ponedeljak, 16. oktobar 2017.  08:04h
Pročitano 1246 puta

I Pančevci u akciji sakupljanja hrane za socijalno ugrožene sugrađane

I ove godine povodom Svetskog dana hrane, Udruženje građana „Prepoznaj u sebi“ se priključilo nacionalnoj, a i svetskoj akciji sakupljanja osnovnih životnih namirnica za socijalno ugroženo stanovništvo.

Volonteri Udruženja "Prepoznaj u sebi" prikupljali su hrani u objektima Delhaize u Pančevu Volonteri Udruženja "Prepoznaj u sebi" prikupljali su hrani u objektima Delhaize u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Rade Mašić, iz ovog Udruženja, kaže da su u akciji koju su realizovali prethodnog vikenda u četiri maloprodajna objekta Delhaize kompanije, Pančevci podržali ovu akciju za socijalno ugrožene sugrađane, donirali hranu, te je sakupljeno 100 kg osnovnih životnih namirnica. 

Akcija je realizovana u četiri prodajna objekta Delhaize kompanije: Maxi – Strelište, Maxi – Sodara, Veliki Maxi- Svetog Save i Tempo - Miloša Trebinjca.

Pošto su u fokusu naših aktivnosti deca i mladi, naša želja je od početka, da sakupljeno prosledimo, poklonimo, deo Domu za decu i mlade bez roditeljskog staranja Spomenak, a deo Sigurnoj kući u Pančevu, kaže Mašić.

Svetski paradoks je da postoji veliki broj gladnih a da se u isto vreme jestiva hrana rasipa i baca. Alarmantan, nezvaničan podatak je da se u Srbiji godišnje baci 250.000 tona hrane. Iako u Srbiji ne postoji zakonska regulativa kojom se reguliše ova aktivnost, postoji veliko interesovanje javnosti za ovaj vid pomoći. Delez Srbija, potpuno samostalno sprovodi ovaj projekat koristeći iskustva iz drugih evropskih zemalja. U Francuskoj, na primer, je u procesu usvajanja Zakon o viškovima hrane koji propisuje da svi maloprodajni objekti koji imaju više od 400 kvadratnih metara prodajnog prostora, moraju donirati višak hrane organizacijama.

Pored osnovnih životnih namirnica kao što su brašno, šećer, ulje, pirinač, so, mnogi Pančevci su donirali i razne vrste keksa, slatkiša, čokolade, konzerve, mleko i voće i povrće. 

Želeo bih da se iskreno zahvalim našim sugrađanima, našim Pančevcima na svemu što su donirali i stvarno pokazali da imaju veliku odgovornost i dobru volju za zajednicu u kojoj žive, kaže Rade Mašić.

Projekat je započet 2015. godine u Beogradu. Na mesečnom nivou 1.800 socijalno ugroženih lica je, posredstvom 12 organizacija odnosno Koordinacijom Banke hrane Beograd, redovno dobijalo sveže voće i povrće iz 62 prodajna objekta Maxi i Tempo. 

U februaru 2016. projekat je proširen na teritoriju cele Srbije, tako da se sada razvija u 32 grada, obuhvata više od 130 Maxi i Tempo prodajnih objekata. Banka hrane Beograd je u projekat uključila mnoge organizacije, a  partnerska organizacija u Pančevu je Udruženje građana za brigu o deci i mladima “Prepoznaj u sebi”.

U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00