupa.

To je od 2006. godine veliki problem za ovaj grad, jer zakupci možda nisu znali ili su površno čitali svoja prava i obaveze, ne plaćaju zakupnine. Tamo nam se gomilaju dugovi. Ne možemo da ih ostavimo na ulici, ali će taj problem vrlo brzo morati da se reši, jer svi građani moraju da znaju da zakup mora da se plati, da to nije poklon. Ako budu redovno izmirivali svoje račune Gradska stambena agencija i Grad Pančevo će imati dodatna sredstva, gradiće se i drugi stanovi, pa će i neko drugi doći na red. Ovako sami sebi pravimo problem, imamo dugove, izvršenja. Još uvek ne idemo na prisilni način ali je vreme da se porazmisli kako da se ovo konačno reši, zaključila je Zdenka Jodić, direktorka JP Gradska stambena agencija Pančevo.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00