sreda, 25. oktobar 2017.  11:58h
Pročitano 1213 puta

Vruć pepeo i žar i ove grejne sezone uništavaju kontejnere

Početak grejne sezone, na žalost, po pravilu najavljuje početak doba godine kada JKP ,,Higijena“, odnosno grad Pančevo ostane bez nekoliko desetina kontejnera koji stradaju od vrelog pepela i žara ložišta privatnih kuća.

Jedan od kontejnera u Pančevu koji je goreo zbog žara i vrućeg pepela Jedan od kontejnera u Pančevu koji je goreo zbog žara i vrućeg pepela JKP Higijena

Ovogodišnju sezonu uništavanja ,,otvorila“ je paljevina kontejnera za komunalni otpad u centru grada, na ulasku u park. 

Više od deset hiljada vlasnika privatnih domaćinstava koja nisu spojena na sistem daljinskog grejanja, za zagrevanje svojih prostora koriste individualne kotlarnice i peći na čvrsta goriva. Sagorevanjem uglja, kao otpad javljaju se velike količine šljake i pepela. Utovar vrućeg pepela u vozila može izazvati požar, ugroziti sigurnost posade i vozača kao i ostalih učesnika u saobraćaju. Stoga, radnici koji rade na odvozu komunalnog otpada strogo vode računa o stanju pepela koji utovaraju, i u slučaju kada je on još užaren ne preuzimaju ga.

APEL HIGIJENE!

Apelujemo na sugrađane da ne bacaju vreo pepeo u kontejnere niti posude sa žarom iznose ispred kuća, jer time uništavaju i posude za kontejnere i kamione za odnošenje smeća.
Pored kanti sa užarenim pepelom u individualnim domaćinstvima, veliki problem pri radu RJ ,,Iznošenje otpada“ predstavlja i bahato ponašanje pojedinaca koji u kontejnere za komunalni otpad bahato bacaju petarde ili opuške cigareta i time prouzrokuju paljenje ostalog otpada u kontejneru, a i kvarove na autosmećarima za čiju popravku treba izdvojiti ne mala sredstva. 

Zbog nesavesnih građana tokom 2016. godine u Pančevu je izgorelo 30 plastičnih kontejnera i još toliki broj metalnih teško je oštećen. Da će i ova godina, na žalost, zabeležiti jednako crnu statistiku svedoči podatak da je u prvih deset meseci ove godine već stradalo više od 40 kontejnera od čega je 19 plastičnih.

Štetu na izgorelim kontejnerima delimično pokriva osiguranje dok štete na oštećenim i uništenim kontejnerima, koje pričine obesni građani i sakupljači sirovina, nisu pokrivene osiguranjem. To praktično znači da svake godine JKP ,,Higijena“ Pančevo, odnosno Grad, za nabavku novih kontejnera i stubnih kanti mora da obezbedi više od dva miliona dinara.

Iako pred svaku grejnu sezonu putem medija apelujemo na Pančevce da ne bacaju vreo pepeo i žar u kontejnere iz godine u godinu imamo ogomne štete zbog izgorelih i uništenih posuda za smeće. Podsećamo da je cena plastičnog kontejnera 30.000, metalnog 40.000 dinara. Nemarni pojedinici se oglušuju o naše molbe i uništavaju imovinu grada ne shvatajući da novac za nabavku novih kontejnera ide iz sredstava budžeta Grada, odnosno iz njihovog džepa, kaže Dragan Grujičić, izvršni direktor za komunalne i tehničke poslove JKP "Higijena“ i dodaje da zabrinjava činjenica da, na žalost, ne opada trend uništavanja posuda za smeće. 

Naš sagovornik naglašava da uništavanje kontejnera redovno a po propisanoj proceduri prijavljuju policiji, ali do sada niko nije odgovarao, jer policija ne uspeva da pronađe počinioce.

U zimskom periodu imamo i po nekoliko intervencija dnevno na gašenju kontejnera. Najviše uništenih kontejnera bude u centru grada, na parkingu iza nove pošte gde nam se dešavalo da u jednom danu gore čak četiri kontejnera, zatim u Karađorđevoj ulici i u Ulici Georgi Dimitrovoj, naselju Misa (kod vrtića "Petar Pan“) i Sodari, kaže Bojan Ilić, poslovođa radne jedinice ,,Iznošenje smeća“ u JKP "Higijena“ Pančevo.

On dodaje da osim što bacaju vreo pepeo i žar, građani u vreme praznika bacaju petarde u kontejnere. 

JKP Higijena ima svoju službu za gašenje manjih požara u kontejnerima dok za veće zovemo vatrogasce. Ali uglavnom po izlasku na teren zateknemo samo gomilu istopljene plastike, kaže on.

Ilić takođe podseća da ih sugrađani uvek mogu kontaktirati i da će odmah po pozivu radnici otići da pokupe otpad. Najviše ima poziva sa Nove Mise i Strelišta. 

Očigledno je da za rešavanje gotovo svih ovih problema neophodno je da lokalna zajednica, odnosno njeni inspekcijski organi, počnu sa kažnjavanjem nesavesnih Pančevaca. 

 

flajer

Autor:  JKP Higijena
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00