sreda, 18. oktobar 2017.  16:25h
Pročitano 981 puta

Srednjoškolci obišli Gradsku upravu Pančevo

Učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola u Pančevu danas su obišli Gradsku upravu i upoznali se s radom ove institucije, povodom Evropske nedelje lokalne demokratije.

Srednjoškolci su u obilasku videli i gde rade članovi Gradskog veća i upoznali se s njihovim nadležnostima Srednjoškolci su u obilasku videli i gde rade članovi Gradskog veća i upoznali se s njihovim nadležnostima Pančevo.MOJKraj.rs

Rad organa grada učenicima je predstavljen kroz obilazak gradske kuće, posetu Gradskom uslužnom centru i razgovor sa gradonačelnikom grada Pančeva Sašom Pavlovim i predsednikom Skupštine grada Pančeva Tigranom Kišem, kao i članom Gradskog veća za kulturu, Nemanjom Rotarom i dvoje odbornika, Ivanom Tešićem i Ivanom Rosić.

 

IMG 20171018 120201

 

Gradonačelnik grada Pančeva, Saša Pavlov, nakon razgovora sa srednjoškolcima je izjavio da je veoma radostan jer je među ovim mladim ljudima video aktivizam i želju za više znanja o radu lokalne samouprave.

Imali su fokusirana pitanja koja su se odnosila upravo na ono što radi lokalna samouprava. Misli im nisu bile rasute i imali su čak i neke dobre predloge. Pozvao sam ih i imam utisak da će oni stvarno da odreaguju, da iskoriste kanale komunikacije koje ima grad Pančevo, pre svega preko Kancelarije za mlade, ali i ostalih sredstava komunikacije sa Gradom, da pošalju svoje predloge koji su zasnovani na ostvarenju nekih njihovih snova, a koji će dovesti do toga da ostanu u svom gradu. Jesam vrlo zadovoljan, ovo je na kraju Evropska nedelja lokalne demokratije, a demokratija podrazumeva aktivizam i jednu kulturu komunikacije. Ovi mladi ljudi su aktivni, zaista imaju izraženu kulturu komunikacije i samim tim, ova Nedelja lokalne demokratije je, po mom mišljenju, ispunila svoju svrhu, ocenio je Saša Pavlov.

 

IMG 20171018 125752

 

Pančevačke srednjoškolce je zanimalo da čuju na koji način lokalna samouprava može da pomogne u smanjenju nezaposlenosti mladih, da im pomogne u pronalaženju nekog posla tokom leta, interesovalo ih je da li i kako može lokalna samouprava da utiče na smanjenje delikvencije kod srednjoškolaca. Jedna od tema razgovora gradonačelnika s đacima bilo je pitanje izgradnje Doma učenika u Pančevu, čija bi gradnja, ukoliko bi se završile sve neophodne pred radnje, mogla početi naredne godine.

 

IMG 20171018 133930

 

U razgovoru sa srednjoškolcima Nemanja Rotar, član Gradskog veća za kulturu i omladinu predstavio je akciju "Kultura na poklon" u okviru koje svaki punoletni Pančevac stiče pravo na vaučer od 3.000 dinara za posećivanje kulturnih manifestacija u našem gradu.

 

0 nemanja rotar predstavlja akciju kultura na poklon

 

 

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnja manifestacija koju od 2007. godine organizuje Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope sa ciljem promocije i jačanja demokratije na lokalnom nivou. U toku jedne nedelje sredinom oktobra lokalne vlasti iz 47 zemalja članica Saveta Evrope organizuju različite javne događaje sa ciljem da se sretnu i razgovaraju sa građanima na aktuelne teme. Nedelja lokalne demokratije održava se u oktobru, jer je 15. oktobra 1985. usvojena Evropska povelja o lokalnoj samoupravi.

 

IMG 20171018 124153

 

U prethodnih 10 godina lokalne vlasti su razvile nove načine i mogućnosti za učešće građana u javnom životu. Građani su pozvani da izraze svoje mišljenje o pitanjima od javnog značaja preko direktnijih platformi kao što su veb-sajtovi, sistemi za tekstualne poruke i društvene mreže. Istovremeno, ove nove mogućnosti dolaze sa novim izazovima za lokalne i regionalne vlasti, kao što su pitanja vezana za zaštitu podataka, pristupačnost, sajber-kriminal, slobodu govora i socijalnu inkluziju. U svetlu desete godišnjice ENLD, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope odlučio je da „Građanska participacija, savetovanje i posvećenost – za naprednu lokalnu demokratiju“, bude glavna tema ENLD u 2017. godini.

 

IMG 20171018 123236

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00