četvrtak, 19. oktobar 2017.  09:11h
Pročitano 1577 puta

Seminar o pravljenju Plana zaštite žrtve partnerskog nasilja

U organizaciji Centra za socijalni rad “Pančevo” i Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Gradskoj upravi u našem gradu 17. oktobra realizovan je seminar pod nazivom “Organizovanje konferencije slučaja za zaštitu žrtve porodičnog nasilja”.

Seminar je održan u Gradskoj upravi u Pančevu Seminar je održan u Gradskoj upravi u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Jasna Vujičić, rukovoditeljka Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja objasnila je da je Konferencija slučaja sastanak predstavnika različitih institucija koje su uključene u zaštitu žrtve koji imaju zadatak da naprave plan koji će im pomoći u daljem zbrinjavanju žrtve. 

Važno nam je što su ovde prisutni predstavnici obrazovanja, škola i predškolskih ustanova, zdravstva, tužilaštva i policije, i što ćemo zajedno napraviti jednu procenu rizika za žrtvu i plan zaštite. Tako ćemo svi zajedno naučiti kako u ovom trenutku u primeni novog zakona smestiti Konferenciju slučaja, kaže Vujičić. 

 

IMG 20171017 091647

 

Po novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici u obavezi su iz Tužilaštva da jednom u 15 dana sazovu koordinacioni sastanak na kojem se pravi individualni plan zaštite žrtve nasilja odnosno plan kako sve one članove porodice koji su nenasilni zaštiti i pomoći im dalje. 

Do sada je Centar za socijalni rad imao ulogu koordinatora, i dalje ima mandat da se bavi zaštitom svih tih članova, ali nema više koordinacionu ulogu, pa ćemo sada svi zajedno učiti kako se prilagoditi ponašanju u skladu s novim zakonom, objasnila je Vujičić.

 

0 jasna i jeca sigurna kuca

 

Postoje dve hitne mere po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici: mera udaljenja iz stana u trajanju od 48 sati po odluci policije ili 30 dana po odluci Tužilaštva (ne mera oduzimanja stana, kako neki građani tumače, nego samo udaljenja iz objekta) i mera zabrana komunikacije sa žrtvom (gde se misli na sve vrste komunikacije: verbalne, pismene, preko sredstava koje omogućava tehnologija kao što su SMS, društvene mreže, mejlovi i slično).

To je omogućilo da se u prvom momentu pruži hitna zaštita žrtvama, a Konferencija slučaja omogućava planiranje trajnije zaštite žrtava.

Jeca Nedeljkov, psihološkinja i stalna saradnica Autonomnog ženskog centra, koji je još 2009. godine akreditovao seminar koji se sada održava i u Pančevu, kaže da je cilj seminara da na licu mesta pokažu predstavnicima raznih institucija, Centrima za socijalni rad, tužilaštvu, policiji, zdravstvu, školstvu, i Sigurnoj kući koja je organizator ovog seminara, kako profesionalci mogu na jednom slučaju da se okupe, razmene informacije, da procene zajedno koji je stepen ugroženosti, da zajedno naprave plan zaštite za konkretan slučaj. 

Plan zaštite obuhvata zaštitu žrtve i sankciju za nasilnika i da na koordiniran način institucije zaustave nasilje koje je otkriveno za taj slučaj. Ovo je jedan model koordinirane akcije za određeni slučaj koji se pokazao kao najefikasniji način da institucije zaustave nasilje. Iskustva od 2009. godine do danas su sjajna u primeni ovog modela. Institucije su se do sada okupljale na raznim sastancima na kojima se razmatraju opšta pitanja a o konkretnim slučajevima uglavnom se konsultuju telefonom i na brzinu. Konferencija slučaja je alat za profesionalce koji tu praksu menja i kojim se može doneti plan zaštite. Novi Zakon je preuzeo model Konferencije slučaja i sada se na sličan način organizuju sastanci na Grupi za koordinaciju i saradnju u sprečavanju nasilja u porodici s tim što su stalni učesnici predstavnici policije, tužilaštva i Centra za socijalni rad a povremeni i po potrebi učesnici iz ostalih institucija kao što su zdravstvo, školstvo, ali se Plan zaštite donosi na potpuno isti način koji mi ovde objašnjavamo polaznicima seminara, kaže Jeca Nedeljkov.

IMG 20171017 091937

  

Ovo je drugi seminar u Pančevu, u ciklusu od tri. Na prvom seminaru rađeni su samo nasilje i terminološki pojmovi. Ovaj projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00