sreda, 25. oktobar 2017.  22:52h
Pročitano 1459 puta

Sastanak gradonačelnika i Nacionalnog saveta Roma o položaju ove manjine

Predstavnici Nacionalnog saveta Roma u Gradskoj upravi u Pančevu imali su sastanak s gradonačelnikom Pančeva na kojem su razmenili informacije o onome što naš grad čini na unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, ali i planovima Nacionalnog saveta.

Sastanku u kabinetu gradonačelnika Saše Pavlova prisustvovali su Štefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta Roma, Jelena Jovanović, zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma i pokrajinska poslanica, Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Pančevu i Milenko Čučković, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje Sastanku u kabinetu gradonačelnika Saše Pavlova prisustvovali su Štefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta Roma, Jelena Jovanović, zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma i pokrajinska poslanica, Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Pančevu i Milenko Čučković, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje Pančevo.MOJKraj.rs

Sastanku u kabinetu gradonačelnika Saše Pavlova prisustvovali su Štefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta Roma, Jelena Jovanović, zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma i pokrajinska poslanica, Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Pančevu i Milenko Čučković, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje.

Štefik Ramadanović je istakao da je prioritet Nacionalnog saveta Roma i dalje obrazovanje, ali i upotreba službenog jezika i pisma, očuvanje kulture, običaja i tradicije kao i stambeno zbrinjavanje.

Veoma sam zadovoljan šta Pančevo radi na polju unapređenja položaja Roma, posebno što obezbeđuju udžbenike i nastoje da što veći broj Roma završi školu. Pančevo bi trebalo da bude primer dobre prakse i drugim sredinama, kazao je Ramadanović.

Jelena Jovanović je podsetila da je Skupština Vlade Vojvodine donela odluku da se otvore tri regionalne kancelarije za inkluziju Roma, u Subotici, Kikindi i Pančevu i da je i to bila jedna od tema današnjeg razgovora s gradonačelnikom Pančeva.

Kancelarija u Pančevu je izabrana kao jedan od prioriteta, jer su u Južnom Banatu brojne opštine u lošijem finansijskom položaju, velika je nezaposlenost, a na ovoj teritoriji živi veliki broj Roma. Cilj kancelarije je da se decentralizuju usluge i pomoć Romima pruži na lokalnom nivou. Kancelarije će biti fokusirane na rešavanje problema stanovnika Južnog Banata, pripadnika romske nacionalne manjine i biće veza sa pokrajinskim institucijama. Važno je istaći da smo s gradonačelnikom razgovarali i na poboljšanju uslova stanovanja romske populacije, jer u Pančevu postoje dva getoizirana romska naselja. Grad Pančevo će ubuduće konkurisati za određene programe i projekte kako bi se stvorili bolji uslovi za njihovo stanovanje, kazala je Jovanović.

 

0 romi nacionalni savet i gradonaclenik pancevo

 

Milenko Čučković, član gradskog veća istakao je da Grad Pančevo organizovano i sistemski na različite načine već godinama pomaže romsku nacionalnu zajednicu.

Ove godine iz budžeta je izdvojeno više od 7,6 miliona dinara. Sredstva su namenjena za nabavku udžbenika, imamo konkurse na kojima podržavamo rad romskih organizacija, a za Rome koji nemaju potrebna dokumenta odobravamo sredstva za izradu lične karte kako bi postali ravnopravni građani Grada. Zvanično, u evidencijama imamo 2.500 Roma na teritoriji našeg Grada. Svake godine učenike romske nacionalne zajednice koji su školu završili s vrlo dobrim ili odličnim uspehom nagrađujemo s jednokratnom novčanom pomoći. U okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje ove godine smo na stručnu praksu uputila dvoje Roma, jedan je sa srednjom a drugi s visokom stručnom spremom, naveo je Čučković.

Pava Novakov Čabrilovski je dodala da je Grad do sada ispunio sve ono što je planom za društvenu integraciju Roma predviđeno za ovu godinu, a da je u toku kreiranje budžeta za narednu godinu i određivanje prioriteta u oblasti daljeg unapređenja položaja Roma koji žive na teritoriji Pančeva.

Pančevo svakako može da predstavlja primer dobre prakse, jer smo mnogo toga uradili u segmentu obrazovanja. Moramo da se pohvalimo da su ove godine za 276 učenika u osnovnim školama obezbeđeni udžbenici, za 58 dece u pripremnom predškolskom programu i za 68 učenika uključenih u srednje obrazovanje. Za sve ove učenike su obezbeđeni udžbenici. Posebno želim da istaknem da u Medicinskoj školi imamo 14 učenika koji su se izjasnili da su pripadnici romske nacionalne manjine i svi oni korisnici su stipendije Romskog obrazovnog fonda (REF), kazala je Novakov Čabrilovski.

Otvaranje regionalne kancelarije za inkluziju Roma u Pančevu očekuje se do kraja ove godine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00